Ce te-a învăţat mama ta? Adevărul premiază de Ziua Mamei cea mai frumoasă dovadă scrisă de recunoştinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

8 martie este ziua în care am fost învăţaţi să ne gândim la mama, mai mult chiar, să iniţiem orice gest care îi poate demonstra celei mai iubite fiinţe din lume dragostea pe care fiecare dintre noi o poartă mamei sale.

Indiferent că are 25 de ani sau 79 de ani, indiferent de naţionalitate, religie şi statut social, mama este fiinţa universală care ne uneşte pe toţi. 

Te-a învăţat dai „Bună ziua”, să spui „Sărut-mâna”, să scrii citeţ, să stai corect la masă şi să nu vorbeşti cu gura plină. Te-a învăţat ce înseamnă respectul şi, mai ales, dăruirea, punându-se întotdeauna pe plan secund că să-ţi fie ţie bine. Ea este mama. De 8 martie, „Adevărul” te invită să spui care este cel mai important lucru pe care l-ai învăţat de la mama ta.

Editorii „Adevărul” au pus pe hârtie recunoştinţa lor infimă faţă de omul care le-a modelat viaţa. 

Ce vrem şi ce trebuie

„Nimeni nu face numai ceea ce vrea, toţi mai facem şi ceea ce trebuie“, asta este replica pe care am auzit-o de la maică-mea de nenumărate ori de-a lungul copilăriei mele, ca explicaţie pentru toate momentele în care nu aveam voie să fac nu-ştiu-ce. Am urât replica asta, am urât-o visceral şi, drept urmare, singura mea preocupare a fost să fac fix ceea ce vreau. La vreo 20 de ani distanţă, m-am prins şi eu că maică-mea are dreptate: uneori, e ok să facem şi ceea ce trebuie, mai ales dacă facem asta pentru oamenii pe care îi iubim.” Lavinia Bălulescu, editor Corespondenţi

„Învăţăminte de mamă, de profesoară, de femeie şi, dincolo de toate, de om. Cu siguranţă am deprins mai multe de la mama decât sunt capabilă să-mi aminteşti şi chiar să conştientizez. Dar două lecţii primite în adolescentă mi-au rămas, totuşi, în minte. «Nu adormi machiată! Demachiază-te în fiecare seară!» şi «Să te pună dracu' să te căsătoreşti cu primul tău bărbat. Dacă nu «faci» înainte de căsătorie, vei fi curioasă după!». Frivole şi scandaloase în viziunea unor firi mai tradiţionaliste, aceste «lecţii» ascund multe. Din ele am învăţat respectul de sine, acordat propriei tale persoane cu tot ceea ce cuprinde - trup, suflet, minte, dar şi faptul că nu poţi pretinde să ştii cum să-ţi construieşti viitorul dacă nu ai experienţa trecutului.” Noémi Varga, homepage editor adevarul.ro

„Unele femei se nasc să fie mame şi nu doar pentru copiii lor. O misiune mai grea decât, de exemplu, funcţia de preşedinte al ţării. Cu fiecare an care trece îmi dau seama că cel mai greu lucru pe care îl poate face un om este să crească un alt om. Indiferent de cât de natural poate părea procesul, pe atât de naturale sunt şi rateurile. Din suma lucrurilor pe care trebuie copilul trebuie să le înveţe şi probabilitatea infinită a greşelilor pe care le poţi face din poziţia de părinte, rezultă o ecuaţie-dilemă pentru mine. Nu ştiu ce fel de mamă voi fi eu, dar am o singură certitudine: am fost binecuvântată cu o mamă născută să fie mamă. Şi atunci când ceartă, inspiră iubire.” Sînziana Boaru, editor Lifestyle „Adevărul”

„Cel mai frumos lucru pe care l-am învăţat şi încă îl învăţ de la mama (pentru că sunt tare de cap) este sacrificiul. Nu sacrificiul eroic al Ecaterinei Teodoroiu, dar unul la fel de preţios: să renunţi la ceva de la tine pentru a împărţi ceva altuia. Poate să fie orice, de la înţelepciune şi cunoaştere până la iubire şi protecţie. Azi îmi aduc aminte de zecile de ore pe care mama le petrecea alături de mine pentru a nu mai scrie cu mâna stângă, ci cu dreapta. Iar eu, ca un drac de copil ce eram, abia aşteptam să se ducă să mestece ciorba, pentru trage repede cifra cinci pe fiecare căsută a rândului cu stânga, mâzgălind astfel cu cotul toată pagina. Îmi vin în minte şi răbdarea pe care o avea când mă învăţa o carte întreagă de poezii de Otilia Cazimir, sau meticulozitatea de rezolva cu mine exerciţiile din culegerea de matematică. Niciodată nervoasă şi totdeauna zâmbind, mereu răbdătoare, deşi tocmai venea după o zi istovitoare la muncă. Aşa că astăzi îţi urez, La Mulţi Ani, Mamă! Aş vrea să fiu şi eu aşa!” - Daniel Ionaşcu, jurnalist „Adevărul” Economie


„De la mama am învăţat că nu e o problemă să mai greşesc, că nu e un capăt de lume dacă ceva nu-mi iese cum am aşteptat, că pot să visez, că nu e neapărată nevoie să fiu serioasă tot timpul şi că pot să copilăresc în ciuda trecerii timpului. Că pot să mă întreţin singură şi că o cafea săptămânală face minuni pentru relaţia noastră, care e la fel sau poate chiar mai bună decât atunci când stăteam împreună. Şi eu am învăţat-o ceva. Să se accesorizeze frumos şi să nu mai poarte chestii «uşchite». Cu toate că la a doua mai avem încă de lucru.” Diana Seceleanu, jurnalist Sport „Adevărul”


„Omul cât creşte învaţă, iar mama mi-a spus, pe când eram în clasa a 5-a, ceva care avea să se dovedească foarte important în viaţă. După o zi proastă la şcoală, în care mi s-a confirmat că voi sfârşi într-o viaţă de om şi nu una de fotbalist, ea mi-a spus că asta e, nu trebuie să fim buni la toate şi nici să fim plăcuţi de către toţi. «Nici tu nu placi pe toată lumea, nu te crede atât de important, încât să te placă toată lumea», mi-a spus ea.” Răzvan Băltăreţu, jurnalist Tech „Adevărul”

„Ori de câte ori o sun pe mama să mă plâng că plouă afară, că încă nu mi-am cumpăratul biletul ăla de avion care să mă ducă departe de toată agitaţia de aici, că oamenii nu sunt mereu sinceri sau că s-a vărsat cafeaua pe tastatură aud atât: «Trebuie să faci mereu ce îţi place, să râzi cât poţi tu de mult, să te bucuri de orice lucru oricât ar fi de mic. Să ieşi afară, să te uiţi la soare şi să te gândeşti că e timpul tău. Ai grijă ce faci cu el, mamă, nu se mai întoarce».” Cristina Răduţă, reporter „Adevărul” Bucureşti

„Mama m-a învăţat să iubesc, să iert, să preţuiesc viaţa, să mă bucur de ce am, să îmi urmez întotdeauna gândurile, să mă feresc. Sună uşor fantezist, dar mi-a ieşit până acum. Îi citesc bucuria şi mândria pe clip de fiecare dată când mă vede, iar sentimentul e reciproc.” Raluca Sălcudean, online community manager Adevărul Holding

„Mama m-a învăţat că nu există «nu pot» când vine vorba de provocările vieţii şi că orice îţi doreşti poţi face. Îţi trebuie răbdare şi perseverenţă şi îţi atingi toate ţelurile. Mai avea o vorbă pe care nu o voi uita niciodată. Înainte sa plec de acasă, indiferent că mă duceam la şcoală, la cumpărături sau în aventura vieţii mele, ea se oprea din ce făcea şi-mi spunea «Andrei, îmbracă-te că e frig».  Te iubesc, mama!” -  Andrei Gîrjob, magician.

image

„De multe ori mama mi-a pus pe umeri o mare provocare, atunci când cu drag mergeam să-i spun că am avansat, că am obţinut ceva, pentru că mereu mă atenţiona: «Eu mă mândresc doar cu ce ai obţinut prin muncă, corect şi cinstit. Să nu urci altfel, decât prin sudoarea frunţii tale. Atunci şi eu şi Dumnezeu ne vom făli cu tine! Nu căuta ce-i uşor, ce-i nemuncit, doar munca te va face să creşti curat şi ce ai ibţinut prin munca ta, nu ai să pierzi niciodată». Mama mea, o femeie simplă cu 7 clase, a reuşit să-mi dea unul dintre cele mai preţioase sfaturi ale vieţii mele.”  Cristian Franţ, corespondent „Adevărul” Reşiţa


„De la mama am învăţat că niciun sacrificiu nu e prea mare, dacă vrei să-i ajuţi pe cei care-ţi sunt viaţa ta. Am învăţat că şi-a asumat singurătatea atunci când a plecat pe când eram în clasa a 8-a în Italia, doar ca să ne ajute să rezistăm financiar şi de atunci stă acolo şi munceşte. Am învăţat că e un chin că s-a învinovăţit că ne-a lăsat singuri şi nu ne-a văzut crescând, dar că a fost mândră că am reuşit în viaţă, pentru că am simţit mereu o responsabilitate suplimentară. Tocmai pentru că mama nu era acasă şi noi trebuia să nu o dezamăgim. Să-i arătăm că dacă ea poate să îndure singurătatea şi noi putem să devenim oameni mai buni. De la mama am învăţat că uneori ceilalţi sunt mai importanţi decât tine.” - Vlad Andriescu, editor Tech „Adevărul”


„Dacă e sa vorbesc de mama, primul lucru pe care îl vad sunt ochii ei blânzi, care m-au urmărit la bine şi la rău. Iar mai apoi, cuvintele ei duioase şi pline de poveţe. Multe sunt sfaturile pline de înţelepciune pe care le-am primit de la mama, însă paşii mei în lume au fost călăuziţi de bucuria ei de a privi viaţa, de felul ei optimist de a fi. Astăzi, de 8 martie, o văd pe mama, încă neschimbată, iar îmbrăţişarea ei caldă mă face să retrăiesc şi să preţuiesc toate amintirile păstrate cu sfinţenie în sufletul meu” - Ştefan Borcea, corespondent „Adevărul” Focşani.


„Printre miile de sfaturi primite de la mama, două au contat foarte mult la construirea mea corectă ca persoană şi m-au ajutat să fiu cel care sunt în acest moment. Primul a fost respectul, să mă respect în primul rând pe mine, pentru că atunci când eu mă voi respecta, voi fi respectat şi de cei din jur. Iar cel de-al doilea a fost acela de a nu mă lăsa bătut niciodată, să lupt până la capăt pentru ce vreau să obţin.” Mihai Stoica, reporter Eveniment „Adevărul”


„Nu m-am gândit niciodată să învăţ ceva de la mama, poate şi din cauza unui spirit de revoltă mai mult sau mai puţin exprimat. Însă ultimii ani m-au făcut să realizez cât de multe lucruri am învăţat de la ea, fără a fi conştientă de modul în care s-a produs schimbarea. De la mama am învăţat feminitatea, eleganţa şi micile cochetării. Şi nu în ultimul rând, mama m-a învăţat - fără să îmi spună vreodată - cum să fiu o femeie puternică, fără a strivi masculinitatea bărbaţilor apropiaţi. Mama mea este, pentru mine, cel mai apropiat exemplu de ideal feminin.” Diana Rusu, jurnalist Internaţional „Adevărul”


„Mama mea m-a învăţat multe. Fiind educatoare, a ştiut cum să îmi îndrume paşii. Chiar dacă ne-a crescut mai mult singură pe mine şi pe fratele meu, acest lucru nu a împiedicat-o să ne dea cele mai bune sfaturi şi să ne îndrume să facem doar fapte bune. Îmi aduc aminte că mereu ne învăţa să împărţim tot ce aveam cu alţii, iar dacă cineva ne bate la uşă şi ne cere o bucată de pâine să nu evităm să o dăm, deoarece cu cât îi ajutăm mai mult pe ceilalţi cu atât vom avea şi noi. M-a învăţat să respect oamenii şi să nu îi judec şi, mai presus de toate, m-a crescut cu credinţă în Dumnezeu. De asemenea, când eram în şcoală mi-a spus că nu învăţ pentru ea, ci pentru a avea eu un viitor mai bun, lucru care m-a ajutat foarte mult în viaţă. Pentru asta o respect şi iubesc foarte mult pe mama mea, Vali.” Claudia Untaru, corespondent „Adevărul” Arad


„Pentru că astăzi este Ziua Femeii si pentru că ele sunt cele care contează cel mai mult în viaţa noastră, astăzi îmi aduc aminte mai mult de un sfat primit de la mama, care acum după 30 de ani, pot să spun că mi-a făcut viaţa uşoară. «Dacă ridici vreodată mâna la o femeie, ţi-o rup. Să nu vorbeşti urât niciodată pentru că nu te doare să fi respecuos şi să asculţi». Nu ştiu acum dacă a fost un sfat sau o ameninţare, dar ce pot să vă spun este că nu am uitat niciodată acest lucru şi încet mi-am dat seama câtă dreptate avea. E absolut dezolant să auzi cuvinte jignitoare la adresa unei femei sau mai rău să loveşti o femeie. Este momentul în care, tu ca şi om, devii o brută şi dai dovadă de slăbiciune şi de lipsă de caracter. Iar pentru că am învăţat de mic să mă feresc de un astfel de moment, nu pot decât să-i spun acum mamei mele: Mulţumesc!” Cosmin Carp, corespondent „Adevărul” Baia Mare

„Un sfat de la mama? Doamne, dar câte nu au fost! Şi încă sunt, de fiecare dată când merg acasă să o văd. Să respect, să iubesc, să merg mai departe oricât de greu ar fi, să nu treacă o zi fără să zâmbesc, să şi iară să... M-a învăţat că dracu nu-i chiar aşa de negru cum pare şi că în spatele norilor este întotdeauna soare, deşi ardeleanca din mine n-are răbdare până se hotărăşte, într-un final, soarele să apară.” Florina Pop, corespondent „Adevărul” Cluj
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite