Audierea lui Hillary Clinton s-a încheiat după 11 ore. Democrata a rămas calmă în cursul audierilor conduse de majoritatea republicană a Comitetului Benghazi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hillary Clinton în cursul audierilor Comitetului Benghazi FOTO AP
Hillary Clinton în cursul audierilor Comitetului Benghazi FOTO AP

Comitetul în mare parte republican care anchetează atacurile din 2012 de la Benghazi, Libia, a încercat tot ce-a putut împotriva lui Hillary Clinton, în cadrul unei audieri ce a durat 11 ore. Candidata democrată la Casa Albă a rămas în mare parte calmă de-a lungul audierii, în afară de câteva momente mai animate în care s-a chinuit să-şi mascheze dispreţul faţă de inchizitorii republicani, notează CNN.

După unsprezece ore istovitoare, audierea maraton a fostei şefe a diplomaţiei americane Hillary Clinton în legătură cu atacurile mortale de la Benghazi în Libia în 2012 s-a încheiat joi seară în Congres, relatează AFP.

Candidata democrată la Casa Albă a răspuns pe tot parcursul zilei la întrebările comisiei de anchetă create de majoritatea republicană în Camera Reprezentanţilor pentru a ancheta asupra atacurilor din 11 septembrie 2012, în care ambasadorul şi alţi trei americani au fost ucişi, notează Agerpres. Candidata democrată la Casa Alba a fost interogată, singură în faţa celor 12 membri ai comisiei controlate de republicanii ostili, timp de opt ore şi jumătate, cu mai multe pauze, începând de la ora locală 10.00 (17.00, ora României). 

Republicanii acuză administraţia lui Barack Obama şi pe Hillary Clinton de neglijenţă şi manipulare politică, înainte şi după atacuri, aminteşte AFP.

A fost pentru a doua oară când Hillary Clinton depune mărturie pe această temă. Dar spre deosebire de audierile din ianuarie 2013, ea nu a ridicat vocea joi, iar singurele altercaţii au avut loc între membrii republicani şi democraţi ai comisiei, aceştia din urmă denunţând înverşunarea conservatorilor de a o demola pe candidata la Casa Albă în scopuri politice. „Doamnă secretar, nu ştiu ce faceţi, dar eu sunt epuizat“, a declarat un ales democrat, Adam Schiff.

La sfârşitul audierii, Hillary Clinton, în curând 68 de ani, a suferit totuşi de o criză de tuse, calmată repede de o pastilă.

Hillary Clinton: este dureros să fiu acuzată

Clinton a declarat că pentru ea este „dureros“ să fie acuzată că ar fi ignorat actualizarea unor măsuri de securitate ce ar fi putut salva viaţa ambasadorului J. Christopher Stevens şi altor trei americani în sediul Consulatului american din Benghazi, notează Mediafax.

„M-am gândit la ceea ce s-a întâmplat mai mult decât voi toţi la un loc“, a spus ea în Comisia condusă de către republicani. „N-am dormit mai mult decât voi toţi la un loc. Mi-am stors creierul cu privire la ceea ce s-ar fi putut face, la ceea ce ar fi trebuit să se facă“, a adăugat ea.

Audierea în Comisia specială cu privire la atacul de la Benghazi a reprezentat o dificultate pentru Clinton, care a fost criticată extrem de dur după succesul pe care l-a înregistrat în prima dezbatere democrată de săptămâna trecută şi în urma anunţului, miercuri, al celui mai puternic eventual contracandidat al ei, vicepreşedintele Joe Biden, că nu va candida pentru învestirea democrată în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2016.

Inclusiv unii republicani au recunoscut că membri republicani ai Comisiei i-au ridicat mingea la fileu şi au dat chix cu interogatoriul lor agresiv. „Ei uită că secretarul de Stat Clinton a avut de-a face cu comisii ostile de mai mult timp decât se află cei mai mulţi dintre ei în viaţa politică, la orice nivel“, a declarat strategul republican Joe Brettell din Texas.

Clinton: Nu am fost însărcinată cu securitatea

Reprezentantul Trey Gowdy, preşedintele acestei Comisii speciale, a recunoscut în faţa presei, după audiere, că mărturia lui Clinton nu a fost semnificativ diferită de mărturiile ei anterioare despre incident.

Clinton şi-a apărat leadershipul în Libia, ca şefă a diplomaţiei americane, şi a negat vechi acuzaţii republicane potrivit cărora ea - personal - a refuzat cereri de consolidare a securităţii la Benghazi.

„Am fost însărcinată cu multe“, a spus ea, dar „nu am fost însărcinată (să răspund unor) solicitări specifice şi cu dispoziţii de securitate“. Ea le-a spus membrilor Comisiei că atacurile nu trebuie să descurajeze acţiunea Statelor Unite la nivel mondial şi că incidentul a fost, deja, anchetat în mod minuţios, continuă Mediafax.

„Avem nevoie de leadership acasă, pe măsura leadershipului în străinătate, un leadership care să pună securitatea naţională înaintea politicii şi ideologiei“, a subliniat Clinton, referindu-se voalat la controversa politică ce a dominat comisia.

Comisia a petrecut 17 luni analizând atacurile asupra complexului în care se află sediul misiunii diplomatice americane. Mărturia atât de aşteptată a lui Clinton a fost aspectul culminant al audierilor Comisiei, care a interogat deja peste 50 de martori.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite