Urşii polari, afectaţi de planurile militare şi comerciale ale lui Putin: avertismentul unor oameni de ştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urşi polari în casa scării: scena, observată recent în partea rusă a Arcticii, riscă să se repete pe fondul retragerii gheţarilor şi creşterii prezenţei umane într-o regiune dezvoltată în scopuri strategice pentru Moscova, spun oameni de ştiinţă pentru AFP.

Imaginile unui incident au făcut înconjurul lumii: zeci de urşi polari în căutare de hrană au invadat luna trecută Beluşia Guba, principala localitate din arhipelagul arctic Novaia Zemlea, unii intrând în clădiri şi comportându-se agresiv.

Depăşite de situaţie, autorităţile locale au declarat stare de urgenţă.

Pe reţelele de socializare, unii internauţi au criticat autorităţile, acuzându-le că nu au strâns gunoaiele şi le-au lăsat să se acumuleze la periferia unor zone rezidenţiale din acest arhipelag care găzduieşte şi o garnizoană militară.

Dincolo de orice neglijenţă, tendinţele de fond explică un fenomen care se va mai repeta, constând în creşterea interesului pentru explorarea hidrocarburilor, deschiderea unei căi maritime nordice pentru comerţul mondial şi înmulţirea efectivelor militare.

„Nu există niciun dubiu, dezvoltarea Arcticii va spori riscul conflictelor cu oamenii, mai ales că urşii polari îşi pierd în prezent zonele de locuit în mai multe regiuni“, spune pentru AFP biologul Anatoli Kocinev.

Prezenţă militară întărită

Arhipelagul Novaia Zemlea, situat între Marea Kara şi Marea Barents, este un exemplu elocvent de teritoriu în care interesele Moscovei intră în conflict cu habitatul urşilor polari.

Zona este afectată de o retragere rapidă a gheţarilor, potrivit unor studii ale organizaţiei Polar Bears International.

„Datele arată că gheaţa se forma anterior nu departe de Beluşia Guba în decembrie. De mii de ani, urşii migrau acolo în această perioadă pentru a vâna foci. În acest an, au sosit şi nu mai exista gheaţă“, explică Ilia Mordvinţev, care a făcut parte dintr-un grup de oameni de ştiinţă trimişi în zonă pentru a gestiona criza urşilor polari.

Cu toate că gheaţa s-a format într-un final şi urşii au putut să plece din nou la vânătoare, repetarea unui astfel de scenariu nu este exclusă, este de părere el.

Fostă bază sovietică de testare de arme nucleare, Novaia Zemlea este un teritoriu închis publicului şi armata construieşte în prezent noi infrastructuri.

Un nou port urmează să fie deschis în curând în zonă, în timp ce rezervele de metale preţioase ar putea fi de asemenea exploatate.

Odată cu sosirea noilor contingente de poliţie militară anul trecut, populaţia din Beluşia Guba a depăşit pragul de 2.000 de persoane.

Direcţia Canada?

Dificultăţile de coabitare între urşi şi militari în Arctica rusă nu datează de ieri. Pe Insula Vranghel, în 1991, un soldat a fost nevoit să lupte cu un urs polar devenit prea agresiv, îşi aminteşte Kocinev.

„Când au plecat, în anul următor, am răsuflat uşuraţi, fiindcă rămăseseră doar persoane care ştiau cum să se comporte în prezenţa urşilor. Dar acum totul reîncepe“, continuă el.

În 2014, Moscova a făcut din Arctica o prioritate strategică pentru armata sa, notează AFP.

Pe lângă întărirea militară, urşii sunt afectaţi de dezvoltarea căii maritime Nord-Est, văzută de Rusia o legătură comercială mai rapidă pe mare între Europa şi Asia. Pentru 2024, preşedintele rus Vladimir Putin are drept obiectiv ca 80 de milioane de tone de mărfuri să fie transportate pe aici, faţă de 18 milioane de tone în prezent.

Utilizarea spărgătoarelor de gheaţă va afecta înmulţirea focilor şi îi va lăsa pe urşii polari de o parte din hrană. Capabili de adaptare, urşii polari vor părăsi pur şi simplu Rusia, avertizează cei doi oameni de ştiinţă.

Potrivit lui Kocinev, dacă perioada fără gheaţă va creşte cu două-trei săptămâni, atunci urşii polari vor migra către nordul Canadei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite