VIDEO Ce caută Marina Chineză în Marea Baltică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captura YouTube
FOTO Captura YouTube

Exerciţiul militar ruso-chinez din Marea Baltică, primul de acest fel desfăşurat în această regiune sensibilă din nordul Europei, a intrat în faza activă, potrivit unui anunţ făcut de Ministerul rus al Apărării. În acest context, unii experţi avertizează asupra extinderii zonelor de operare a Marinei Chineze.

Marina Rusă şi Marina Chineză desfăşoară începând de sâmbătă manevre militare comune în Marea Baltică. Zece nave de război şi zece avioane militare participă la aceste manevre, care se vor încheia vineri. Este vorba de prima etapă a exerciţiului „Joint Sea 2017“, organizat în acest an sub tema „Protecţia activităţilor economice maritime“. A doua etapă va avea loc în septembrie, în Marea Ohotsk şi Marea Japoniei.

Rusia şi China efectuează exerciţii comune de mai mulţi ani, însă actualele manevre reprezintă prima apariţie militară chineză în Marea Baltică. Dacă experţii încearcă să înţeleagă semnificaţiile pasului ruso-chinez, rivalii celor două ţări sunt în alertă, mai ales Statele Unite.

Contactat de Sputnik, profesorul Ma Bin, de la Centrul de Studiere a Rusiei şi Asiei Centrale din cadrul Universităţii Fudan din Shanghai, apreciază că este vorba de o lărgire a operaţiunilor Marinei Chineze, însă ţine să sublinieze că nu există niciun pericol pentru ţările terţe.

„După exerciţiile efectuate de Moscova şi Beijing în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud, «Joint Sea 2017» în Marea Baltică poate fi considerat lejer drept un sprijin al Chinei pentru Rusia în conflictul său cu NATO“, mai spune el.

În schimb, expertul indian M. K. Bhadrakumar avertizează într-un editorial că Marina Chineză nu a călătorit degeaba tocmai până în Marea Baltică. În opinia sa, China îşi arată astfel intenţia de a fi „o putere în marile ape internaţionale“.

„Exerciţiul din Marea Baltică poate fi considerat un semnal subtil de susţinere chineză a eforturilor Rusiei de remodelare a situaţiei de securitate din Europa. În acelaşi spirit, a doua parte a Joint Sea 2017, din Orientul Îndepărtat, semnifică un gest reciproc de solidaritate din partea Rusiei în contextul tensiunilor regionale legate de Coreea de Nord“, adaugă el.

China a deplasat trei nave de război în Marea Baltică, şi anume distrugătorul 173 Changsho , fregata 571 Yucheng şi petrolierul de realimentare 964 Luomahu.

După exerciţiu, Marinarii chinezi se vor alătura colegilor lor ruşi la demonstraţia navală dedicată Zilei Marinei Ruse, care va fi sărbătorită duminică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite