REVOLUŢIONAR Plombele viitorului vor reconstrui dinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au creat, în premieră, un tip de plombe cu nanoparticule ce distrug bacteriile şi stimulează refacerea dinţilor cariaţi.

Noile plombe, care nu se găsesc deocamdată în cabinetele stomatologice, conţin nanoparticule de fosfat de calciu. Acestea nu doar că stopează extinderea cariei, aşa cum fac plombele existente, dar regenerază ţesutul mineral al dinţilor.

Oamenii de ştiinţă au adăugat în structura noilor plombe, dar şi în adezivul cu care acestea se fixează, agenţi antibacterieni, cum ar fi nanoparticulele de argint, care nu mai permit recidivararea cariilor. Oricât de bine este igienizată o carie la stomatolog, în cavitatea respectivă rămân întotdeauna bacterii care nu pot fi eliminate. Agenţii antibacterieni din structura plombelor viitorului distrug eficient aceste bacterii.

Citeşte şi:
De ce nu e bine să combini ceaiurile cu pastile

„Cariile se formează atunci când conţinutul mineral al dintelui este dizolvat de acizii organici secretaţi de bacteriile care formează placa bacteriană de pe suprafaţa dinţilor", explică profesorul Huakun Xum, de la Şcoala de Stomatologie a Universităţii Maryland din SUA, coordonatorul echipei care a creat noile plombe.

Vor rezista mai mult

Un alt atu al plombelor cu nanoparticule este aderenţa mai bună decât a celor existente. Specialiştii americani au testat un nou tip de adeziv, care creşte semnificativ rezistenţa plombelor în timp. Cele folosite la ora actuală în cabinetele stomatologice rezistă între cinci şi zece ani. Totuşi, oamenii de ştiinţă nu au putut verifica longevitatea noilor plombe. Ele vor fi testate în câteva studii clinice înainte de a fi lansate pe piaţă.

Energizantele şi băuturile pentru sportivi, „baie de acid" pentru dinţi

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite