UE dă o şansă Somaliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foametea din Somalia a ucis peste 250.000 de oameni FOTO Reuters

Schimbările profunde prin care a trecut Somalia în ultimele luni demonstrează forţa angajamentului pentru scoaterea ţării din războiul civil şi din sărăcia extremă, angajament al liderilor somalezi de a răspunde aspiraţiilor poporului pentru un viitor mai bun, precum şi al Uniunii Europene şi al altor parteneri internaţionali de a sprijini eforturile Somaliei în procesul de reconstrucţie şi stabilitate, anunţă şefa diplomaţiei europene.

„O campanie militară condusă de AMISOM, Misiunea Uniunii Africane în Somalia, şi de forţele naţionale somaleze, a izgonit trupele Al-Shabab în multe zone din ţară. Atacurile piraţilor au scăzut cu 93 % în ultimii doi ani şi, în 2013, toate atacurile acestora au eşuat. Pe teritoriul somalez atentatele teroriste nu au încetat, iar ameninţările la adresa vieţii, a securităţii şi a stabilităţii rămân reale. 

Cu toate acestea, somalezii se întorc din exil, investesc şi contribuie la construirea unui stat nou. UE şi alţi parteneri trebuie să îi sprijine în misiunea de reconstrucţie, astfel încât noile instituţii federale să poată instaura un stat federal viabil şi să se organizeze alegerile prevăzute a avea loc în 2016.

Pentru a marca progresele realizate şi pentru a sprijini aceste eforturi de reconstrucţie, la 16 septembrie va avea loc la Bruxelles o conferinţă pentru lansarea unui nou pact („A New Deal”) pentru Somalia. În cadrul acestui eveniment se va adopta un acord între Somalia şi comunitatea internaţională, care va permite ţării să avanseze mai rapid pe calea păcii şi a prosperităţii - conform abordării propuse în noul pact (The „New Deal”) de sprijinire a ţărilor care se confruntă cu o situaţie de vulnerabilitate după încheierea conflictelor.

La acest eveniment se va adopta o viziune politică clară cu privire la viitorul Somaliei, se vor stabili de comun acord priorităţi de dezvoltare şi se vor institui mecanisme şi modalităţi de finanţare, astfel încât să se asigure eficacitatea ajutorului şi responsabilităţile aferente. În acest fel, ajutorul va sprijini procesul politic pe care poporul somalez s-a angajat să-l înfăptuiască în scopul de a finaliza Constituţia şi de a instaura modelul de stat federal pe care îl doreşte.

Parteneriatul dintre somalezi şi europeni a contribuit la construirea temeliei pentru realizarea acestor progrese. UE nu a încetat niciodată să sprijine Somalia în cele mai dificile momente pe care le-a traversat în ultimii douăzeci de ani. Atunci când foametea a devastat ţara, UE a trimis ajutoare umanitare. Atunci când terorismul ameninţa să arunce Somalia în haos, UE şi partenerii săi au sprijinit campania AMISOM pentru combaterea terorismului şi au înfiinţat o misiune UE de formare, menită să contribuie la refacerea capacităţii de acţiune a forţelor armate naţionale din Somalia. 

Atunci când pirateria ameninţa căile maritime din Oceanul Indian, forţele navale ale Uniunii Europene au îndeplinit un rol esenţial în lupta împotriva piraţilor; mai mult, pentru consolidarea securităţii maritime a fost creată misiunea EUCAP Nestor. Atunci când exista posibilitatea să se întreprindă acţiuni pe termen mai lung în domeniul dezvoltării, Fondul european de dezvoltare al UE a investit în Somalia.

Cu toate acestea, nu este momentul să ne mulţumim numai cu atât. Trebuie să menţinem dinamica tranziţiei. Lupta împotriva Al-Shabab trebuie dusă la bun sfârşit. Aspiraţiile politice trebuie să devină o realitate stabilă. Ţara are nevoie de instituţii care să funcţioneze şi să beneficieze de încrederea populaţiei; este necesar să se instaureze statul de drept, securitatea şi administrarea corectă a finanţelor. De asemenea, ţările învecinate trebuie să aibă certitudinea că Somalia va reprezenta o forţă pentru stabilitatea regională, şi nu o sursă de instabilitate.

Pentru a realiza acest deziderat trebuie să acţionăm acum, şi trebuie să acţionăm împreună. Cheia succesului este parteneriatul dintre Somalia şi comunitatea internaţională, un parteneriat autentic în cadrul căruia poporul somalez să îşi asume drepturile şi obligaţiile specifice unui stat suveran, precum şi propriul viitor şi responsabilitatea pentru acesta. Conferinţa „Un nou pact pentru Somalia (The „New Deal” for Somalia Conference") oferă şansa de a se valorifica acest moment optim pentru a se oferi Somaliei sprijinul de care are nevoie, iar somalezilor, viitorul pe care îl merită.“

Lady Catherine Ashton, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate şi Vicepreşedinte al Comisiei Europene, şi Excelenţa Sa Hassan Sheikh Mohamud, Preşedintele Republicii Federale Somalia.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite