Un cămin frumos are multă lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi designeri care înfrumuseţează casele şi grădinile românilor cu piese din cuarţ vorbesc despre ce înseamnă, pentru ei, o locuinţă plăcută. Alia Bakutayan şi partenerul ei, Daniel Tufiş, militează pentru casele luminoase şi ecologice, care comunică armonios cu exteriorul şi pe care le decorează cu mobilier urban unicat.

Adevărul: Nu este un act de curaj să faci piese unicat, aşa cum faceţi voi, într-o ţară în care se cumpără, aproape în spirit de turmă, ce e mai ieftin?

Alia Bakutayan: Nu ştiu dacă e un act de curaj sau nu, însă este un demers pe care ni-l asumăm. Noi vrem să ne manifestăm artistic şi prin crearea de obiecte de design unicat, pe le care le „vedem" înainte să fie terminate. Plăcerea e mare când acestea sunt gata realizate, dar e şi mai mare când vezi că ceea ce faci cu foarte multă pasiune devine o bucurie şi pentru alţii, aşa că uiţi cam de toate problemele din timpul procesului de creaţie şi continui să lucrezi şi să fii optimist că vei găsi oameni care să-ţi aprecieze munca.

Cum decurge procesul acesta despre care vorbeşti?

Alia Bakutayan: Totul începe de la o idee nebună, uneori chiar imposibil de realizat, după care se încearcă aplicarea ei pe o foaie de hârtie. După ce capătă o formă, ne gândim cum să capete un corp, dar implicit şi viaţă, toate acestea, ţinând cont de proprietăţile materialului din care obiectul va fi creat şi de segmentul de piaţă spre care ne orientăm. În general, alegem forme simple, fluide, organice, căutăm mereu armonia între material şi formă.

Folosiţi foarte mult, în munca voastră, cuarţul. Cum a intrat el pe mâinile voastre?

Daniel Tufiş: Locuinţa noastră e un spaţiu deschis asemănător celui industrial, un loc în care ne primim şi prietenii, şi clienţii, de aceea ne-am gândit ca zona de bucătărie să nu ocupe prea mult spaţiu, să fie practică şi mai ales să se încadreze perfect în tot decorul. Aşa că am turnat blatul şi cuvele din beton. După uscare, şlefuire şi tratare, ne-a plăcut mult ce a ieşit şi am folosit ideea mult timp în proiectele noastre de amenajare. Apoi am realizat că tot pe sistemul acesta de turnare putem să dăm mai multă valoare obiectelor, adăugând alte materiale naturale, mai preţioase, cum ar fi cuarţul. E o piatră cu atitudine, spunem noi. Multitudinea de tonuri pe care le integrează îi permite să-şi găsească locul în orice tip de spaţiu, printre alte piese de mobilier.

De ce ar cumpăra un român un scaun/o masă/o bancă din cuarţ de la voi şi nu asemenea piese făcute în serie, pe care să şi le asambleze singur acasă?

Daniel Tufiş: Când poţi să cumperi o piesă bine făcută, la un preţ bun şi s-o ansamblezi singur, e foarte bine; astfel de mobilier a apărut din economie de timp şi de bani, îşi are rostul lui. Obiectele de manufactură, unicat, vor avea mereu nevoie de mai mult timp de execuţie, de un meşter foarte bun, care să pună în practică ce doreşte designerul şi, nu de puţine ori, de materiale aduse pe comandă; de aceea, totul devine mult mai complicat şi mai scump. Astfel de mobilier se face cu gândul doar la dorinţele proprietarului. Se naşte o piesă gândită şi meşterită special pentru el. Iar pentru asta merită investiţia!

Cine sunt oamenii care cumpără ceea ce creaţi sub numele „Val Decor"?

Alia Bakutayan: Cei care apreciază obiectele de manufactură, obiecte de serie mică sau unicat sunt cei care doresc să se diferenţieze în mulţime. Oamenii deschişi la noi provocări, care nu au neglijat partea artistică cu care s-au născut sau care nu uită că pot fi tineri indiferent de vârstă. Iar oamenii aceştia sunt şi cei care ne inspiră în ceea ce facem. Clientul şi relaţia noastră cu el ne ajută să vedem până unde putem merge din punctul de vedere al designului de interior, dar şi de obiect. Şi ne mai inspiră marii designeri, stilul de viaţă din alte ţări europene şi, în general, cultura, sub toate formele ei.

Ce credeţi că defineşte o „casă frumoasă"? 

Alia Bakutayan:
„O locuinţă bună e (...) una care face împrejurimile mai frumoase decât erau înainte de construcţia sa". Ne place foarte mult acest citat, al lui Frank Lloyd Wright, şi ne bazăm mult pe el. În amenajările pe care le facem, suntem foarte atenţi ca interiorul să comunice armonios cu exteriorul. O casă frumoasă este o casă ecologică, una în care intră foarte multă lumină naturală, o casă proporţionată perfect după nevoile celor care o locuiesc, un cămin decorat cu libertatea de exprimare a locuitorilor şi cu experienţa designerului.

În ce măsură întâlniţi în România case frumoase?

Alia Bakutayan: Într-o foarte mică măsură. Încă nu se respectă o arhitectură zonală, acolo unde aceasta există, şi-atunci vezi doar frânturi de case frumoase. Interioarele sunt împărţite ca la apartamentele de bloc, iar amenajările sunt pretenţioase, ca de hotel. Dar încet, încet, parcă încep să apară şi la noi ceea ce numim case frumoase. Adică vezi că proprietarul sau arhitectul a vrut să copieze ceva sau că a copiat ceva relativ frumos.

Cuarţul, în casă sau în grădină

Mat sau lucios, cuarţul dă o notă de eleganţă spaţiului, spun Alia şi Daniel. Poate primi diferite forme şi întrebuinţări, de la blaturi de bucătărie sau de baie, la scaune, mese, noptiere sau obiecte decorative de interior sau de exterior. Cei doi combină cuarţul cu cimentul alb, gri sau colorat, cu marmură, sticlă, lemn şi fier. Noptiera din imagine, din cuarţ colorat şi ciment alb cu pigment galben, costă 1.500 de lei.



CV

image



Daniel Tufiş

- S-a născut în Cluj-Napoca, la 15 decembrie 1976.
- A absolvit Şcoala Postliceală de Artă şi Jurnalistică PRO-VITA în 2001.
- Absolvent al Şcolii de Arte Frumoase, specialitatea pictură, Cluj-Napoca, promoţia 1996.
- Are lucrări în colecţii particulare din România, Elveţia, Olanda, Italia, Canada, SUA.

" Românul a fost nevoit să înveţe să facă singur totul. De aceea, la început, apare  neîncrederea în designer. "
Daniel Tufiş
designer

Alia Bakutayan

- S-a născut în Bucureşti, la 20 martie 1981.
- Absolventă a Universităţii de Arte şi Design, secţia Foto-Video, Cluj-Napoca, în 2006.
- Absolventă a liceului de Arte Plastice „Romul Ladea", Cluj-Napoca, promoţia 2001.
- Fotografii realizate de ea au fost selectate în competiţii de gen desfăşurate în Austria, SUA sau India. 

" Obiectele de manufactură, unicat, vor avea mereu nevoie de mai mult timp de execuţie. "
Alia Bakutayan
designer

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite