Baronii de Alba. Cum au făcut avere şi cum s-au menţinut la putere cei mai influenţi politicieni din PNL, PDL şi PSD
0Politicenii din Alba nu s-au manifestat ca alţi baroni locali din alte judeţe, nefiind implicaţi în mari scandaluri penale. Cu toate acestea, cel puţin liderii principalelor formaţiuni politice au făcut avere şi cu ajutorul politicii. Pot fi consideraţi baroni senatorul Teodor Atanasiu, primarul Mircea Hava şi deputatul Ioan Dîrzu.
Mircea Hava s-a dovedit a fi cel mai abil politician din Alba din ultimii 20 de ani. Curtat de toate partidele de-a lungul vremii, a rămas fidel PDL-ului, pentru care a câştigat la nivel local cam tot ce se putea câştiga. În mandatul politic 2008 – 2012, PDL Alba a obţinut conducerea Consiliului judeţean, Primăria Alba Iulia, plus alte 40 de primării din judeţ. Hava se află din 1992 în conducerea primăriei din reşedinţa judeţului. Organizaţia din Alba este în continuare una dintre cele mai puternice din ţară. La Consiliul judeţean a făcut alianţă cu PNL, în timp ce la Consiliul local Alba Iulia, după un scurt mariaj cu liberalii, a preferat un viceprimar din partea PPDD. În perioada 1992 – 1996 a fost viceprimar. După acest mandat a câştigat postul de primar, pe care nu l-a mai părăsit până în prezent.
Toate încercările adversarilor politici de a câştiga competiţia pentru funcţia de primar au fost sortite eşecului. Oficial, Mircea Hava are o avere destul de neînsemnată. Deţine două case şi două terenuri intravilane aferente locuinţelor. Mai are un autoturism Volkswagen Passat şi două depozite bancare în valoare totală de peste 80.000 de lei. Veniturile din salariul de primar s-au cifrat la o medie anuală de 35.000 de lei. Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, locuieşte de 12 ani într-o vilă construită într-o zonă rezidenţială din cartierul Cetate. Casa are o suprafaţă de 240 de metri pătraţi şi o valoare de piaţă estimată tot la circa 150.000 de euro. Preşedintele PDL Alba mai deţine încă o casă în oraş, de 100 metri pătraţi, achiziţionată în 2004 şi în care locuiesc părinţii acestuia. Cele două case au terenuri aferente în suprafaţă totală de 1.600 metri pătraţi. Băiatul părimarului a fost angajat la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia, în timp ce fiica acestuia locuieşte şi lucrează în Cluj-Napoca.
Ascensiunea senatorului Atanasiu
Teodor Atanasiu a plecat de jos, de la funcţia de consilier local în Cugir, şi a ajuns ministru al Apărării, şef la AVAS, deputat şi senator. Un eveniment în care a fost implicat este dispoziţia neînceperii urmăririi penale, dată la sfârşitul lui ianuarie 2014, după ce Atanasiu a fost pus sub acuzare, în august 2012, pentru infracţiuni la legea referendumului şi infracţiuni de corupţie, după refrenedumul pentru demiterea preşedintelui din vara lui 2012. Ulterior a fost propus pentru postul de ministru al Economiei, dar PNL a ieşit de la guvernare. Atanasiu este acum co-preşedinte al ACL, împreună cu primarul Mircea Hava.
De profesie inginer, absolvind studiile Facultăţii de Mecanică, secţia Tehnologia Construcţiilor de Maşini, din Cluj, Teodor Atanasiu a intrat în politică în PNL, în 1990, îndeplinind mai multe funcţii: secretar (1990-1992), preşedinte PNL Cugir şi PNL Alba (din 1993), iar din 2001 a intrat în Biroul Politic. A fost consilier local, consilier judeţean, iar mai apoi, în iunie-decembrie 2004, preşedintele Consiliului Judeţean Alba. În decembrie 2004 fiind numit ministru al Apărării Naţionale. În timpul mandatului său, avându-l ca premier pe fostul preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu, Atanasiu a cerut retragerea trupelor româneşti din Irak, însă reprezentanţii CSAT au respins propunerea lui, pe care, de altfel, a criticat-o dur şi preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Atanasiu detine cote părţi dintr-un teren intravilan şi o casa de vacanta in Cugir, iar soţia sa are cote părţi din doua terenuri intravilane şi doua case de locuit din Alba Iulia. Mai are în proprietate un autoturism Opel Omega din 1999. Teodor Atanasiu si sotia sa au conturi in banci de peste 700 de mii de lei, 100 de mii de euro si 23 de mii de dolari. In declaratia de avere mai este trecut un împrumut de 50.000 euro acordat unei rude. În declaraţia de interese precizează că este asociat la Cooperativa de Credit Concordia Cugir. Soţia sa este asociat in mai multe firme: Travel Vision Global SRL, N&D Corporation SRL Zlatna, Neodex SRL Abrud si Editura Milenium SRL Alba Iulia. Laura Atanasiu este proprietarul postului de radio Ardeleanul FM din Alba Iulia. Vila senatorului liberal are o suprafaţă de 300 de metri pătraţi şi valorează, potrivit specialiştilor în imobiliare circa 250.000 de euro. Teodor Atanasiu mai este proprietarul în cotă de 1/3 a unei case de vacanţă în zona tursitică din Munţii Cugirului în suprafaţă de 200 metri pătraţi. Liberalul mai deţine o cotă de 3/8 dintr-o altă casă de locuit în Alba Iulia, provenită din succesiunea unei moşteniri primită de soţie. Familia Atanasiu locuieşte în Bucureşti într-un apartament de lux pe care nu îl regăsim în declaraţia de avere.
Preşedintele PSD Alba, de la fabrica de lapte la politică
Deputatul Ioan Dîrzu, preşedintele PSD Alba, de profesie medic veterinar, este şi el un politician bogat. A intrat în politică, în PSD, în perioada guvernării Adrian Năstase când a şi fost numit la conducerea Direcţiei Veterinare Alba. Ulterior a avansat până la funcţie de preşedinte al PSD Alba, după scandalurile care au ”măcinat” organizaţia. În prezent, Dîrzu este la primul mandat de deputat.
Familia Dîrzu locuieşte, însă, la Alba Iulia, într-o casă dobândită în 2005 ca şi moştenire şi care are o suprafaţă de 130 de metri pătraţi, potrivit declaraţiei de avere a acestuia. Valoarea pe piaţa imobiliară ar fi de peste 150.000 de euro. Imobilul contrastează puternic cu celelate case de pe strada respectivă. Tot ca moştenire, politicianul din PSD a primit în 1987 o locuinţă în comuna Gârbova. Tot aici mai deţine 10 hectare de teren agricol din anul 2002.
După ce a fost ales în Parlament, veniturile financiare ale deputatului au scăzut semnificativ. Anterior a fost director general al firma Prefera Foods SA, companie deţinută de familia Ciurtin, proprietarii Albalact. În 2012, Dârzu a avut un venit din salariu de peste 200.000 de lei, în timp ce soţia acestuia, angajată la cele două firme menţionate, a câştigat ceva mai mult de 50.000 de lei pe an. Liderul PSD Alba deţine acţiuni la cele două societăţi comerciale menţionate în valoare de peste 400.000 de lei. În plus, Dîrzu mai are un cont bancar cu suma de 60.000 de lei.
Toate vilele baronilor din România. Unde locuiesc liderii PSD şi PDL din Alba