UPDATE Aproximativ 20 de raiduri americane şi arabe împotriva Statului Islamic, în Siria. 30 de militanţi SI şi opt civili, între care trei copii, au fost ucişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata americană şi forţe ale unor ţări „partenere” au efectuat, pentru prima oară, raiduri aeriene contra unor poziţii ale grupării jihadiste Stat Islamic (SIIL) în Siria, a anunţat luni Pentagonul, relatează AFP. Reprezentanţii Observatorului sirian pentru drepturile omului au adăugat că aproximativ 20 de raiduri au fost efectuate, marţi dimineaţă, în nordul Siriei.


UPDATE Pentagonul a anunţat că celula Al-Qaida din Siria, Khorasan, vizată marţi de raiduri aeriene americane, pregătea "atacuri teroriste majore" în Europa şi Statele Unite.

Potrivit unor experţi americani, liderul reţelei teroriste Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a trimis în Siria militanţi din zonele tribale pakistaneze pentru a forma o celulă teroristă - Khorasan - specializată în recrutarea de islamişti europeni şi americani care au paşapoarte necesare pentru a urca la bordul avioanelor spre Statele Unite.

UPDATE Cel puţin 30 de combatanţi al-Qaida şi opt civili, între care trei copii, au fost ucişi în raidurile efectuate marţi de coaliţia condusă de Statele Unite în nordul Siriei, a anunţat o organizaţie neguvernamentală, citată de AFP. Conform Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDO), "cel puţin 30 de combatanţi al-Qaida, majoritatea străini, şi opt civili, între care o femeie şi trei copii, au fost ucişi în raidurile care au vizat vestul provinciei nordice Alep", efectuate în paralel cu raidurile împotriva grupării Stat Islamic, pentru prima dată în Siria.


UPDATE Pentagonul anunţă pe pagina sa de Facebook că „loviturile au distrus sau au avariat ţinte SIIL multiple din vecinătatea oraşelor Ar Raqqah, Dayr az Zawr, Al Hasakah şi Abu Kamal, inclusiv luptători SIIL (Statul Islamic din Irak şi Levant), tabere de antrenament, sedii şi centre de comandă, depozite, un centru financiar, camioane de provizii şi vehicule blindate“.


„Pot să confirm că armata ameriană şi forţe ale naţiunilor partenere efectuează o acţiune militară contra teroriştilor din cadrul SIIL în Siria cu avioane de vânătoare, bombardiere şi rachete de tip Tomahawk”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat.

El nu precizează locurile în care au avut loc atacurile dar, potrivit New York Times, raidurile aeriene au vizat zona oraşului Rakka, care este de facto centrul puterii SI, şi frontiera dintre Siria şi Irak.

Comunicatul nu oferă informaţii despre partenerii implicaţi în aceste operaţiuni dar, de asemenea potrivit New York Times, atacurile au avut loc cu participarea "mai multor ţări arabe aliate".

Islamiştii din provincia siriană Raqa, vizaţi de raidurile coaliţiei

Statele Unite şi aliaţii lor arabi au efectuat marţi dimineaţa aproximativ 20 de raiduri împotriva poziţiilor organizaţiei Stat Islamic în provincia siriană Raqa (nord), a anunţat o organizaţie neguvernamentală şi militanţi citată de AFP. 

„Coaliţia internaţională (condusă de Statele Unite) a desfăşurat aproximativ 20 de raiduri împotriva unor poziţii, baze şi posturi ale SI în oraşul Raqa şi în apropierea localităţilor Tabqa, Ain Issa şi Tall Abyad, provocând victime în rândul jihadiştilor", a declarat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), care nu a putut furniza un bilanţ pentru moment. 

20 de ţinte în şi în jurul oraşului Raqqa au fost bombardate, anunţă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului. Multe dintre ţintele lovite erau clădiri, a declarat un oficial senior al SUA pentru CNN. Un oficiu poştal, un centru de recrutare şi o clădire din complexul guvernatorului au fost printre structurile lovite în Raqqa de raidurile aeriene americane, anunţă şi activiştii din opoziţia siriană.

Mai multe state arabe participă la raiduri: Bahrain, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Iordania. Surse diplomatice au declarat pentru CNN că şi Qatarul este implicat în acţiune, deşi nu este clar dacă ţara conduce atacuri aeriene. 

Raidurile aeriene au fost precedate de lovituri cu rachete Tomahawk lansate de pe portavionul american George H.W. Bush care este staţionat în Golful Persic. Pentru prima dată a fost trimis în luptă bombardierul F-22 stealth . Iranul ar fi făcut o ofertă de sprijin a operaţiunii internaţionale împotriva Statului Islamic, dar fost refuzat de SUA.

Provincia Raqa este principalul bastion al SI în Siria, organizaţia controlând mare parte din estul ţării, în special provincia petrolieră Deir Ezzor şi o porţiune extinsă din frontiera cu Turcia.

Preşedintele american Barack Obama a avertizat la 10 septembrie, într-un discurs solemn, că îşi rezervă dreptul de a autoriza atacuri împotriva grupării Stat Islamic, inclusiv în Siria.

„Decizia de a lansa aceste atacuri a fost luată mai devreme în cursul zilei de comandantul (CENTCOM, Comandamentul militar american însărcinat cu regiunile Orientul Mijlociu şi Asia Centrală) în virtutea autorizării care i-a fost date de comandantul şef (preşedintele Barack Obama)”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Pentagonului în comunicat.

Începând din 8 august, poziţii ale grupării SI în Irak sunt aproape în fiecare zi vizate de tiruri ale armatei americane. Preşedintele Obama a autorizat aceste atacuri pentru a veni în ajutorul armatei irakiene şi forţelor kurde, puse în derută de SI, mai bine înarmată şi mai disciplinată. Datorită acestor atacuri, forţele irakiene au reuşit să se reorganizeze şi să recucerească mai multe locuri strategice.

Damascul a fost informat de Washington cu privire la raidurile împotriva Statului Islamic

Siria a fost informată de Statele Unite în legătură cu raidurile aeriene desfăşurate pe teritoriul său împotriva organizaţiei Stat Islamic (SI), a anunţat marţi Ministerul Afacerilor Externe de la Damasc, relatează AFP.

"Americanii au informat reprezentanţii Siriei la Naţiunile Unite că vor fi efectuate raiduri împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic la Raqa (nord)", a anunţat ministerul citat de televiziunea publică.

 Jihadiştii din gruparea Statul Islamic au lansat un apel la uciderea cetăţenilor occidentali. Un turist francez a fost răpit de o grupare afiliată reţelei Statul Islamic din Algeria. Măsuri de securitate sporită la sediile instituţiilor Uniunii Europene de la Bruxelles au fost adoptate luni după ce în presă au apărut relatări potrivit cărora clădirea Berlaymont, ce găzduieşte sediul Comisiei Europene, ar putea fi ţinta combatanţilor extremişti reveniţi din Siria.

Barack Obama va prezida, miercuri, o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema combaterii ameninţării din partea organizaţiei jihadiste.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite