CIA a spionat datele financiare ale americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul CIA
Sediul CIA

CIA, una dintre agenţiile americane de informaţii, acumulează o cantitate enormă de date informatice din transferurile de bani, incluzând date personale şi financiare ale unui număr de un milion de americani, dezvăluie joi cotidianul „Wall Street Journal“, citat de AFP.

Pentru acest program, Biroul federal de anchetă lucrează cu CIA pentru a strânge mari cantităţi de date despre tranzacţiile internaţionale efectuate de americani sau alte persoane care au făcut obiectul unor anchete pentru terorism din partea agenţiei.

Programul este autorizat de Patriot Act, legea care a fost adoptată după atentatele din 11 septembrie şi care permite NSA să colecteze aproape toate înregistrările telefonice din Statele Unite, potrivit unor oficiali informaţi în legătură cu această operaţiune.

Acest program arată cum diferitele agenţii de informaţii americane, şi nu numai NSA, folosesc acelaşi cadru legal pentru a strânge date.

Datele, strânse de la Western Union sau alte companii americane specializate în transferul de bani, includ transferuri din sau către Statele Unite, dar nu numai tranzacţii naţionale, potrivit cotidianului.

Congresmenii, care au aflat despre existenţa acestui program în această vară, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de posibilitatea căutării numerelor de securitate socială sau a altor date pentru a face legătura între o activitate financiară şi o persoană anume.

Însă programul a contribuit, de asemenea, la descoperirea unor legături între reţele teroriste şi financiare, au declarat pentru cotidianul american foşti responsabili guvernamentali.

Acest program arată cum diferite agenţii de informaţii americane, nu numai NSA, utilizează acelaşi cadru legal pentru a colecta date, mai notează „Wall Street Journal“.

citeşte şi:
 

CIA, dată de gol de factura la telefon. Agenţia spionează şi cetăţeni americani

Anual, puternica Agenţie Centrală de Informaţii (CIA) plăteşte companiei AT&T, cel mai mare furnizor de servicii de telefonie din SUA, mai bine de 10 milioane de dolari pentru a facilita operaţiunile antitero de peste hotare ale companiei. De fapt, CIA plăteşte această sumă pentru a avea acces la date confidenţiale pe care compania le colectează despre apelurile internaţionale efectuate de cetăţeni americani.

Scandalul privind spionajul american se extinde în Asia. Indonezia l-a convocat pe ambasadorul Australiei

Indonezia l-a convocat, vineri, pe ambasadorul Australiei, a cărui misiune ar fi fost folosită de americani în cadrul unei vaste reţele de spionaj internaţional care a generat, de asemenea, nemulţumirea Chinei, relatează AFP.

NSA a accesat bazele de date ale Yahoo! şi Google

Reţelele de date care fac legătura între companiile Yahoo! şi Google au fost accesate de către Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA), se arată în cadrul unor noi dezvăluiri făcute de ziarul „The Washington Post” pe baza rapoartelor furnizate de fostul consultant Edward Snowden.

Şeful agenţiilor americane de informaţii: spionarea aliaţilor este „o stradă cu două sensuri”

Colectarea de date despre liderii mondiali este un „principiu fundamental” al agenţiilor de informaţii, iar activităţile statelor care se spionează între ele reprezintă „stradă cu două sensuri”, explică James Clapper, directorul comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA. Oficialul a subliniat însă faptul că interceptările care au adus SUA în mijlocul acestui scandal au fost realizate de serviciile europene din ordinul propriilor guverne.

SUA se apără în scandalul internaţional de spionaj: nu am interceptat noi telefoanele, serviciile europene ne-au furnizat informaţiile

Tensiunile privind practicile de colectare de informaţii ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a Statelor Unite ajung într-o nouă fază. După ce câţiva lideri europeni au devenit în ultimele săptămâni cei mai aprigi critici ai practicilor de spionaj ale SUA, aceştia au devenit dintr-o dată din victime indignate - colaboratori voluntari la programul de monitorizare a zeci de milioane de apeluri telefonice.

Statele Unite foloseau servicii europene de informaţii pentru efectuarea interceptărilor

Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, Keith Alexander, a negat, marţi, că Statele Unite colectează direct înregistrări ale telefoanelor sau e-mailurile cetăţenilor europeni, catalogând dezvăluirile făcute de publicaţiile Le Monde, El Mundo şi L'Espresson „complet false”, informează CNN.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite