Lumea în care „timidul“ Adam Lanza şi-a plănuit atacul: subsolul cu afişe militare şi jocuri violente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adam Lanza, autorul masacrului de la o şcoală din orăşelul american Newtown, şi-a alimentat fanteziile violente în timp ce stătea ascuns într-un „buncăr“ fără ferestre, pe pereţii căruiau erau lipite postere cu tunuri şi tancuri.

Tânărul de 20 de ani îşi petrecea ore întregi prins în jocuri sângeroase precum „Call of Duty“ şi studia obsesiv armele în subsolul casei în care locuia cu mama lui, Nancy.

Instalatorul Peter Wlasuk a intrat în subsolul casei cu patru camere de multe ori pe vremea când asigura întreţinerea, şi a avut ocazia de a arunca o privire în lumea subterană în care Lanza, cel care a fost descris ca un băiat timid, introvertit şi fără prea mulţi prieteni, şi-a plănuit atacul, scrie „The Sun“.

Era o casă frumoasă, dar el stătea la subsol, acolo unde locuise fratele lui mai mare înainte să se mute din casă. Întotdeauna mi s-a părut ciudat. Dar avea amenajate toate condiţiile acolo: birou, calculatoare, o baie, pat şi un televizor. Nu existau ferestre, dar erau postere militare pe un întreg perete.
 
Într-unul dintre ele erau afişate toate tipurile de echipament militar american şi unul cu toate tipurile de tancuri. Băieţii ştiau să îţi spună despre arme pe care nici măcar nu le văzuseră, din anii ‘40, ’50 sau ’60. Nu dau vina pe jocuri pentru ce s-a întâmplat. Dar când văd o imagine cu o armă, copiii spun «am tras deja cu ea în Call of Duty»“, a declarat Peter pentru tabloidul britanic.

Probabil în încercarea de a-şi acoperi urmele plănificării atacului, Adam Lanza a distrus hardul de la cel puţin un calculator pe care-l folosea, au dezvăluit anchetatorii citaţi de „The New York Post“.

Vineri, Adam Lanza s-a folosit de două pistoale şi de o puşcă semi-automată pentru a-şi împuşca mama în casa lor din Newtown, Connecticut, înainte de a se îndrepta, echipat cu o vestă anti-glonţ, spre o şcoală din apropiere, unde a omorât 20 de copii şi şase adulţi, înainte de a se sinucide. Toate cele trei arme folosite de Adam erau cumpărate legal de mama lui, care l-a şi iniţiat în folosirea armelor, şi sunt des întâlnite în jocuri precum Call of Duty: Glock, Sig Sauer şi Bushmaster.

Psihologii spun că jocurile video influenţează comportamentul

„Nu există nicio îndoială că ceea ce văd copiii le afectează şi comportamentul. Nu este sănătos pentru ei să vadă cum nişte persoane distrug alte persoane“, spune psihologul Teresa Bliss pentru „The Sun“.
 

image

Video

image

Jocurile video precum Call of Duty pot face copiii să devină mai imuni la violenţă şi la moarte. Fără explicaţiile unui adult, ei pot crede că violenţa pe care o văd pe ecranele lor este normală.

Nancy, mama lui Adam, a fost descrisă de prieteni ca o persoană paranoică, ce se dota cu arme. Este puţin probabil că ea putea să-i ofere tipul de influenţă de care avea nevoie. În tot timpul pe care el îl petrecea jucându-se, nu făcea decât să se izoleze. Iar când copiii sunt singuri, nu îşi pot dezvolta
aptitudini de socializare, iar fără alte puncte de vedere alternative, perspectiva lui putea fi denaturată“, a mai spus Teresa.

Call of Duty în alte atacuri violente

Jocul era o pasiune şi pentru Anders Breivik, autorul masacrului din Norvegia din 2011, în care 77 de persoane şi-au pierdut viaţa. Extremistul în vârstă de 33 de ani a fost condamnat la 21 de ani de închisoare.

Un alt criminal în masă care a jucat Call Of Duty a fost fanul Al-Qaeda Mohamed Merah, în vârstă de 23 de ani. El afost împuşcat de poliţişti, după atacul armat din Toulouse şi Montauban (sud-vestul Franţei), în care şapte persoane şi-au pierdut viaţa.

Chipurile celor 26 de victime ale lui Adam Lanza: 20 de copii şi 6 adulţi FOTO Reuters

SUA


 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite