Schelete de „vampiri“, în Bulgaria
0Rămăşiţele a doi bărbaţi ale căror trupuri au fost străpunse cu piroane de fier au fost dezgropate de arheologi în staţiunea Sozopol.
Arheologii bulgari au descoperit în Sozopol două schelete din Evul Mediu. Specialiştii au observat că trupurile a doi bărbaţi fuseseră străpunse înainte de înmormântare cu bucăţi de fier în zona toracică, piroanele respective fiind şi ele găsite în interiorul mormintelor.
„Cele două schelete străpunse de bucăţi de fier ilustrează o practică veche, care s-a menţinut în anumite sate bulgăreşti până în primul deceniu al secolului al XX-lea", a declarat Bojidar Dimitrov, directorul Institutului de Istorie Naţională din Bulgaria.
Astfel, potrivit unei credinţe păgâne, persoanele care în timpul vieţii erau considerate ca fiind „rele" erau străpunse în zona inimii, în seara care preceda înmormântarea, cu o ţepuşă din lemn sau din fier.
Ele erau astfel fixate de scriul lor şi împiedicate să iasă la miezul nopţii, transformate în vampiri. „Se credea că aceşti oameni, consideraţi malefici în timpul vieţii, se vor transforma în vampiri după moarte, continuând să-i chinuie pe ceilalţi", explică Bojidar Dimitrov.
Nu se temeau de vrăjitoare
Specialiştii spun că „vampirii" făceau parte cel mai frecvent din rândul aristocraţilor şi al clericilor. Ei sunt de părere că vrăjitoarele nu aveau acelaşi efect asupra oamenilor din acele vremuri, din moment ce niciun schelet de femeie nu a fost descoperit.
„Partea curioasă este că nu s-a găsit nicio femeie printre scheletele descoperite. Se pare că oamenilor nu le era frică de vrăjitoare", a concluzionat Dimitrov.
Scheletele recent descoperite de arheologi nu reprezintă însă o noutate. În Bulgaria au fost descoperite peste 100 de schelete de „vampiri" cu o vechime de aproximativ 800 de ani.
„Nu ştiu de ce o descoperire obişnuită a făcut atâta vâlvă. Poate din cauza misterului care înconjoară cuvântul vampir", a comentat directorul Institutului de Istorie Naţională din Bulgaria. Sozopol este una dintre cele mai populare staţiuni turistice de pe litoralul ţării vecine, fiind apreciată atât pentru cadrul natural deosebit, cât şi pentru arhitectura oraşului istoric.