Doctori cu care Alba se mândreşte: Răzvan Curcă, „îngerul“ bolnavilor de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oncologul Răzvan Curcă, stânga imaginii
Oncologul Răzvan Curcă, stânga imaginii

Răzvan Curcă a ajuns în topul „Doctorii cu care Alba se mândreşte“ în urma aprecierii de care s-a bucurat din partea cititorilor „Adevărul“, a juriului de specialitate şi a redacţiei. Este oncolog la cel mai mare spital din Alba.

Nu mai e un secret că trăim vremuri în care totul se vinde şi se cumpără, iar normalitatea şi competenţa stârnesc uimire. O dovadă că această filosofie deloc sănătoasă poate fi combătută vine şi din partea medicilor care nu măsoară viaţa pacienţilor în foloase materiale, ci în medicaţie şi respect. Respectul cu care practică zilnic meseria pentru care au depus şi un jurământ.

Răzvan Curcă fost admis pe primul loc la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca. A devenit medic specialist şi medic primar în 2002,an din care activează la Spitalul de Urgenţă Alba. Cinci ani mai târziu a fost ales să coordoneze echipa de medici de la nou înfiinţata secţie de Oncologie, singura din Alba. A venit, cu gândul că nu va sta mult şi... aici a rămas.

Marea provocare: mutarea secţiei de Oncologie

Răzvan Curcă a ales să practice una dintre specializările cu rezultate vizibile, dar şi cu cele mai multe implicaţii emoţionale: tratarea bolnavilor de cancer.„La examenul naţional de rezidenţiat am obţinut locul trei din 5.000 de candidaţi înscrişi. Puteam alege orice specialitate dar eu considerat că  că am nevoie de provocări,  iar oncologia este un domeniu în permanentă mişcare”, a argumentat Răzvan Curcă.

După nouă ani poate fi găsit în locul unde se simte cel mai bine, între pacienţi.„ Oncologia, când am venit eu aici nu exista nici măcar ca secţie, erau doar 12 paturi. Acum, are 25 de paturi, dar şi aşa este supraaglomerată“, subliniază doctorul. Ideea mutării secţiei în clădirea în care a funcţionat Secţia de Recuperări Medicale a apărut în urmă cu doi ani, dar abia acum este pusă în practică. „Noua secţie va avea 39 de paturi. Ţinta noastră va fi să facem un serviciu de calitate la nivel maxim. După cum arată proiectul, va asigura confortul pacienţilor, aşa cum ar trebui să fie într-un spital modern. Avem şi resursa umană calificată, care va lucra pe Oncologie“, a explicat oncologul

Pe noua secţie sunt prevăzute 8 paturi pentru specializarea Hematologie şi încă 6 pentru îngrjiri paleative. „Hematologia consider că este o specializare vitregită în Alba. Din 2001, nu mai avem niciun specialist în judeţ. Am reuşit să găsim unul, un medic rezident, dispus să vină la Alba Iulia şi acum este în perfecţionare“, a mai spus medicul oncolog.

Pacienţi din alte judeţe

A participat la zeci de simpozioane şi sesiuni internaţionale de oncologie şi este autor al unor importante lucrări de specialitate. Nici ofertele spitalelor de peste hotare n-au fost deloc puţine. Ce mai viabilă a venit de la un Spital din Marea Britanie  „Era cât pe ce să plec, dar atunci soţia m-a anunţat că este însărcinată cu a doua fetiţă, aşa că am renunţat. De  atunci,  am pus punct ofertelor din străinătate", a motivat specialistul.

Răzvan Curcă este oncolog la Spitalul de Urgenţă

Cick pe fotografii pentru FOTOGALERIE

Renumele medicului a trecut de mult graniţele judeţului. „Cei mai mulţi pacienţi sunt din l Alba, dar am şi  din vreo 20 de judeţe ale ţării. Nu este neapărat o creştere a numărului bolnavilor de cancer, doar că în ultima perioadă pacienţii sunt depistaţi mai devreme  cu această boală”, susţine Răzvan Curcă, care din aprilie 2011, este şi director medical al celui mai mare spital din Alba. Numai în 2010, oncologii din Alba au făcut 3.400 de externări, cu 30 la sută mai multe decât în anul precedent.

Răzvan Curcă susţine că nu şi-a schimbat crezul cu care a păşit prima datăîn Spital: viaţa unui om şi munca unui doctor nu se pot „tranzacţiona“ cu o pungă de galbeni.

Povestea medicului de pe locul II al topului „Doctori cu care Alba se mândreşte“ va fi publicată duminică, 13 noiembrie, pe alba.adevarul.ro. Campania propusă de ziarul „Adevărul“ are ca scop promovarea profesioniștilor din domeniul medical, persoane care nu au depus Jurământul lui Hipocrate doar ca o simplă formalitate.

Alături de cititori, un rol hotărâtor în ceea ce priveşte desemnarea celor cinci doctori cu care Alba se mândreşte l-a avut şi juriul de specialitate, din care fac parte medicul Horia Timiş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba şi Dragoş Zaharia, preşedintele Asociaţiei SM Speromax, organizaţie nonguvernamentală.  Părerile cititorilor, ale juriului de specialitate şi ale redacţiei „Adevărul“au cântărit fiecare în procent de 33 la sută.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite