Turcia vrea să coopereze cu Rusia în lupta împotriva Statului Islamic
0Ankara a propus luni Moscovei să coopereze în lupta împotriva reţelei extremiste sunnite Statul Islamic (SI) în Siria, dar a dezminţit că o eventuală cooperare între cele două părţi ar putea implica deschiderea bazei aeriene de la Incirlik, în sudul Turciei, pentru elemente ale armatei ruse, relatează Reuters online.
Moscova a acceptat să-şi amelioreze relaţiile cu Ankara după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a trimis omolgului său rus Vladimir Putin o scrisoare pentru a-şi exprima regretele faţă de doborârea unui bombardier rus de către armata turcă, la sfârşitul lui noiembrie 2015, la graniţa dintre Turcia şi Siria.
„Vom coopera cu toţi cei care luptă împotriva Daesh (acronimul în limba arabă al Statului Islamic, n. red.). Facem acest lucru de o perioadă de timp încoace şi ne-am deschis chiar şi baza aeriană de la Incirlik celor care vor să participe activ la combaterea Daesh“, a declarat, duminică, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu pentru TRT.
„De ce să nu cooperăm cu Rusia în aceiaşi termeni?“, s-a întrebat el.
„Daesh este inamicul nostru comun şi trebuie să-l combatem“, a continuat Cavusoglu.
Intervievat din nou luni, şeful diplomaţiei turce a respins interpretarea dată declaraţiilor sale.
„Am spus că am putea coopera pe viitor cu Rusia pentru a combate Daesh. Nu am făcut niciodată comentarii în legătură cu venirea unor avioane ruse la baza aeriană Incirlik“, a ţinut să precizeze el.
Cu toate că Statul Islamic este prezentat de Guvernul de la Ankara ca un inamic comun, Turcia şi Rusia susţin tabere rivale în războiul din Siria.
Autorităţile turce contestă legitimitatea regimului de la Damasc, condus de Bashar al-Assad, sprijinit, în schimb, cu putere de Rusia şi Iran.
Statele membre NATO, organizaţie de apărare din care face parte şi Turcia, ar putea vedea cu ochi răi o eventuală prezenţă rusă la baza Incirlik, situată la zece kilometri nord de oraşul Adana, în apropierea graniţei turco-siriene.
Incirlik găzduieşte avioane americane, germane, britanice, saudite şi ale Qatarului care participă la operaţiunile coaliţiei internaţionale anti-SI coordonate de Washington.
Kremlinul a calificat propunerea turcă drept o „declaraţie importantă care trebuie examinată din punct de vedere militar şi politic“, precizând totodată că încă nu există contacte pe această temă.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a adăugat că atentatul comis săptămâna trecută pe Aeroportul Internaţional Ataturk din Istanbul arată încă o dată că schimbul de informaţii între cele două ţări este „crucial“ pentru combaterea terorismului.