Alba: Concediere colectivă a asistenţilor persoanelor cu handicap din Aiud
0Administraţia locală din Aiud va suspenda toate contractele de muncă ale celor 75 de asistenţi. Decizia a fost luată potrivit primarului, după ce Guvernul a stabilit o sumă maximă pe care administraţia o poate folosi în 2011 pentru cheltuielile de personal. Asistenţii spun că vor ataca hotărârea Consiliului local la Prefectură şi în instanţă.
Conducerea Primăriei a hotărât să suspende de la 1 aprilie contractele de muncă ale asistenţilor persoanelor cu handicap.
Hotărârea este motivată pe o decizie a guvernanţilor dată la începutul anului care limitează cheltuielile de personal ale administraţiei din Aiud la 22.000 de lei. Primarul spune că bugetul este cu 30 la sută mai mic decât necesarul financiar.
Contractele de muncă vor fi suspendate
„În urma analizei am constatat că majoritatea asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav din Aiud fac parte din familia persoanei îngrijite şi deci au şi obligaţii morale faţă de aceasta. Am considerat că putem renunţa la plata salariilor asistenţilor personali, urmând ca persoanele cu handicap să beneficieze de indemnizaţie“, a declarat primarul Horaţiu Josan.
Oamenii, majoritatea asistenţi ai copiilor lor ori a altor rude, spun că îşi pierd asigurările de sănătate, drepturile la pensie şi nu-i mai pot însoţi gratuit la recuperări. Salariile asistenţilor încep de la 460 de lei şi ajung la 560 de lei, în funcţie de vechimea în câmpul muncii.
„De zece ani sunt angajată ca asistent personal al fetiţei mele, care are acum 18 ani. Fiica mea s-a născut cu sindromul Turner, adică are mâna dreaptă tumefiarttă, nu-şi poate folosi cum trebuie picioarele, îi sunt afectate cordul, rinichii, face tratament de la vârsta de două luni. Eu nu am cum să mă angajez undeva pentru că fiica mea are tot timpul nevoie de mine. E o situaţie alarmantă“, a declarat Ana Popa,de 39 de ani, una dintre asistentele căreia administraţia îi suspendă contractul.
„Este îngrijorător ceea ce se întâmplă. Noi i-am propus primarului ca asistenţii personali care sunt şi pensionari să renunţe la salariu, erau 9 cazuri, dar nici aşa nu a acceptat. Ne-am întâlnit cu primarul săptămâna trecută, dar nici măcar nu ne-a spus că rămânem fără contracte de muncă", confirmă Nicolae Ţon, preşedintele sindicatului „Asistentul personal“.
Lacăt pe cantina socială
Nicolae Ţon spune că toate persoanele afectate de decizia administraţiei locale vor ataca hotărârea la Prefectura Alba, dar şi în instanţă. „Eu sunt de profesie jurist, aşa că o să fac toate demersurile pentru ca asistenţii să nu rămână fără contractile de muncă. Din câte ştiu eu măsura suspendării nu este legală şi nici măcar prevăzută de Codul Muncii", punctează preşedintele Nicolae Ţon.
Până una alta, administraţia a demarat procedurile de suspendare a contractelor de muncă. „Este revoltător că se întâmplă aşa ceva. N-ar fi exclus ca unele persoane cu handicap să fie duse de familie au rude în centre special, deşi nu prea sunt. În acest caz statul ar cheltui cu internarea mai mult ca şi cu salariile noastre“, a încheiat revoltat Nicolae Ţon.
Măsura desfacerii contractelor de muncă aduce, potrivit primarului, o economie anuală la bugetul local de 450.000 lei. Ca şi cum n-ar fi de ajuns administraţia a pus lacătul şi pe cantina socială a oraşului, unde zilnic 50 de persoane cu venituri reduse mâncau o masă caldă. Nevoiaşii vor rămâne doar cu venitul minim garantat