Criza gunoaielor din Alba: Consiliul Judeţean finalizează noua rampă ecologică în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul depozit de deşeuri de la Galda de Jos
Noul depozit de deşeuri de la Galda de Jos

Consiliul Judeţean Alba nu a avut nici un rol în sistarea depozitării deşeurilor în halda de gunoi de la Alba Iulia, închisă în 16 iulie 2015, potrivit vicepreşedintelui instituţiei, Florin Roman. Decizia cu privire la închiderea depozitului a fost luată în anul 2005, prin Hotărâre de Guvern şi a fost o obligaţie asumată prin tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană. Reacţia instituţiei vine în contextul crizei gunoaielor din Alba.

De la sfârşitul săptămânii trecute, deşeurile colectate din judeţul Alba nu mai pot fi transportate, pentru depozitare, la rampa ecologică de la Cristian (Sibiu), autorităţile locale şi operatorii de salubritate fiind luate prin surprindere de această situaţie. Sursa citată transmite că potrivit legislaţiei în vigoare, referitoare la serviciul de salubrizare al localităţilor, competenţele privind managementul deşeurilor revin exclusiv administraţiilor locale, respectiv primăriilor şi consiliilor locale din municipii, oraşe şi comune. “Prin urmare, Consiliul Judeţean nu poate fi considerat responsabil cu privire la situaţia actuală în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor, întrucât nu a avut nici un rol în închiderea gropilor de gunoi din judeţ şi nu are nici competenţe legale în această problemă”, susţine Florin Roman.

Potrivit legii, respectiv art. 7 din Legea nr. 101/25.04.2006, privind serviciul de salubrizare al localităţilor, Consiliul Judeţean Alba capătă competenţe cu privire la înfiinţarea, organizarea, gestionarea şi coordonarea sistemului de management integrat al deşeurilor numai după finalizarea acestui sistem, care, în prezent, se află în construcţie, fiind obiectul proiectului cu finanţare europeană ”Sistem de management integrat al deşeurilor” în valoare de 47 de milioane de euro. Până atunci însă, conform legii, atribuţiile revin exclusiv oraşelor şi comunelor. Proiectul ”Sistem de management integrat al deşeurilor” nu a fost condiţionat în niciun fel, în ceea ce priveşte termenul de finalizare, de sistarea depozitării în depozitul neconform de la Pârâul Iovului.

Întârzieri determinate de modificări legislative

În ceea ce priveşte implementarea proiectului ”Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”, prin care se va rezolva problema deşeurilor din judeţul Alba pentru cel puţin 20 de ani, există o serie de întârzieri în implementare, determinate de cauze obiective, independente de voinţa Consiliului Judeţean Alba, potrivit sursei citate.

“Astfel, este vorba, pe de o parte, de modificări de legislaţie, ce au impus refacerea unor documentaţii. Cea mai importantă întârziere a apărut în urma emiterii Ordinului ministrului mediului şi pădurilor nr. 2.266 din 6 iunie 2012 privind aprobarea modelelor de documentaţii standardizate aferente procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie de lucrări publice. Consecinţa acestei modificări legislative a condus la necesitatea includerii în graficul de achiziţie a unui nou contract de servicii, având ca obiect ”Asistenţă tehnică pentru revizuirea documentaţiilor de atribuire a contractelor din cadrul proiectului”, fapt concretizat prin încheierea Actului adiţional nr. 1 la contractul de finanţare. Această situaţie a determinat prelungirea unor termen cu mai multe luni.

Alt motiv de întârziere a proiectului, potrivit vicelui CJ Alba, a fost schimbarea amplasamentului Centrului de management integrat al deşeurilor. Iniţial a existat o hotărâre cu privire la construirea acestui centru la Mihalţ, dar, în urma unor evenimente, independente de Consiliul Judeţean Alba, ce au dus la refuzul administraţiei locale din Mihalţ de a mai găzdui acest centru, a fost nevoie de reluarea întregii proceduri pentru realizarea investiţiei într-o nouă locaţie, la Galda de Jos. Din cauza circumstanţelor expuse mai sus, proiectul nu a putut fi finalizat la data stabilită de către POS Mediu (31 octombrie 2015), unele componente urmând să fie transferate în perioada următoarea de finanţare (POIM).

Lucrările de investiţii, în graficul asumat de antreprenori

Din punct de vedere a derulării investiţiilor la Sistemul de management integrat al deşeurilor, acestea sunt în graficul asumat prin contractele încheiate de Consiliul Judeţean cu constructorii, potrivit CJ. Astfel, în decembrie 2015 va fi finalizată staţia de transfer deşeuri de la Tărtăria, iar în aprilie 2016 se va încheia construcţia staţiei de transfer de la Blaj.

Cea mai importantă investiţie, Centrul de management integrat al deşeurilor de la Galda de Jos, are termen de finalizare data de 5 mai 2016. În acest an se încheie aici lucrările la prima celulă a depozitului, spaţiile administrative şi drumurile interioare, urmând ca anul viitor să fie construite staţia de sortare şi staţia de tratare mecano-biologică. Până la finalizarea investiţiei de la Galda de Jos, vor fi derulate şi procedurile de achiziţie pentru operatorul care va administra Centrul de management şi staţiile de transfer, respectiv licitaţiile pentru selectarea operatorilor care vor colecta deşeurile din cele patru zone în care a fost împărţit judeţul Alba.

“Prin urmare, din cauza întârzierilor expuse mai sus, independente de voinţa Consiliului Judeţean Alba, noul sistem va deveni operaţional cel mai devreme în luna mai 2016, dată de la care Consiliul Judeţean va putea fi considerat responsabil cu privire la gestionarea modului în care sunt colectate, transportate şi depozitate deşeurile menajere din Alba. Până atunci însă, potrivit legislaţiei în vigoare, competenţele privind managementul deşeurilor revin exclusiv administraţiilor locale, respectiv primăriilor şi consiliilor locale din municipii, oraşe şi comune”, a conchis vicepreşedintele Florin Roman.

Criza gunoielor din Alba a devenit subiect de dispută politică, PSD anunţând un miting de protest joi, 29 octombrie, în faţa Primăriei Alba Iulia şi a Consiliului Judeţean.

”Războiul” deşeurilor: închiderea depozitului de la Alba Iulia scumpeşte colectarea gunoaielor de la populaţie

Peste 1.000 de participanţi la întâlnirile de promovare a proiectului  de management al deşeurilor în Alba

Au început lucrările la depozitul ecologic de deşeuri de la Galda de Jos, în Alba. Investiţia este de 19 milioane de euro

 

Undă verde pentru lucrările de închidere la şase depozite de deşeuri din Alba: investiţii de aproape 16 milioane de lei

 

Contracte în valoare de 17 milioane de lei încheiate pentru proiectul de management al deşeurilor în Alba 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite