Americanii cer interzicerea lacătelor iubirii, unul dintre simbolurile Parisului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Pont des Arts din Paris atrage îndrăgostiţi din toată lumea cu idilica idee a iubirii veşnice, două americance stabilite în Oraşul dragostei au lansat o petiţie prin care cer eliminarea lacătelor prinse simbolic de balustradele podului pe motiv că sunt „un kitsch”.

Pentru unii, lacătele prinse de Pont des Arts din Paris reprezintă simbolul iubirii eterne, dar pentru alţii sunt întruchiparea prostului gust. În luna februarie, două femei din SUA care locuiesc în Paris, frapate de extinderea acestei mode în capitala Franţei, au început o campanie pentru stoparea curentului. Campania „The No Love Locks” („Fără lacăte ale iubirii”) include o petiţie care a adunat, până în momentul de faţă, aproape 2.000 de semnături.  

Dacă în urmă cu câţiva ani singura „victimă” a lacătelor iubirii veşnice erau Pont des Arts şi Pont de l'Archevêché, în prezent, aproximativ 700.000 de lacăte stau ataşate de aproape toate podurile care traversează Sena, iar greutatea lor „ar putea ameninţa integritatea structurală a arhitecturii oraşului”, precizează cele care au întocmit petiţia.

Lucrurile au scăpat de sub control. Oamenii se caţără până şi pe felinarele de pe stradă, alţii stau atârnaţi peste pod pentru a prinde lacătele de cealaltă parte a balustradei, riscându-şi viaţa. Este un fel de obsesie. Nu mai ţine de romantism, ci de „am făcut-o şi pe asta”, a spus Lisa Anselmo, una din cofondatoarele campaniei, alături de Lisa Taylor Huff.

Campania pornită de cele două femei a stârnit numeroase controverse şi reacţii diverse, de la mirare, la indiferenţă sau chiar furie.

Am primit multe mesaje răutăcioase. Unii ne-au zis că suntem nişte babe pline de amărăciune. Totuşi, am avut susţinători, printre care un număr mare de parizieni. Chiar şi Jean- Pierre Lecoq, primarul districtului 6 ne-a susţinut. Omul consideră lacătele o nebunie, a declarat  Anselmo.


Aceasta a ţinut să adauge că nu a pornit petiţia doar din cauza problemei esteticii, ci şi pentru că greutatea lacătelor reprezintă o problemă de siguranţă. 

image

Pont des Arts în 2005, înainte de lansarea modei lacătelor iubirii FOTO The Guardian
 

„Pont des Arts este un pod de picior destul de mic şi susţine greutatea a 93 de tone metrice, din cauza lacătelor- în mod regulat, grătarele cedează şi sunt înlocuite la fiecare două săptămâni. Din păcate, interzicea prinderii lacătelor pare singura soluţie”, a precizat femeia.

Consiliul oraşului, conştient de popularitatea lacătelor în rândul turiştilor, nu a luat, până în momentul de faţă, măsuri, deşi a primit numeroase astfel de reclamaţii şi în trecut. Autorităţile, însă, şi-au luat angajamentul de a verifica regulat presiunea care acţionează asupra structurii podurilor.

„Lacătele iubirii” nu mai sunt doar ale Parisului

Moda lacătelor care „încuie” iubirea s-a răspândit în multe din ţările lumii, dar autorităţile din majoritatea statelor s-au mobilizat pentru a le ţine sub control. De exemplu, în 2012, consiliul oraşului din Dublin a dat jos toate lacătele de pe podul Ha'penny, în timp de eliminarea lacătelor de pe podul Hohenzoller din Cologne a fost oprită de un protest. 

image

Pont des Arts, din Paris, unul din locurile preferate ale îndrăgostiţilor. FOTO makelovelocks.com
 

Ben Lifton, un turist, mărturiseşte că a pus lacăt pe dragoste anul trecut în februarie, în timp ce vizita Parisul alături de iubitul său.

„Nu am plănuit să facem asta, dar am văzut un tip care vindea lacăte, însoţite de câte un marker permanent, aşa că ne-am spus: de ce nu? Este o modalitate frumoasă de a-ţi lăsa amprenta undeva, cu speranţa că, în caz că te întorci, vei găsi acel lucru exact unde l-ai lăsat”, a spus Lifton, care găseşte interzicerea acestei acţiuni un lucru destul de trist.

În mod clar, câţiva oameni din consiliul Parisului au trecut recent prin despărţiri, aşa că au un fel de vendetă împotriva cuplurilor fericite, a adăugat el.  

Adam Driver, un alt bărbat care a prins un lacăt de „Podul iubirii”, este de aceeaşi părere. „Podul din Paris, din apropierea catedralei Notre Dame, este acoperit aproape în totalitate de lacate de toate formele, mărimile şi culorile. Eu cred că arată grozav. Ăsta este unul din lucrurile pe care trebuie neapărat să le faci în Paris. Este un lucru iconic, al lui, şi nu ar fi ok să se piardă toate acele lacăte, în care stau amintirile atâtor oameni”, este de părere acesta.


În ciuda părerilor turiştilor, care susţin ideea lacătelor iubirii, Lisa Anselmo şi Lisa Taylor Huff cred că cei care iubesc cu adevărat Parisul ar trebui să-şi înfrâneze dorinţa de a prinde lacăte de structurile arhitecturale ale oraşului.

„Respectăm şi înţelegem că acest act are o însemnătate simbolică. La un moment dat chiar consideram această idee cu adevărat minunată, dar apoi ne-am dat seama că oamenii ar trebui să preţuiască Parisul puţin mai mult. Dacă într-adevăr iubiţi Parisul, gândiţi-vă la cum însemnaţi acest oraş şi la povara pe care o lăsaţi pe capul parizienilor”, precizează Anselmo.


Citeşte şi:

10 lucruri pe care le poţi face în Paris fără să cheltuieşti un ban

FOTO Turnul Eiffel a împlinit 125 de ani. Povestea monumentului detestat de „ai lui“ şi iubit de restul lumii

Prinţul Charles ne laudă iar: „Românii? Am putea învăţa câte ceva de la ei“

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite