Revelion românesc, o afacere profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 100 de euro de persoană, conaţionalii din Spania pot petrece Revelionul „ca acasă”,  cu sarmale şi ciorbă de burtă. Noaptea dintre ani va aduce alături, în restaurantele româneşti, mii de compatrioţi care vor să se simtă ca acasă fără a mai bate drumul până în România.

Românii din provincia Castellon îşi organizează majoritatea nunţilor şi botezurilor la restaurantul românesc din zona Almazora, aşa că nu au ezitat să-şi rezerve aici o masă pentru noaptea de Revelion.

Patronul, Dan Costea, de 38 de ani, originar din Oradea, organizează petreceri de Revelion în Spania de patru ani şi mărturiseşte că este ”cea mai solicitantă, dar şi cea mai profitabilă noapte din an”.

Restaurantul are o capacitate de 250 de locuri, iar meniul, taraful de lăutari şi băuturile sunt româneşti. Preţul, 90 de euro de persoană, include mâncare, băutură, muzică, focuri de artificii la ora 12.00 şi 11 ore de petrecere. ”Preţul a crescut anul acesta cu 5 euro de persoană, însă am inclus băutură la discreţie, focurile de artificii şi program de la 9 seara până la 8 dimineaţa”, precizează patronul localului.

Cei 4 bucătari şi 8 ospătari vor servi gustări ardeleneşti, peşte cu mujdei, sărmăluţe cu mămăliguţă, grătar asortat, salată şi prăjituri de casă, iar dis-de-dimineaţă, invitaţii se vor ”drege” cu ciorbă de burtă sau de varză.

”Până la jumătatea lunii decembrie s-au făcut rezervări pentru 90 de persoane. Eu mă aştept să vină cam 150-180 de clienţi. Oricum, criza se resimte, pentru că anul trecut abia am făcut faţă celor 220 de români care au venit. Cu toate astea, investiţia de aproape 9.000 de euro se va amortiza şi vom obţine, aşa cum e normal, şi un profit”, a precizat Dan Costea.

Varietate de preţuri la Madrid

Petrecerea nopţii de Revelion într-un restaurant cu specific românesc din Comunitatea Madrid costă între 25 şi 120 de euro. Cel mai mic preţ îl oferă restaurantul ”Sanchez” din Villanueva del Pardillo, însă include doar mâncarea: aperitivul, sarmalele şi prăjiturile. Băuturile se plătesc separat.

„Facem ceva mai restrâns, ca să nu fie nevoie de mult personal”, declară Vasilica N., de 31 de ani. proprietara localului. Pentru cei cu pretenţii, restaurantul ”Acasă” din Coslada, cu o capacitate de 100 de persoane, oferă ”servicii de lux”: aperitiv rece, aperitiv cald, friptură de porc şi de curcan, sarmale, ciorbă de burtă, tort, şampanie, băutură gratis, formaţie de muzică şi joc de artificii. Totul la preţul de 120 de euro.

Soluţii de ultim moment

Un preţ mediu, de 60 de euro, este cerut la barul-restaurant ”Leo”, un local cu o capacitate de 35 de persoane din Coslada, în apropiere de Madrid. Deşi în geam este afişul ”Organizăm Revelion 2008-2009. Detalii în bar”, George, proprietarul localului, spune că nu ştie sigur dacă va organiza sau nu Revelionul.

”Plec în concediu în România şi revin pe 30 decembrie. Încă nu le-am cerut banii oamenilor, stabilim ce şi cum când mă întorc. Oricum, românul stă până în ultima clipă”, afirmă George, care susţine că Revelionul este mult mai profitabil decât un botez. ”Chiar dacă nu voi organiza Revelionul, deschid a doua zi de dimineaţă şi vând 500 de cafele. Sau am şi posibilitatea de a închiria localul fără acces la bar şi bucătărie”, spune acesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite