Cele 12 lucruri pe care le-am învăţat despre dragoste în 2012
0Twitter este reţeaua iubirii, asortarea hainelor este importantă într-o căsnicie, iar vremea mariajelor din interes a apus. Iată câteva dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învăţat anul acesta despre dragoste.
Anul 2012 a fost unul bogat în învăţăminte în ale dragostei. De la fanteziile neruşinate inspirate de domnul Grey până la sfaturile oamenilor de ştiinţă şi ale vedetelor deopotrivă, toată lumea a aflat ce înseamnă şi cât de dificil este să faci faţă unei relaţii moderne.
Totuşi, omenirea nu a uitat de romantism şi încă pune poveştile cu „Happy ending“ pe primul loc, drept dovadă interesul crescut pentru evenimente precum nunta actriţelor Jessica Biel, Anne Hathaway şi Blake Lively, dar şi pentru moştenitorul încă nenăscut al Casei Regale britanice. Iată, aşadar, un scurt „inventar“ al lucrurilor despre iubire învăţate anul acesta.
1. Povestea de dragoste, varianta modernă. De la filmul „Albă ca Zăpada şi Vânătorul“ sau „Oglindă, oglinjoară“, prinţesele neajutorate s-au transformat în femei puternice, independente, care nu au nevoie de un cavaler pe cal alb ca să le salveze. Îşi câştigă finalul fericit al poveştii de dragoste cu ajutorul intuiţiei şi al efortului personal, aşa cum se întâmplă şi în viaţa de zi cu zi.
2. William şi Kate, antidotul dragostei „supraîmpărtăşite“. Alte celebrităţi, dar şi oamenii obişnuiţi ar putea învăţa multe de la tinerii însurăţei ai Casei Regale britanice. Tandreţea afişată în public chiar şi la mai bine de un an de la nuntă, dar şi oroarea pe care au afişat-o atunci când au apărut în ipostaze intime în tabloide din întreaga lume au făcut ca dragostea lor să fie credibilă şi invidiată. Eleganţa şi drăgălăşenia lor ar trebui să fie învăţătură pentru vedetele de la Hollywood.
Totuşi, studiile arată că nu primii ani de căsnicie sunt şi cei mai fericiţi. Astfel, cuplurile proaspăt formate ar suferi de o „mahmureală de nuntă“, fiind chiar mai puţin fericite decât cele care deja au acumulat zeci de ani de „experienţă“. „Este o decizie grea şi tranziţia de la a fi iubiţi la a fi soţ şi soţie este destul de dificilă, fapt ce ar putea cauza o scădere în nivelul de fericire a însurăţeilor“, spune Melissa Weinberg, cea care a condus studiul efectuat de Centrul pentru Calitatea Vieţii din Australia şi publicat în luna noiembrie.
3. Femeile sunt la fel de „vizuale“ ca bărbaţii. De la actorii Channing Tatum şi Matthew McConaughey (foto), care au purtat tanga în „Magic Mike“, până la Ryan Lochte în colanţii săi pentru înot, anul acesta a fost o încântare pentru femeile iubitoare de frumos. Avantajul: iubitului sau soţului nu-i pasă ce i-a înfierbântat partenera aşa tare, atât timp cât el colectează beneficiile.
4. Cheia unui mariaj de durată: îmbrăcămintea asortată. Mel şi Joey Schwanke au intrat în atenţia presei de pe întreaga planetă cu cele 146 de ţinute asortate. Ei susţin că acesta a fost secretul longevităţii mariajului lor de 65 de ani. „Am lucrat împreună la asta. Dimineaţa ne salutăm spunând: cum ai vrea să ne îmbrăcăm azi?“, a declarat Joey pentru publicaţia „The Huffington Post“. Cei doi, care deţin o florărie în Freemont (SUA), se îmbracă în acest fel de nu mai puţin de 35 de ani.
5. De ce e bine să nu mai ai 22 de ani. Popularul serial de la HBO „Fetele“ a demonstrat cu exemple concrete cât de sinuos este drumul femeii din noua generaţie, proaspăt absolventă de facultate. Prin comparaţie, mariajele erodate de rutină, copiii tot mai solicitanţi, care-şi trimit mesaje cu tente sexuale şi chiar nesiguranţa fiecărei zile par floare la ureche.
6. Twitter este o reţea a dragostei. Topicul „#howtokeeparelationship“ (cum să păstrezi o relaţie – n.r.) a avut peste 883.000 de răspunsuri din locurile cele mai îndepărtate ale planetei, cum ar fi Chile sau Mozambic. Experţi sau nu, „locuitorii“ planetei internet şi-au exprimat părerea vizavi de trucurile care fac ca o relaţie să funcţioneze.Importanţa dragostei nu a fost demonstrată doar pe Twitter. Românii au înregistrat milioane de căutări pe Google la capitolul „ce este iubirea/dragostea/fericirea“ sau „cum se sărută“. Curiozitatea le-a fost împărtăşită şi de maghiari, spanioli, cehi sau britanici, făcând din acest topic un subiect de interes mondial.
7. Pisica blândă zgârie rău. Pe parcursul celor cinci ani de mariaj, Katie Holmes (foto) a lăsat impresia că Tom Cruise este cocoşul în relaţia lor. Asta până când, cu o precizie chirurgicală, Katie a dictat divorţul, lăsându-l pe celebrul şi bogatul actor de la Hollywood cu buza umflată. Câteva săptămâni mai târziu, tânăra proaspăt divorţată debuta cu propria linie de îmbrăcăminte la Săptămâna Modei de la New York. Mai mult, la orice ieşire în public, oficială sau nu, a afişat un zâmbet încrezător, făcându-i pe toţi să se întrebe cum de nu au observat mai devreme cine a fost cocoşul în familia Holmes-Cruise.
8. Mariajele din interes au pierdut teren. Potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici, citat de „The Independent“, tot mai puţine femei se căsătoresc din interes sau cu bărbaţi mai avuţi decât ele. Astfel, pentru prima dată, procentul femeilor care se mărită cu persoane mai puţin avute decât ele (28%) este peste cel al materialistelor (16%). Totuşi, cel mai mare procent, 56%, este cel al mireselor care îşi aleg parteneri din aceeaşi clasă socială. Motivul pentru care proporţiile noii generaţii se schimbă este evident: emanciparea femeii are avantaje, iar când deja ai o slujbă bine plătită şi o carieră satisfăcătoare, dragostea este singurul lucru care mai contează. Pentru ea. „Când mi-am cunoscut viitorul soţ, el era asistentul asistentului unui manager cu care lucram direct, eu fiind tot manager de proiect. A fost o relaţie nu tocmai clasică, deoarece eu aveam un salariu de vreo cinci ori mai mare decât al lui şi mi-era şi jenă să mă scoată în oraş. Încet-încet, ne-am obişnuit amândoi cu situaţia, am evoluat şi ne vom căsători luna viitoare. Între timp, a urcat şi el destul de mult în ierarhia companiei unde lucrează, cred că poziţia mea a accelerat acest lucru“, povesteşte Bianca, din Bucureşti, care lucrează la o firmă de consultanţă. Totuşi, psihologii avertizează că astfel de relaţii nu sunt lipsite de frustrări acumulate de ambele părţi. „El se poate simţi frustrat că i-a fost suprimată calitatea sa de bază, aceea de cap de familie, de cel care întreţine soţia şi copiii. Ea s-ar putea simţi stresată de faptul că este capul de familie. Dincolo de orice declaraţii ale familiei moderne, femeia îşi doreşte în continuare să fie protejată, iar bărbatul să o protejeze“, explică Alina Chifu, licenţiată în psihologie.
9. Cuplurile care îşi împart treburile casnice, mai puţin durabile. Trist, dar adevărat, dragi doamne din întreaga lume. Concluzia aparţine unor cercetători norvegieni care susţin că soţii care împart treburile casnice au cu 50% mai multe şanse să divorţeze faţă de cuplurile în care femeia duce greul casei. Psihologii explică acest lucru prin faptul că mariajele moderne, în care se împart aproape egal îndatoririle casnice, privesc instituţia căsătoriei în sine într-un mod mult mai libertin şi, prin urmare, se tem mai puţin de divorţ.
10. Nu mai există parteneriate „tradiţionale“. Tot în 2012 am aflat că din ce în ce mai multe cupluri nu se grăbesc să-şi legalizeze relaţia în faţa ofiţerului Stării Civile sau a preotului. Potrivit unui studiu nou, efectuat de cercetători din Marea Britanie, numărul copiilor care provin din relaţii de concubinaj este în creştere şi el. Şi, chiar dacă tinerii cred tot mai mult în instituţia căsătoriei şi nu-şi doresc să ajungă la divorţ – după cum arată un studiu efectuat în SUA –, regula „mai întâi dragostea, apoi căsătoria şi mai apoi copiii“ s-a schimbat. Un exemplu în acest sens îl dă chiar preşedintele Franţei, François Hollande, care are o relaţie de şapte ani cu Valérie Trierweiler. Acesta a stabilit un precedent neobişnuit chiar şi pentru libertinii francezi: până acum, niciun cuplu necăsătorit nu a ocupat palatul francez. Totodată, un studiu efectuat de cercetători canadieni de la Universitatea din Montreal arată că sexul este cel care precede dragostea, şi nu invers. Mai mult, o relaţie începută în acest fel poate duce la căsătorie la fel de bine ca şi o relaţie „clasică“.
11. Puţină neruşinare nu strică. Fără îndoială, cartea anului a fost „Cele 50 de vicii ale domnului Grey“. Intriga din romanul lui E.L. James (foto) a cucerit-o până şi pe Angelina Jolie şi a făcut mii de femei din întreaga lume să-şi dorească să recâştige controlul în dormitorul conjugal. Studiile au arătat că, în medie, o femeie care a citit volumul a făcut apoi de trei ori mai mult sex. În unele cazuri, acest efect neaşteptat (sau poate aşteptat?) a durat chiar şi şase luni.
12. Căsătoria le face pe femei să bea mai mult şi pe bărbaţi mai puţin. Potrivit unui studiu american efectuat de echipa de psihologi de la Universitatea din Cincinnati, soţiile consumă 9 băuturi alcoolice pe lună, în comparaţie cu 6,5, cât beau femeile divorţate. Burlacii, pe de altă parte, beau 22 de pahare pe lună, faţă de 19 cei căsătoriţi. O altă concluzie a studiului a fost că femeile consumă mai mult pentru a ţine pasul cu obiceiurile de consum ale partenerilor, în timp ce bărbaţii reduc consumul din acelaşi motiv, conchide studiul publicat de WomansDay.com.;
Este cool să-ţi faci publică iubirea
Celebrităţile au popularizat o variantă modernă a scrijelitului numelui iubitei/iubitului pe copaci. Astfel, Jessica Biel a afişat un colier „Justin“ (fostul lider al trupei N`Sync, Justin Timberlake, care i-a devenit soţ toamna aceasta), Kim Kardashian şi-a popularizat relaţia cu Kanye West purtând cercei „KW“, iar Jennifer Aniston şi Justin Theroux poartă inele asortate inscripţionate cu numele celuilalt.
Semne bune leadershipul are
Iubit bun egal bun lider. Sau cel puţin aşa susţin prima-doamnă a SUA şi soţia contracanditatului lui Barack Obama. Astfel, Ann Romney a declarat că „sunt încă îndrăgostită de băiatul pe care l-am cunoscut la balul liceului. Încă mă face să râd“. În acelaşi timp, Michelle Obama a povestit momente amuzante de la primele întâlniri cu cel care urma să devină unul dintre cei mai influenţi lideri ai lumii. Imediat după aceste discursuri, ambii soţi au obţinut creşteri în sondaje, demonstrând că apetitul pentru romantism nu se stinge nici când vine vorba de funcţii importante în stat.