Scandalurile sexuale iau amploare în cadrul armatei americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problema agresiunilor sexuale ]n rândul armatei SUA preocupă societatea americană
Problema agresiunilor sexuale ]n rândul armatei SUA preocupă societatea americană

Violurile din cadrul forţelor armate ale SUA reprezintă o tragedie. Un studiu din 2012 a descoperit că aproape 26.000 de soldaţi activi au fost hărţuiţi în cursul anului trecut, iar agresiunile sexuale recente, realizate de ofiţerii însărcinaţi să prevină tocmai asemenea atacuri, au adus un plus de ironie sinistră întregii situaţii, notează „Foreign Policy“ (FP). Armata SUA se confruntă cu „o criză“, după cum o numeşte generalul Martin Dempsey.

Numărul estimat al incidentelor de acest fel, „contactele sexual nedorite“ din cadrul armatei, au crescut de la ultimul sondaj realizat în 2010, în ciuda reformelor interne. Aceste reforme sunt foarte clare pe site-ul Pentagonului şi al Departamentului Apărării şi sunt dedicate prevenirii hărţuirii şi agresiunii sexuale. În ultimii trei ani, au fost introduse noi directive, memorandumuri, instrucţiuni, politici şi campanii de avertizare, dar niciuna nu pare să fi avut vreun efect.

Datele sugerează că un membru activ al armatei este agresat la fiecare 20 de minute şi că un cetăţean american este violat la fiecare două minute, dar este dificil să compari ratele de agresiune sexuală între militarii şi civili. Participanţii la sondaj au fost rugaţi să raporteze incidente de asemenea natură care au avut loc în ultimele 12 luni.

În schimb, sondajul realizat de Departamentul de Justiţie, folosit să calculeze agresiunile sexuale la nivel de naţiune, a rugat participanţii să specifice dacă cineva i-a atacat sau i-a ameninţat prin „bruscare, lovire sau sugrumare“ sau prin „viol, tentativă de viol sau alt tip de act sexual“ în timpul ultimelor şase luni, continuă FP.

Deşi violenţa sexuală în SUA a scăzut în ultimele două decenii, această tendinţă descendentă nu trebuie luată de bună, deoarece nu se ştie exact de ce s-a întâmplat asta, iar numărul incidentelor sexuale rămâne şocant de mare. În cadrul armatei, 6,1% din femei şi 1,2% din bărbaţi au raportat contact sexual nedorit în 2012. În cadrul civil, cifrele sunt mai mare, 13% din femei şi 6% din bărbaţi au raportat cazuri de viol, susţine Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Societatea americană nu a atins încă mult dorita egalitate dintre sexe

Oficialii armatei care încearcă să dea vina pe societatea americană, sunt destul de neîndemânatici. În timpul unei şedinţe a Senatului Armatei, generalul Welsh  a atribuit ratele crescute ale agresiunilor sexuale din cadrul armatei, în parte, „unei mentalităţi de adolescent“. Mai târziu s-a scuzat pentru remarcă, adăugând că şi-ar fi dorit mai mult timp la dispoziţie să explice ceea ce a susţinut. „Trebuie să inoculăm persoanelor care vin la recrutare, încă de când intră pe uşă, ideea de respect, de implicare, de diversitate şi de valoare a fiecărui individ“, a declarat generalul Welsh.

Femeile din SUA se nasc într-o societate în care importanţa frumuseţii şi a sexualităţii este foarte accentuată în viaţa lor personală şi profesională. În ciuda unor realizări mari în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe, sexismul persistă în SUA şi, deseori, nu este observat, deoarece este adânc înrădăcinat în mentalitate, notează FP.

„Este din ce în ce mai greu să discutăm despre sexism, egalitate şi drepturile femeilor într-o societate modernă care consideră că a atins deja echitabilitatea dorită între sexe“, scrie Laura Bates, fondatorul proiectului „Sexismul de zi cu zi“. De fapt, SUA sunt departe de obţinerea egalităţii de şanse. Anul trecut, ţara era pe locul 42 din Indexul Inegalităţii Sexelor.

În ciuda progresului evident din multe domenii, cultura americană rămâne înapoiată şi devine din ce în ce mai sexualizată. Prinţesele din poveşti sunt încă un model al copilăriei multor fete americane, transmiţând mesajul că frumuseţea şi sexualitatea sunt cheia unui final fericit. Industria muzicală nu este departe. Un studiu din 2012  a descoperit că artistele se folosesc din ce în ce mai mult de imaginea sexuală pentru a-şi vinde piesele şi că „tinerele pot interpreta aceste imagini ca moduri importante de a fi percepute ca atractive şi valoroase pentru societate“.

Agresiunea sexuală în cadrul armatei americane

Oficialii armatei, activi sau în retragere, ar trebui să condamne sexismul pe faţă şi în mod repetat, cel puţin la fel de des cum avertizează despre tendinţele sociale care au un impact asupra recrutării, antrenamentelor şi echipării forţelor active.

„După părerea mea nu este de-ajuns să ne compari cu restul societăţii. Aceasta este armata Statelor Unite şi Departamentul de Apărare al ţării. Chiar nu contează că procentele noastre sunt asemănătoare cu restul societăţii. Noi trebuie să ne menţinem un standard ridicat pentru că asta cere poporul american“, susţinea săptămâna trecută secretarul de presă al Pentagonului, George Little. Poate că aşa e, dar oare cum ar putea fi rezolvată o asemenea problemă fără a îmbunătăţi standardele în toată societatea, se întreabă FP.

Armata americană nu este nici izolată, nici separată de societatea americană, şi nici n-ar trebui să fie. Încercarea de rezolvare a acestei probleme doar din punct de vedere militar n-ar face decât să lipească, cu puţin leucoplast, o rană imensă, care ar trebui cusută, continuă FP.

Dacă liderii, şi ai armatei şi ai ţării, vor într-adevăr să-şi ţină cuvântul şi să încerce să eradicheze obişnuinţa agresiunilor sexuale din cadrul armatei, atunci trebuie să taie răul din rădăcină, conchide FP.  
 

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite