Strategia de Securitate a lui Obama prevede sprijinirea Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia de Securitate Naţională prezentată vineri de preşedintele american, Barack Obama, prevede consolidarea relaţiei cu Uniunea Europeană, sprijinirea Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei şi contracararea agresiunii ruse. În strategie SUA sunt prezentate ca o forţă indispensabilă pentru combaterea unor provocări globale precum terorismul, schimbările climatice şi ameninţările cibernetice, dar cere "răbdare strategică".

Documentul de 29 de pagini, considerat un plan pentru ultimii doi ani ai mandatului lui Obama, nu conţine însă schimbări majore în ceea ce priveşte campania militară împotriva grupării Stat Islamic (SI) sau conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Strategia recunoaşte că există ameninţări serioase pe plan extern şi reiterează că scopul este înfrângerea grupării SI, dar păstrează un ton reţinut. 
 

Statele Unite îşi menţin angajamentul profund pentru o Europă liberă, unitară şi în pace, se arată în documentul publicat pe site-ul Casei Albe. SUA vor sprijini aspiraţiile ţărilor din Balcani şi Europa de Est în vederea integrării europene şi euroatlantice, vor continua să transforme relaţia cu Turcia, vor consolida relaţiile cu ţările din Caucaz şi vor încuraja rezolvarea conflictelor regionale.

NATO este cea mai puternică alianţă din lume, iar Articolul 5 privind apărarea colectivă rămâne un angajament important pentru Statele Unite, care se vor asigura că Alianţa este pregătită şi capabilă să răspundă la situaţii de criză şi să asigure securitatea. Washingtonul va continua aprofundarea relaţiilor cu Uniunea Europeană precum şi a relaţiei NATO-UE, se mai arată în document.

Agresiunea Rusiei în Ucraina arată clar că securitatea europeană şi regulile internaţionale împotriva agresiunilor teritoriale sunt puse sub semnul întrebării. Prin urmare, SUA conduc eforturile internaţionale pentru sprijinirea poporului ucrainean, oferă asigurări aliaţilor prin antrenamente şi exerciţii, precum şi printr-o prezenţă dinamică în Europa Centrală şi de Est, subliniază Strategia de Securitate.

De asemenea, SUA vor coopera cu Europa pentru a-şi îmbunătăţi securitatea energetică pe termen scurt şi lung şi vor susţine parteneri ca Georgia, Ucraina şi Republica Moldova pentru a-şi asigura apărarea.

Washingtonul va continua să impună costuri Rusiei prin sancţiuni şi alte mijloace, concomitent cu contracararea propagandei înşelătoare a Moscovei. În acelaşi timp, Statele Unite vor lăsa deschisă posibilitatea cooperării cu Rusia în diferite domenii de interes comun, dacă va alege un drum diferit, acela al cooperării paşnice care respectă suveranitatea şi dezvoltarea democratică a statelor învecinate, menţionează documentul.

"America conduce dintr-o poziţie de forţă. Dar acest lucru nu înseamnă că putem sau trebuie să dictăm traiectoria tuturor evenimentelor care se desfăşoară în lume (...). Oricât de puternici suntem şi vom fi, resursele noastre şi influenţa nu sunt infinite. Şi într-o lume complexă, multe dintre problemele de securitate cu care ne confruntăm nu au soluţii rapide şi uşoare", precizează documentul.

Strategia menţionează că SUA trebuie să facă "alegeri dificile" şi că provocările cu care se confruntă "necesită răbdare strategică şi persistenţă".

Această prevedere a fost criticată aspru de senatorul republican Lindsey Graham, care a sugerat că rivalii SUA vor fi încurajaţi. "Mă îndoiesc că SI, mullahii iranieni sau Vladimir Putin vor fi intimidaţi de strategia 'răbdării strategice' a preşedintelui Obama (...). Doctrina Obama, sau răbdarea strategică, a condus la o lume în haos", a apreciat senatorul.

Strategia de Securitate Naţională precizează de asemenea că SUA vor continua să sprijine Guvernul irakian în lupta împotriva grupării SI şi că vor ajuta la antrenarea şi echiparea "opoziţiei moderate siriene" care luptă împotriva teroriştilor din Siria.

Documentul recunoaşte că ameninţarea teroristă persistă şi s-a răspândit în multe ţări şi continente. În acelaşi timp, "ameninţarea unor atacuri catastrofale ale teroriştilor asupra ţării noastre s-a diminuat", potrivit textului.

Preşedintele menţionează de asemenea în strategia sa riscurile schimbărilor climatice şi ale unor boli infecţioase, cum este cazul epidemiei de Ebola din Africa de Vest.

Strategia de Securitate Naţională a fost publicată la o zi după ce Obama a făcut o serie de afirmaţii controversate la un eveniment, lăsând impresia că face o comparaţie între atrocităţile comise de gruparea Stat Islamic şi actele violente comise de creştini în urmă cu sute de ani. "Să ne amintim că în timpul Cruciadelor şi Inchiziţiei oamenii comiteau fapte teribile în numele lui Hristos (...). În ţara noastră, sclavia şi Jim Crow (segregaţia rasială-n.r.) au fost adesea justificate în numele lui Hristos. Deci acest lucru nu este unic pentru un grup sau o religie", a afirmat preşedintele joi, generând un val de critici.

Potrivit legii, preşedintele trebuie să trimită Congresului anual o strategie de securitate naţională, însă majoritatea preşedinţilor, inclusiv Obama, au făcut acest lucru sporadic. Barack Obama a mai prezentat anterior o singură strategie congresmenilor, în 2010.

Criticii lui Obama l-au acuzat pe preşedinte că pune dorinţa sa de a ţine SUA în afara conflictelor din străinătate înaintea nevoii unei acţiuni robuste împotriva actorilor negativi din lume. Unii congresmeni i-au cerut lui Obama să trimită mai multe trupe terestre în Orientul Mijlociu pentru a lupta împotriva SI, dar şi să ofere armament defensiv Ucrainei în conflictul său cu separatiştii susţinuţi de Rusia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite