Cum arată diplomele false din dosarul pensiilor ilegale de la Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Act de studiu fabricat de reţeaua falsificatorilor
Act de studiu fabricat de reţeaua falsificatorilor

Gruparea falsificatorilor de documente de studiu şi cărţi de muncă acţiona cu atâta precizie încât de foarte puţine ori a fost sesizat faptul că actele nu sunt reale. Astfel, zeci de persoane au primit pensii pe baza unor cărţi de muncă falsificate, iar altele s-au ales cu diplome de Bac, licenţă şi master nereale.

Gruparea se folosea de mai multe metode pentru a falsifica documentele. În cazul în care beneficiarul nu avea carte de muncă, apela fie la obţinerea unei cărţi de muncă originale a unei alte persoane, deja pensionată sau decedată, cartea care era curăţată chimic iar apoi pe ea se trecea numele şi datele beneficiarului, fie la scanarea sau falsificarea în alt mod a cărţii de muncă. De asemenea în unele cazuri falsificau adeverinţe care să ateste cele menţionate în cărţile de muncă falsificate.

În cazul în care beneficiarul avea deja carnet de muncă, dar nu avea suficienţi ani pentru a ieşi la pensie, se menţionau date false pe carnetul de muncă original, din care să reiasă că persoana în cauză avea mai mulţi ani lucraţi decât în realitate. Aceste date se treceau fie pe filele originale ale cărţii de muncă fie pe nişte coli anexate la cartea de muncă ca şi foi suplimentare.

Contrafacerea filelor din cărţile de muncă sau a diplomelor era realizată prin scanarea unui document original, necompletat, utilizarea unui program informatic de editare a imaginilor şi imprimarea aversului şi reversului pe aceleaşi coli de hârtie, care au fost decupate artizanal după dimensiunile aproximative ale unuia original, documentul fiind ulterior completat olograf, semnat şi ştampilat.

Inculpat cu diplome false


Unul dintre beneficiarii serviciilor grupării a fost Todea Gherasim. Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT, pe numele acestuia au fost găsite următoarele acte de studiu false:
- diplomă de bacalaureat seria R nr. 0046592 emisă de Grupul Şcolar Viilor din Bucureşti,
- diploma de licenţă seria P nr. 0011650 emisă de Academia de Studii Economice - Bucureşti, Facultatea de Comerţ, specializarea Marketing, având anexată o foaia matricolă pe numele Todea A. Gherasim;
- atestat profesional seria L nr. 0977712 emis de Grupul Şcolar Viilor din Bucureşti,specialitatea tehnician silvic.

Act de studiu fabricat de reţeaua falsificatorilor

Click pe poză pentru galerie foto

Cu privire la acestă diplomă inc. Pop Alexandrina Marcela a arătat că: „..Mi-a fost prezentat atestatul profesional seria L nr. 0977712 pe numele Todea Gherasim, şi arăt că acesta a fost falsificat de către mine. Recunosc scrisul meu pe acest atestat. Ştampila a fost aplicată de către inc. Toma Constantin, din câte cunosc acesta a făcut ştampila la un atelier din Alba Iulia…….” (declaraţie din 6.10.2011). Învinuitul Todea Gherasim a declarat că pe aceste acte de studiu false a plătit suma de 3000 euro.

“Nu m-o costat licenţa cum m-o costat bac-ul”

La data de 8.04.2011, a fost efectuată o înregistrare în mediu ambiental, ocazie cu care înv. Todea Gherasim explică unei terţe persoane cum a obţinut el actele false, redăm parţial discuţia înregistrată:  „……

Dorian - Da! Exact! Bă! Dar chiar m-ai uimit să fiu! Cu asta! Cu tipul ăsta! Cu 2500 de euro! N-am ştiut că...
Todea Gherasim - Bine! La mine o fost în total!
Dorian - A!!! Atâta că o fost pentru toate trei!
Todea Gherasim - Ie!
Dorian - 2500 de euro!
Todea Gherasim - Şi m-o costat mult bac-ul! Nu m-o costat licenţa cum m-o costat bac-ul!
Dorian - Bac-ul o fost mai scump?
Todea Gherasim - Bac-ul o fost cel mai scump
Dorian - Păi şi Bac-ul o ieşit cel mai prost?
Todea Gherasim - Eu n-am avut Bac-ul! Tu îl ai!
Dorian -Tu cum ai dat de el mă?
Todea Gherasim - Păi eu am mai lucrat cu el! Ţi.-am spus că eu am mai lucrat cu el!
Dorian - Pe partea de lemn?
Todea Gherasim - Ie mă! Şi el o venit! El o venit!
Dorian - Aşa ai ajuns la el?
Todea Gherasim - Ie mă!
Dorian - Păi atunci ce dracu’ te făceai...?
Todea Gherasim - Mai stăteam!
Dorian - Mai stăteai să prinzi pe unul!
Todea Gherasim -Tot găseam! Nu ţi-am zis că este prieten cu tati şi aşa
Dorian - Eu nu mai ţin minte! Dar parcă acuma îmi aduc aminte că ai zis ceva... Dar e de aici din zonă? De la moţi?
Todea Gherasim - Ie! Îi din HOREA!
Dorian - A!!! Îi din HOREA! Aşa da!
Todea Gherasim - Da
Dorian - Dar el le face în TIMIŞOARA sau în BUCUREŞTI?
Todea Gherasim - Nu! În BUCUREŞTI!
Dorian - În BUCUREŞTI le face?..
Todea Gherasim-  Aia este faza! Deci dacă cum o scos licenţa...
Dorian - Da!
Todea Gherasim - Şi cu foaia matricolă...
Dorian - Da
Todea Gherasim - Îi perfectă! Nici n-ai ce comenta la ia! Şi din câte am înţeles,poţi să te bagi şi pe internet,că mă găseşti!...”.


“Menţionăm că faţă de înv. Todea Gherasim s-au efectuat iniţial cercetări în dosarul nr. 1441/P/2009 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, dosar ce a fost apoi preluat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dosar nr. 301/P/2009, în care prin rezoluţia din 26.08.2009 s-a dispus  neînceperea urmăririi penale faţă de Todea Gherasim pentru comiterea infracţiunilor de instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals prev. de art. 25 C.pen. rap. la art.288 C.pen. şi art.291 C.pen. Ulterior prin ordonanţa din 23.05.2011 a fost infirmată rezoluţia nr. 301/P/2009 din 26.08.2009 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia iar dosarul a fost declinat către D.I.I.C.O.T. – S.T. Alba Iulia, fiind apoi conexat la prezentul dosar”, se afirmă în rechizitoriu.

167 inculpaţi în judecată

Procurorii au trimis în judecată 167 de persoane. Nouă dintre inculpaţi sunt membrii reţelei de falsificatori, iar şapte dintre aceştia se află în arest preventiv: Constantin Toma, Sabin Coasian, Viorica Călin, Vasile Dacian Pop, Ionel Toma, Vasile Toma şi Marian Cosmin Toma. Aceştia sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional nestructurat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Restul inculpaţilor au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni raportate la gradul de implicare. Cei care au găsit clienţi pentru falsificatori sunt acuzaţi şi de sprijinire grup infracţional nestructurat. Beneficiarii de pensii sunt judecaţi pentru înşelăciune, cei care nu au apucat să primească bani sunt acuzaţi de instigare la înşelăciune. Alte infracţiuni sunt instigare la fals, tentativă la înşelăciune sau complicitate la aceste acuzaţii

Liderii grupării, inculpaţii Toma Constantin şi Coasian Sabin, împreună cu ceilalţi membri ai au acţionat pe raza judeţelor Alba, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Teleorman, precum şi pe raza municipiului Bucureşti, fiind specializaţi în falsificarea de dosare de pensie, falsificarea de diplome de studiu şi alte acte oficiale. Prejudiciul provocat statului este de 2,5 milioane de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite