Licitaţia de 23 de milioane de euro privind concesionarea depozitului ecologic de deşeuri din Alba, suspendată de CNSC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licitaţia în valoare de circa 23 milioane de euro privind atribuirea contractului de concesiune pentru exploatarea depozitului ecologic de deşeuri de la Galda de Jos a fost suspendată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Decizia a fost luată în 28 august pe o perioadă de 30 de zile în care ar urma să fie soluţionate contestaţiile depuse de firmele interesate.

Cea mai importantă licitaţie publică a anului 2017 în Alba, organizată de Consiliul Judeţean, pentru concesionarea operării instalaţilor de gestionare a deşeurilor construite printr-un proiect european a ajuns în impas. CNSC a decis suspendarea procedurii pentru a putea lua în discuţie contestaţiile depuse de firmele interesate să participe la procedură 

Valoarea estimată a liictaţiei este de 106.180.632 milioane de lei (aproximativ 23 de milioane de euro). Documentaţia a fost publicată pe SEAP în 30 iunie 2017, iar ultimul termen de depunere a ofertelor era stabilit, după trei amânări, pentru data de 15 septembrie 2017.

Contractul are ca scop delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Galda de Jos, unde există o staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozitul conform şi instalaţiile aferente fiecăruia şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria, toate construite în cadrul proiectului cu finanţare de la Uniunea Europeană. Tot în cadrul acestui contract urmează să fie operate staţia de transfer de la Abrud, staţiile de sortare de la Zlatna şi Aiud, respectiv staţia de transfer şi sortare de la Baia de Arieş. De asemenea, procedura de delegare va include şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la CMID Galda de Jos, precum şi epurarea şi eliminarea levigatului provenit de la depozitele neconforme de deşeuri Alba Iulia şi Aiud în staţia de epurare construită în incinta CMID. Un număr de 11 agenţi economici din ţară şi străinătate au solicitat clarificări sau au depus contestaţii la CNSC în legătură cu prevederile documentaţiei.

image

Pe perioada suspendării licitaţiei, cel mult 30 de zile, nu mai pot fi depuse oferte şi nu mai pot fi făcute clarificări. Motivul principal invocat de CNSC este că cel puţin două contestaţii depuse de firmele interesate nu ar putea fi soluţionate în termen, ceea ce ar îngrădi posibilitatea participării acestora la licitaţie. ”Consiliul apreciază că luarea măsurii de suspendare a procedurii de atribuire în cauză este cu atât mai necesară cu cât scopul derulării unei proceduri de atribuire este acela de încheiere a contractului de achiziţie publică de care să beneficieze toate categoriile de interese, inclusiv interesul public. Or, în condiţiile în care, în urma analizei pe fond a dosarului cauzei, Consiliul ar constata că s-ar “fi putut efectua remedieri la documentaţia de atribuire (clarificările aduse acesteia), dar nu ar mai putea fi luate măsurile de remediere întrucât au fost deja depuse oferte, este evident că, prin nesuspendarea procedurii, anularea ei ar fi inevitabilă, anulare care ar necesita costuri suplimentare de la bugetul de stat. În aceste condiţii, Consiliul stabileşte că măsura suspendării procedurii de atribuire este tocmai aceea de a preveni eventuala anulare a ei, care, în cazul de faţă, are o valoare estimată considerabilă, de 106.180.632,04 lei, fără TVA, iar interesul public ar fi şi mai grav afectat”, se arată în decizia de suspendare a CNSC.

image

Potrivit documnetaţiei, pot depune oferte operatorii care au un nivel minim al cifrei de afaceri anuale pe ultimii 3 ani (2014, 2015, 2016) de cel puţin 10 milioane de lei. De asemenea, fiecare ofertant care se va înscrie la licitaţie trebuie să facă dovada că a prestat în ultimii trei ani servicii similare în domeniul aferent obiectului contractului de concesiune, cu o valoare cumulata de minim 10 milioane de lei, fără TVA. 

Citiţi şi:

FOTO Familia din Alba Iulia care şi-a transformat casa într-un centru pentru copii cu autism şi ADHD

Cum sunt clasificate grupele de sânge şi compatibilitatea acestora. Care sunt cele mai întâlnite tipuri sanguine în România

Satul din Apuseni unde jumătate din locuitori au fost deportaţi de comunişti. Mărturia unei femei care a trăit calvarul

Capcanele cardului de credit. Cum se calculează perioada de graţie şi cât de mare este dobânda penalizatoare

Cum se manifestă personalitatea sadică. Caracteristicile psihopatologice ale acestui tip de comportament deviant

Ce s-a ales de minele din Apuseni: istoria unui dezastru

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite