Cu cât scade nivelul apei: Marea Moartă „moare“ câte puţin în fiecare an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Corbis
FOTO Corbis

Marea Moartă este una dintre cele mai vechi atracţii turistice, dar popularitatea sa se diminuează de la an la an din cauza scăderii alarmante a nivelului apei.

Zilele de glorie ale Mării Moarte ca obiectiv turistic scad de la an la an, la fel ca nivelul apei sărate din care este formată. Turiştii nu mai vin în număr la fel de mare ca pe vremuri pentru a pluti în apa sărată şi în speranţa că îşi vor rezolva anumite probleme de sănătate, notează Daily Mail. 

Experţii din cadrul Institutului Israelian de Geologie au dezvăluit că nivelul apei scade în medie cu un metru în fiecare an. Scăderea este pusă şi pe seama faptului că se evaporă din mare o cantitate mai însemnată de apă decât se varsă din râul Iordan. Această scădere alarmantă a fost atribuită şi creşterii consumului de apă din râul Iordan şi sistemelor de irigaţie şi drenaj.

corbis

FOTO Corbis 

Nivelul mării este monitorizat atent în cadrul Departamentului de Limnologie (o ramură a hidrologiei) din cadrul Institutul Israelian de Geologie. Primele măsurători de adâncime au fost făcute în 1927 şi de la acel moment nivelul apei a scăzut considerabil. Se estimează că nivelul apei din Marea Moartă a scăzut cu mai mult de 40 de metri din 1950 şi până azi.

corbis

FOTO Corbis 

Marea Moartă este cel mai jos punct de pe glob, oglinda apei sale fiind situată la 427 de metri sub nivelul marii. De asemenea, apa din Marea Moartă este de 9,6 ori mai sărată decât apa din ocean şi denumirea este dată de faptul că plantele şi animalele nu pot suprvieţui în apele sale din cauza salinităţii ridicate.

În 2013, autorităţile iordaniene au anunţat că doresc să realizeze un proiect ce prevede devierea apei din Marea Roşie în Marea Moartă, ale cărui costuri se ridică la aproximativ 1 miliard dolari. Prin acest proiect, regatul Haşemit speră să obţină până la 100 de milioane de metri cubi de apă desalinizată pe an.

Citeşte şi:

FOTO Locuri pe care ar trebui să le vizitezi înainte să fie prea târziu

Capcane pentru turişti. De ce trebuie să te fereşti atunci când călătoreşti

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite