FOTO Bloguri şi videobloguri: rolul „bibliilor“ digitale în modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul blogurilor de modă şi al videoblogurilor, surse de inspiraţie nesecate şi accesibile pentru cei interesaţi, a crescut considerabil în ultimii ani. Pioni importanţi în răspândirea trendurilor, stiliştii „educaţi“ de intuiţie şi de pasiunea pentru frumuseţe au intrat în vizorul marilor jucători din industrie.

O garderobă bogată, o cameră de fotografiat profesională, un stil bine conturat şi o platformă online, unde îşi pot expune fotografiile şi poveştile despre viaţa desprinsă parcă din filme, se numără printre instrumentele de care are nevoie o persoană pentru a adera la „familia“ elitistă a bloggerilor şi vloggerilor de modă (n.r. – canale video axate pe un anumit domeniu).

Lucrurile nu sunt, însă, atât de simple pe cât par la o primă vedere. Calitatea producţiei, strategia editorială şi reţelele de socializare joacă un rol foarte important pe piaţa fashion a blogurilor şi a vlogurilor. Numărul acestor biblii „digitale“ este în continuă creştere, iar influenţa lor a suferit fluctuaţii în ultima perioadă, după cum observă criticul de modă Alin Gălăţescu.

În 2011, în timpul Săptămânii de Modă de la New York, designerii Lazaro Hernandez şi Jack McCollough, deţinătorii brandului Proenza Schouler, au vorbit despre importanţa blogurilor de modă într-un interviu realizat de Imran Amed, fondatorul şi editorul publicaţiei online „The Business of Fashion“. „Când blogurile au început să posteze lucruri despre noi, care au devenit virale, au avut un impact extraordinar asupra afacerii. Dacă înainte trebuia să aşteptăm trei sau patru zile pentru ca specialiştii să analizeze colecţiile lansate, acum primim feedback în timp real“, a declarat McCollough.

Dacă în anii 2011-2012, bloggerii erau recunoscuţi în lumea modei chiar şi de casele mari de modă, astăzi numele din această zonă s-au cernut, iar în prim-plan au rămas vârfurile, interesante pentru companiile mari. Criticul de modă Alin Gălăţescu a observat cum în acest timp goana după câştiguri a luat faţa pasiunii, în cazul bloggerilor de modă.

„La început, bloggerii erau oameni pasionaţi care m-au surprins în sens pozitiv cu anumite informaţii sau surse, însă acele vremuri au apus. Nu am mai primit aproape nicio informaţie nouă, care să depăşească regimul performant, de foarte mult timp. În momentul ăsta, majoritatea a descoperit că bloggingul este o sursă de venit şi ceea ce cândva era făcut din pasiune pare mai degrabă un etern advertorial. Nu văd decât oameni care poartă nişte branduri, dar nu mai văd densitatea, ceea ce mi se pare regretabil“, afirmă criticul de modă Alin Gălăţescu.

Goana după bani

Blogurile, fie ele axate pe stil personal, alegeri ale vedetelor, sfaturi, ştiri, fie pe moda străzii, au deschis multe drumuri pentru oameni pasionaţi de modă din toate colţurile lumii, devenind un domeniu profitabil. Fie că primesc bani sau mostre de produse din partea magazinelor sau designerilor pe care îi promovează prin intermediul site-ului, bloggerilor de modă li se răsplăteşte contribuţia la popularitatea brandului pe care l-au purtat sau doar menţionat.

image

FOTO: HEPTA

În plus, pentru unii, agenda personală de stil a funcţionat ca o rampă de lansare. Este şi cazul Chiarei Ferragni (foto sus), al cărei blog, „The Blonde Salad“, a luat fiinţă în 2009 şi a căpătat rapid notorietate, ajungând la scurt timp de la lansare la 110.000 de accesări unice pe zi. Chiara a fost numită de publicaţia „The Business of Fashion“ una din cele mai influente personalităţi din industria internaţională a modei. Printre casele de modă mari cu care italianca, devenită o prezenţă obişnuită în paginile revistelor de modă a avut colaborări, se numără Louis Vuitton, Ermenegildo Zegna, Mango şi Christian Dior.

image

FOTO: HEPTA

O răsfăţată a designerilor este şi rusoaica Miroslava Duma (foto sus), fondatoarea site-ului de ştiri buro247.com. Preferata fotografilor de streetstyle (n.r. – moda străzii), care o urmăresc peste tot, a avut colaborări cu case de modă precum Chanel, Burberry, Louis Vuitton şi Ralph Lauren.

image

FOTO: HEPTA

La rândul său, make-up artistul Lisa Eldridge (foto sus) face legea în rândul videobloggerilor, canalul său de pe YouTube fiind urmărit de peste un milion de persoane. Kate Winslet şi Keira Knightley sunt doar două dintre numele mari care au apelat la serviciile talentatei britanice, aceasta primind recent postul de director creativ de make-up în cadrul companiei Lancôme, informează în ediţia electronică revista „Vogue“.

Scena blogosferei de modă din România, admirată şi peste hotare

Piaţa bloggurilor de modă din România a înflorit şi ea în ultimii ani. „Avem câţiva bloggeri mai cunoscuţi pe plan internaţional decât la noi, dar asta nu înseamnă că utilitatea lor în scop publicitar se reflectă şi internaţional. S-au mişcat în exterior mai mult ca personaje, îmbrăcându-se mai fistichiu şi, pentru că nu există repere sau există prea puţine, au ieşit în evidenţă. Acest lucru nu se întâmplă numai cu bloggerii români, care au fost oricum o reacţie întârziată a sistemului“, spune Alin Gălăţescu.

Doina Ciobanu, din Republica Moldova, deţinătoarea blogului „The Golden Diamonds“ (n.r. – „Diamantele aurii“), se bucură de notorietate pe plan internaţional şi a reuşit, la numai 21 de ani, să atragă atenţia publicaţiilor celebre de modă, precum „Vogue“, „Elle“ şi „Harper’s Bazaar“. Echipa „Absolutely Fabulous“, formată din Diana Enciu şi Alina Tănasă, a reuşit, de asemenea, să intre în atenţia publicului internaţional prin prezenţa la Săptămânile Modei şi prin apariţia constantă pe blogurile de moda străzii.

Un nume influent în lumea bloggerilor din România este şi Alina Ceuşan, câştigătoarea titlului Fashion TV de „Cel mai bun fashion blogger al anului“ în 2013 şi a mai multor premii Digital Diva, cu peste 100.000 de fani pe Facebook.

image

FOTO: Arhivă personală

Nu în ultimul rând, Ana Morodan (foto sus), persoana din spatele blogului care îi poartă numele, se află şi ea printre cele mai cunoscute nume din rândul bloggerilor de modă din România. „Contesa modernă“, cum este supranumită deţinătoarea primului blog de stil personal de pe meleagurile noastre, este urmărită de peste 13.000 de persoane pe Facebook, dar activează şi pe alte reţele de socializare.

„Triada care pentru mine funcţionează, în ordinea importanţei, este: Facebook, Pinterest şi Instagram. Facebook-ul este instrumentul cel mai eficient pentru că îmi direcţionează imediat publicul spre informaţia pe care vreau să o transmit“, ne-a declarat Ana Morodan, care este de părere că puterea bloggerului de a influenţa publicul constă şi în prezenţa offline a acestuia, prin carisma şi talentul său de comunicator.

Viitorul blogurilor de modă sună bine

Blogurile de modă s-au transformat în afaceri profitabile, dar, deşi oferta este mai mare decât cererea, acestea înmulţindu-se ca „ciupercile după ploaie“, cultura lor va supravieţui, în opinia criticului de modă Alin Gălăţescu. „Cei buni vor deveni lideri, vor străluci, alţii vor continua să facă advertoriale şi atât, iar alţii vor dispărea, cum au şi dispărut foarte mulţi. Noi nu vedem decât ce a rămas pe linia de plutire“, a mai declarat acesta.

Blogurile de modă inspiră atât persoanele interesate de aspecte de înfrumuseţare, cât şi designerii consacraţi, motiv pentru care şi-au atras denumirea de „biblii de stil ale erei digitale“, spune Ana Morodan.

„Blogurile de modă vor rămâne, însă maniera în care îşi vor atinge comunităţile de fani va evolua şi va fi condiţionată de noile platforme de comunicare, de dinamismul incredibil al vremurilor. Dar suntem obişnuiţi să ne adaptăm. Să vină schimbarea!“, a conchis bloggerul.

Citeşte şi:

Moda, la mâna bloggerilor

Prezentare ieşită din tipare: John Galliano a revenit pe scena modei cu o colecţie pentru Margiela

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite