Rusia îşi consolidează prezenţa militară în fostele state sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Forţelor Aeriene din Rusia anunţă o nouă bază aeriană în Belarus, dar şi extinderea bazelor din Armenia şi Kârgâzstan, potrivit „The Moscow Times“.

Şeful Forţelor Ariene din Rusia a anunţat planurile Moscovei de a stabili o bază aeriană în estul Belarusului în 2016, potrivit presei de stat ruse, citate de „The Guardian“. Ofiţerul Viktor Bondarev, general-colonel al Forţelor Aeriene ruseşti a mai adăugat şi că Moscova plănuieşte să-şi extindă bazele aeriene din Armenia şi Kârgâzstan.

Belarus, Armenia şi Kârgâzstan sunt membre ale unei alianţe îndoielnice conduse de Rusia şi cunoscută sub numele de Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC), care şi-a accelerat eforturile de a crea o reţea de apărare aeriană unificată pe fondul crizei ucrainene care a declanşat o creştere a prezenţei NATO în regiune.

Noua bază aeriană din Babruysk va extinde deja puternica prezenţă aeriană rusă din Belarus. Baza va găzdui o parte a avioanelor de luptă ruseşti SU-27, potrivit agenţiei de ştiri TASS.

Chiar şi înaintea conflictului din Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a început să facă eforturi mari pentru a restabili prezenţa militară istorică din Europa de Est, Asia Centrală, Arctica şi chiar mai departe. Se poartă negocieri cu Vietnam, Cuba, Venezuela şi Nicaragua pentru a stabili baze strategice şi acolo.

Până în 2020, 47 de baze aeriene, inclusiv în Crimeea şi în Arctica, vor fi renovate potrivit programului de înarmare al statului“, spune Bodnarev pentru agenţia Interfax. Până în 2025, forţa aeriană rusă îşi va fi restaurat şi redeschis peste 100 de baze militare, adaugă el.

Anul trecut, o unitate de avioane de luptă ruseşti a fost desfăşurată la o bază aeriană din Belarus, în Baranovici, ca parte a reţelei de apărare aeriană regională integrată. Moscova a anunţat şi că va plasa avioane de luptă în Lida, Belarus, la o bază aeriană construită de ruşi. Lida se află lângă graniţa cu Polonia şi Lituania, scrie „The Guardian“.

Oficiali din Apărarea rusă au caracterizat aceste desfăşurări de forţe ca fiind un răspuns pentru intensificarea patrulelor aeriene ale NATO în statele baltice şi în Polonia.

Bondarev, citat şi de „RIA Novosti“, ar fi spus că Moscova negociază cu Kârgâzstan pentru reconstrucţia bazei aeriene Kant, care găzduieşte avioane de luptă ruseşti în condiţiile coaliţiei OTSC. Deşi baza este încă utilizabilă, este nevoie de construcţii adiţionale pentru a susţine bombardierele strategice ale Rusiei, spune Bondarev.

Bondarev ar fi spus că îmbunătăţiri similare vor fi făcute şi la o bază aeriană din Armenia, Erebuni, care deja adăposteşte avioane de luptă ruseşti MIG-29, conchide „The Guardian“.


Citeşte şi:

Lavrov: Rusia nu poate pierde Ucraina

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a precizat că Ucraina este cea mai apropiată naţiune de Rusia prin istoria şi cultura comună pe care o împărtăşesc cele două state, adăugând că aceste premise sunt suficiente pentru a motiva implicarea Rusiei în regiune, transmite agenţia Tass.

Ucraina şi Rusia au ajuns la un acord provizoriu privind livrările de gaze

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko şi omologul său rus, Vladimir Putin, au ajuns la un compromis privind livrările de gaze ruseşti către Ucraina, în timpul întrevederii pe care cei doi au avut-o la Milano, vineri, în marja summit-ului Asia-Europa.

Trei întâlniri în 12 ore între Poroşenko şi Putin: acord îndoielnic privind furnizarea de gaze ruseşti Ucrainei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, au avut trei întâlniri în mai puţin de 12 ore, în cadrul Summitului Asia Europa de la Milano. Însă, „nu am ajuns la niciun rezultat concret asupra problemei legate de furnizarea de gaze”, potrivit lui Poroşenko citat de „La Repubblica”. Totuşi, în opinia lui Putin, Rusia a ajuns la o înţelegere privind furnizarea de gaze Ucrainei „cel puţin pe perioada acestei ierni“.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite