Divorţ mai rapid, aplicând legea din România
0Românii din Italia pot divorţa fără a mai fi nevoiţi să aştepte câţiva ani, după cum prevede legea italiană, dacă cer aplicarea legislaţiei din România. Conaţionalii nu apelează încă la acest sistem, pentru că nu ştiu de existenţa alternativei.
Cerinţa de bază este ca oficierea căsătoriei să se fi produs pe teritoriul ţării a cărei lege va substitui procedura italiană. În cazul divorţurilor românilor, pentru a asigura o corectă aplicare a codului civil, avocaţii şi judecătorii consultă o bază de date actualizată constant, care conţine exemple de cazuri rezolvate anterior.
Tribunalul din Florenţa a acordat recent divorţul unui cuplu, aplicând legea spaniolă. Cei doi, ea italiancă şi el spaniol, erau căsătoriţi de un an.
Potrivit legislaţiei italiene, cuplul ar fi trebuit să declare oficial separarea şi, abia după trei ani, ar fi putut obţine divorţul. Cei doi au divorţat în mai puţin de un an prin aplicarea legii spaniole în domeniu, mult mai rapidă decât cea din Peninsulă.
Avocatul cuplului, Iacopo Tozzi, din Florenţa, ne-a spus că procedura poate fi valabilă şi pentru românii care au reşedinţa în Italia, fără ca aceştia să fie nevoiţi să se întoarcă în ţară sau să iniţieze procedura prin procură.
Avocatul apărării cere judecătorului, conform unui regulament european puţin cunoscut până în momentul de faţă, ca desfacerea căsătoriei să fie reglementată de legea ţării natale.