Pasiune vs prietenie: compromisul care menţine „focul” într-o relaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este recomandat să-i refuzi, uneori, partenerului anumite dorinţe pentru a-l incita, dar să ştii, totodată, să faci compromisuri. FOTO Arhivă Adevărul
Este recomandat să-i refuzi, uneori, partenerului anumite dorinţe pentru a-l incita, dar să ştii, totodată, să faci compromisuri. FOTO Arhivă Adevărul

Dacă o persoană este accesibilă şi prietenoasă, este mult mai uşor de plăcut, dar nu acesta este punctul forte al unei relaţii pasionale şi de durată. În contrast, o persoană care provoacă prin indiferenţă şi aroganţă se poate dovedi extrem de atractivă, însă acest lucru nu o face să fie şi plăcută. Care este varianta „câştigătoare“?

Există cazuri în care o prietenie strânsă s-a transformat într-o relaţie, însă, de obicei, oamenii întâmpină dificultăţi sau evită să construiască o legătură amoroasă pe baza unei prietenii. 

O altă problemă este constituită, de cele mai multe ori, de dorinţa de a fi cu persoana nepotrivită, iar cercul vicios le dă bătăi de cap tuturor: de exemplu, băieţii „buni” preferă fetele care, de multe ori, preferă băieţii „răi”, datorită atitudinii lor indiferente. 

Deşi este recomandat ca, într-o relaţie, partenerii să aibă o relaţie de prietenie, dragostea prietenească nu va putea compensa niciodată o relaţie pasională, în care atracţia fizică şi pasiunea joacă un rol deosebit de important.
 

A plăcea vs a dori
 

Oamenii de ştiinţă au ridicat, în 2010, o serie de întrebări legate diferenţele şi asemănările dintre a plăcea pe cineva şi motivaţia de a dori acea persoană. Dacă aceste motivaţii ar fi separate, ar putea intra, din cand în când, în conflict, subliniază Jeremy Nicholson, un psiholog specializat în personalitate şi comportament social, într-un articol din „Psychology Today”, bazat pe cercetarea din 2010.

În timpul cercetării, oamenii de ştiinţă au testat participanţii în două feluri diferite: mai întâi, o parte dintre aceştia pierdut un premiu, iar alţii l-au câştigat, iar apoi, o parte dintre cei care au câştigat premiul s-au „lovit” de refuzul dreptului de a-l primi, iar cealaltă parte şi-a primit recompensa. Mai apoi, cercetătorii au „măsurat” cât de tare le-a plăcut participanţilor să primească premiul şi cât de mult au dorit să îl câştige. 

Rezultatele testului au arătat că există o diferenţă clară între a plăcea şi a dori. De exemplu, participanţii cărora li s-a refuzat premiul au arătat o dorinţă mai mare de a-l obţine, spre deosebire de cei care l-au primit. Totodată, cei care au primit recompensa, s-au arătat mai puţin interesaţi de ea după ce au obţinut-o. Pe scurt, dacă oamenilor le este refuzată o dorinţă, nevoia lor de a li se îndeplini dorinţa respectivă creşte, dar după ce dorinţa lor este îndeplinită, sunt mai puţin interesaţi. 

Ce înseamna acest lucru pentru dragoste şi prietenie?

„Între aspectele dragostei pasionale şi a plăcea pe cineva ca prieten se pot isca, uneori, confuzii şi conflicte. Prea multă «bunătate» poate ucide atracţia şi dorinţa pe care o simţi faţă de partener, la fel cum, dacă îţi amăgeşti prea tare partenerul sau partenera, nu trebuie să fii prea surprins când vei realiza că nu te place foarte tare”, a scris psihologul Jeremy Nicholson.

Cu alte cuvinte, dacă nevoile şi dorinţele unui partener sunt satisfăcute de fiecare dată, acesta îl va plăcea pe celălalt mai mult, dar acest lucru va afecta, probabil, dorinţa celui dintâi vizavi de partenerul binevoitor. Pe de altă parte, dacă nevoile unuia nu sunt satisfăcute, celălalt se va simţi mai atras, iar pasiunea va fi înfloritoare, dar, la un moment dat, acest comportament îi va provoca partenerului iniţial incitat de respingere, sentimente de neplăcere, duşmănie. Aşadar, păstrarea echilibrului, ca în orice altă situaţie, este cheia succesului. Este recomandat să-i refuzi, uneori, partenerului anumite dorinţe pentru a-l incita, dar să ştii, totodată, să faci compromisuri.


Citeşte şi:

Prima iubire, reper pentru alegerile ulterioare


De ce este important ca postludiul să dureze mai mult de 15 minute

Cum îţi pregăteşti partenerul pentru întâlnirea cu părinţii

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite