Romania a intrat in sezonul dezastrelor de iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Mediului a transmis ieri o avertizare meteorologica prefecturilor din 22 de judete potrivit careia, incepand de luni dupa-amiaza, aria ninsorilor din nordul Moldovei s-ar putea extinde spre

Ministerul Mediului a transmis ieri o avertizare meteorologica prefecturilor din 22 de judete potrivit careia, incepand de luni dupa-amiaza, aria ninsorilor din nordul Moldovei s-ar putea extinde spre centrul regiunii, in Maramures, in nordul si estul Transilvaniei. Vantul se va intensifica in regiunile estice si sud-estice, unde va avea viteze de pana la 70 kn/h, viscolind pe alocuri ninsoarea, in Moldova. Avertizarea meteorologica a fost transmisa autoritatilor locale din Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Cluj, Constanta, Covasna, Galati, Harghita, Ialomita, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Salaj, Suceava, Satu-Mare, Tulcea, Vaslui si Vrancea. Pana ieri la pranz, opt judete fusesera afectate de vremea rea. Numai in Gorj au fost inundate sute de gospodarii. In tara, ieri la pranz, 87 de localitati nu aveau curent electric. Mai multe drumuri se prabusisera sau erau acoperite de viituri. Ministerul Transporturilor a anuntat ca, pentru aceasta iarna, are pregatite de interventie peste 5.000 de utilaje si dispune de stocuri de 130.000 tone de sare, 245.000 mc de nisip si 2.700 tone de motorina.
De duminica seara,
Haos in Harghita
Zapada, polei, copaci cazuti pe sosele si calea ferata, TIR-uri puse de-a curmezisul drumurilor, linii electrice si telefonice rupte
Ninsoarea si viscolul puternic abatute duminica asupra judetului Harghita au dat peste cap traficul rutier si feroviar. In cursul noptii de duminica, pe aproape toate soselele harghitene, precum si pe calea ferata ce leaga Sfantu Gheorghe si Miercurea-Ciuc, circulatia a fost intrerupta ore in sir din cauza copacilor smulsi de vant, care au rupt in cadere si liniile electrice si telefonice. In jurul orei 22, intre Bixad si Baile Tusnad, un copac smuls din radacini a rupt linia electrica de inalta tensiune si a cazut peste linia ferata, traficul feroviar fiind blocat mai bine de 4 ore, pana cand echipele de interventie ale Regionalei CFR Brasov au izbutit sa remedieze avariile. La Tusnad Bai, un copac doborat de viscol a paralizat circulatia pe DN12 pentru aproape o ora, timp in care localitatea a ramas si fara curent electric si legaturi telefonice. Ieri dimineata, pe soselele dintre Borsec si Toplita si Ghimes si Faget, cateva autotrenuri au derapat si s-au pus de-a curmezisul drumului, Politia Rutiera si echipele de la Drumuri Nationale reusind abia spre pranz restabilirea traficului. Tot ieri dimineata, zapada si poleiul asternute pe carosabil au facut imposibil accesul auto in Harghita Bai, unde mijloacele de transport in comun care aduceau angajatii la lucru si elevii la scoala n-au putut nicicum sa razbeasca. Desi ieri dupa-amiaza viscolul a scazut in intensitate, iar ninsoarea s-a oprit, autoritatile harghitene sunt, in continuare, in alerta, dat fiindca meteorologii anunta si pentru zilele urmatoare vreme rea, cu lapovita, ninsoare, vant puternic si temperaturi sub zero grade Celsius.
Prima fulguiala a luat curentul in 45 de localitati ale Sucevei
La munte - viscol si 25 de centimetri de zapada
Ieri, inca din zori, in municipiul Suceava autovehiculele au rulat bara la bara. Prima zapada din an, asternuta pe carosabil duminica seara, a dat batai de cap soferilor. Media stratului de zapada asternut peste tot judetul nu a depasit 5 cm. In zonele montane, insa, in pasul Puzdra, omatul masura, ieri, 25 cm. In preajma localitatii Granicesti, pe DE 85, circulatia a fost oprita pe un fir dupa ce un arbore a fost doborat de vant pe carosabil. Daca ninsoarea deasa de duminica seara nu a solicitat echipele de interventie ale Electrica, de ieri dimineata, incepand cu ora 5,30, 45 de localitati au ramas fara curent electric dupa ce 5 linii de medie tensiune (din zonele Gura Humorului si Radauti) au fost avariate de copacii pravaliti sau de viscolul care s-a intetit in cursul diminetii. Toate echipele Electrica disponibile, adica 10, au intervenit pentru a remedia defectiunile la toate cele 250 de posturi de transformare afectate. Temperatura noptii nu a coborat sub zero grade Celsius, iar media zilei de ieri nu a urcat mai sus de 5 grade Celsius. In cursul zilei, zapada de pe soselele municipiului Suceava s-a topit sau a fost adunata de drumari, ramanand doar zloata care incurca soferii in unele intersectii. Drumarii au fost solicitati sa intervina pe cateva drumuri judetene, in special cele montane. Pe alocuri, munca lor era zadarnicita de viscol. Comandamentul de iarna a anuntat ca este pregatit pentru a minimaliza eventualele efecte ale fenomenului de polei, anuntat pentru zilele urmatoare.
Sosele navigabile, in Valea Jiului
In orasul Aninoasa, Jiul de Vest si torentele de pe versanti au inundat sapte gospodarii si 1,5 hectare de teren agricol. O strada din Vulcan era sub apa pe o lungime de aproape 100 de metri. De duminica seara si pana luni dimineata, Drumul National 66A, in dreptul Electrocentralei Paroseni, a fost navigabil. Traficul rutier a fost reluat in zori, cand apele s-au retras. Ieri, comisiile locale de aparare se aflau in zona, pentru a evalua pagubele si a lua masurile ce se impun.
Zapada de o jumatate de metru, in Pasul Tihuta
Mai multe TIR-uri care au incercat duminica noapte sa treaca muntele prin Pasul Tihuta au fost nevoite sa opreasca, pentru ca nu erau echipate de iarna. In trecatoarea dintre Transilvania si Moldova, stratul de zapada depasea o jumatate de metru. Vantul puternic a lasat temporar fara curent mai multe localitati, dar in satele Cusma si Dorolea defectiunile nu au putut fi remediate pentru ca echipele de interventie ale Electrica nu s-au putut urca pe stalpi, din cauza viscolului. In Bistrita, acoperisul salii de sport al Scolii Generale 1 a fost distrus, iar la Colegiul National "Andrei Muresanu" doi stalpi ai gardului din beton au cazut, blocand circulatia.
Sute de gospodarii inundate in Gorj
Precipitatiile cazute in ultimele zile in judetul Gorj au determinat inundarea a sute de gospodarii, distrugerea unor drumuri si poduri, colmatarea fantanilor si cresterea cotei de inundatii pe raul Jiu. Sute de gospodarii din localitatile Pades, Alimpesti, Tismana, Dragutesti, Novaci, Crasna, Balesti au fost inundate, unele familii evacuate. Mai multe drumuri din localitatile Novaci, Crasna, Alimpesti si Pestisani au fost inundate, circulatia rutiera fiind oprita dupa ce nivelul apei a crescut considerabil. Raul Bistrita a iesit din matca si a inundat mai multe case. Raul Jiu a depasit cu 30 de centimetri cota de inundatie in dreptul localitatii Rovinari, iar alti afluenti ai acestuia au depasit cotele de atentie. Sute de fantani au fost colmatate in mai multe localitati impartindu-se apa minerala, peste 500 de gospodarii nedispunand de apa potabila. Autoritatile judetene s-au deplasat in teren pentru evaluarea pagubelor, dupa ce un pod a fost distrus, iar portiuni insemnate de pe unele drumuri au fost distruse ca urmare a viiturilor provocate de revarsarea apelor de pe dealuri.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite