Alegeri SUA 2016. Bernie Sanders, socialistul care o pune în mare dificultate pe Hillary Clinton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bernie Sanders la Mason City, în Iowa FOTO USA Today
Bernie Sanders la Mason City, în Iowa FOTO USA Today

Bernie Sanders, în vârstă de 74 de ani, era un senator necunoscut acum şase luni. După ce şi-a lansat candidatura pentru obţinerea nominalizării democraţilor la alegerile prezidenţiale din noiembrie acest, senatorul de Vermont, care se autodeclară socialist, a reuşit să adune tot mai mulţi oameni în jurul său, în special tineri şi membri ai clasei de mijloc, prin criticile aduse miliardarilor şi îndemnul la o „revoluţie politică“.

Fostul secretar de Stat, Hillary Clinton, are în Bernard Sanders un adversar mai dificil decât se anunţa în cursa pentru obţinerea nominalizării taberei democrate la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie.

„În această seară, adversarul meu nu mai e în Iowa. Ea e plecată în Philadelphia, fiind ocupată să obţină fonduri pentru campania sa de la o companie de investiţii. În schimb, eu prefer să fiu aici, cu voi!“, spunea luni seara Bernie, cu o voce groasă şi răguşită, în faţa simpatizanţilor săi adunaţi în orăşelul Mason City, la două ore distanţă de Des Moines, capitala statului Iowa, transmite corespondentul publicaţiei La Croix.

Bine plasat în Iowa, senatorul de Vermont a pierdut la limită în faţa fostului secretar de Stat. „După o examinare aprofundată a rezultatelor, nu mai există nicio incertitudine, iar secretarul Clinton a obţinut în mod clar cei mai mulţi delegaţi“, a declarat Matt Paul, directorul ei de campanie în Iowa.

Hillary Clinton şi Bernie Sanders au fost creditaţi, anterior, atât unul, cât şi celălalt, cu 50% din voturile exprimate, potrivit Mediafax.

Criticul miliardarilor

„E ca şi cum am fi urcat un munte cu mâinile goale, în timp ce adversarul nostru a folosit o scară rulantă“, aprecia, luni seara, pentru AFP Benjamin Erkan, un voluntar de 26 de ani implicat în campania lui Sanders.

Cele aproximativ 800 de persoane reunite la Mason City gustau fiecare înţepătură adresată de Bernie bestiilor sale negre: miliardarii.

„Chiar dacă Bernie nu va câştiga, cel puţin el are meritul de fi adus în discuţie aspecte pe care nimeni nu le-a mai menţionat înaintea lui“, afirmă Karl, un simpatizant de-al său, referindu-se la discursul împotriva oligarhilor.

Prezentă pe scenă la Mason City, actriţa Susan Sarandon, în vârstă de 69 de ani, o aprigă susţinătoare a candidatului Bernie Sanders, a trecut în revistă fiecare etapă din activitatea senatorului de Vermont care, spre deosebire de colegii săi, nu a ratat nicio ocazie de „a lupta împotriva Wall Street-ului şi pentru echitate socială“.

„Situaţia clasei de mijloc se înrăutăţeşte pe zi ce trece“, deplânge Karl, care se ocupă de o afacere de familie. „Ne-am revenit puţin din criză. Dar trebuie să plătim tot mai mult pentru studiile copiilor noştri, pentru sănătate. Discursul lui Bernie împotriva inegalităţilor începe să capete priză la public, fiind ceva nou“, adaugă el.

În opinia senatorului de Vermont cu alură de profesor universitar, deşi America merge mai bine datorită lui Barack Obama, situaţia este departe de a fi strălucitoare.

Reluarea creşterii economice este un mit, iar rata şomajului de 5% o iluzie, crede el. „Creşterea timidă este acaparată de miliardari“, în timp ce rata şomajului „în rândul tinerilor este chiar de 30%“, denunţă el.

La microfon, Bernie Sanders prezintă statistici şi aruncă acuze. Când vine vorba de propus soluţii, devine mai tăcut. Propunerile sale de a-i taxa pe cei bogaţi sau de a dubla salariul minim au puţine şanse de a fi aprobate în Congres, unde timp de 25 de ani rareori a avut câştig de cauză.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite