Mandela i-a unit pe liderii lumii chiar şi după moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80.000 de persoane participă la ceremonia de adio organizată în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, decedat joi seară, la vârsta de 95 de ani.

UPDATE  Ceremonia de marţi în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, de pe stadionul Soccer City, din Soweto, desfăşurată în prezenţa a numeroşi şefi de stat şi de guvern s-a încheiat. După aceasta, rămăşiţele eroului naţional sud-african vor fi expuse timp de trei zile la sediul guvernului din Pretoria, fiind prevăzute procesiuni în fiecare dimineaţă pe străzile capitalei.

Acestea vor fi transferate sâmbătă în micul sat Qunu, în sud-estul rural al ţării, tărâmul strămoşilor xhosas ai lui Mandela. Aici va fi înmormântat duminică alături de părinţii săi şi de trei dintre copiii săi, într-o ceremonie tradiţională, care amestecă creştinismul cu ritul xhosa.

Ceremonia organizată în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela a început, marţi, ,cu o întârziere de o oră, cu intonarea imnului sud-african pe stadionulFirst National Bank (FNB), cunoscut şi sub denumirea Soccer City, din Soweto, în apropiere de Johannesburg, în prezenţa a numeroşi şefi de stat şi de guvern, relatează AFP.

În ciuda ploii, mulţimea nu a încetat să cânte şi să danseze, pe aşteptarea derulării ceremonialului de comemmorare.

„Nkosi sikelel' iAfrika” („Dumnezeu să binecuvânteze Africa”) a intonat mulţimea, începând imnul naţional sud-african.

Obama a salutat în Mandela un „gigant al istoriei”

 Preşedintele american Barack Obama l-a salutat pe Nelson Mandela ca pe „un gigant al istoriei", în cursul ceremoniei oficiale organizate în memoria tatălui naţiunii multirasiale, marţi, la Soweto.

„Este dificil să elogiezi un om (...), dar este şi mai dificil să elogiezi un gigant al istoriei, care a condus o naţiune către dreptate", a declarat Barack Obama, primit cu aplauze călduroase la urcarea pe estradă.

La ceremonia desfăşurată în memoria lui Nelson Mandela, preşedintele american s-a întâlnit cu liderul cubanez Raul Castro.


Barack Obama, dând mâna cu Raul Castro FOTO Reuters

image
image

Foto

image

Raul Castro, despre Mandela: „Un profer al unităţii, al păcii”

„Viaţa lui Mandela ne învaţă că ceea ce ameninţă existenţa umanităţii poate fi eradicat, dar doar cu efortul tuturor statelor”, a declarat preşedintele cubanez, Raul Castro, în cadrul discursului susţinut în memoria defunctului lider sud-african.

Preşedintele Cubei l-a descris pe Mandela drept „un profet al unităţii, al păcii” şi a amintit de „legătura de afecţiune” dintre acesta şi fratele său, Fidel Castro.

„Onoare şi glorie pentru totdeauna măreţului camarad Nelson Mandela şi poporului eroic al Africii de Sud”, a conchis Raul Castro.

Câteva mii de persoane aşteptau în faţa stadionului First National Bank (FNB), cunoscut şi sub denumirea Soccer City, încă de la ora 06.00 (06.00 ora României), în ploaie. Unii dansau şi cântau sub umbrele.

Porţile Soccer City, situat în apropiere de Johannesburg, s-au deschis la ora 06.00 (06.00 ora României). Autorităţile au anunţat că mulţimea va fi îndreptată către alte stadioane din zonă în momentul în care acesta se va umple.

Ceremonia, difuzată în direct în lumea întreagă, a început la ora 11.00 (11.00 ora României) şi durează patru ore. Circa 100 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi la ceremonie, cu zeci de personalităţi din lumea culturală şi artistică, precum şi o mulţime de oameni obişnuiţi, uniţi cu toţii prin admiraţia şi respectul faţă de tatăl „Naţiunii curcubeu”.

Câteva sute de persoane aşteptau în zori la Park Station, gara centrală din Johannesburg, trenul, care poate fi luat gratuit cu această ocazie, pentru a merge la stadion, intonând „Shosoloza", un cântec ce aminteşte de călătoria cu trenul către minele de aur. Unii sunt încă pe jumătate adormiţi, alţii sunt îngrijoraţi că nu vor avea loc. Alte persoane coborau din autobuze, gratuite şi ele.

Liderii lumii îl plâng pe Nelson Mandela

Barack Obama a ajuns în Africa de Sud

Preşedintele american, Barack Obama, a ajuns în Africa de Sud, marţi dimineaţă, la scurt timp după ora 07.00 (07.00 ora României), împreună cu soţia sa, Michelle, pentru a participa la ceremonia organizată în memoria lui Nelson Mandela, relatează AFP.

După un zbor de 16 ore, avionul a aterizat pe aeroportul militar din Waterkloof, Pretoria.

Avioanele oficiale ale liderilor străini se succedă pe pistă, cel chinez şi cel german aterizând chiar înainte de Air Force One.

Ţinând o umbrelă pentru a-şi proteja soţia de ploaie, Obama a coborât pasarela urmat îndeaproape de predecesorul său George W. Bush şi de soţia sa, Laura.

Foştii preşedinţi Bill Clinton şi Jimmy Carter urmează să ajungă separat.

Aproape 100 de şefi de stat şi de guvern, zece foşti preşedinţi, numeroşi reprezentanţi ai Caselor Regale şi secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, adunaţi în acelaşi loc pentru funeraliile lui Nelson Mandela, în ceea ce va fi, poate, cea mai mare întrunire a liderilor mondiali în afara Adunării Naţiunilor Unite de la New York.

Barack Obama, Raúl Castro şi Dilma Rousseff vor lua cuvântul la funeralii. Toţi participă marţi la serviciul funerar oficial în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, care va avea loc pe stadionul Soccer City din Soweto (Johannesburg), ultimul loc unde el a apărut în public în 2010. Ei vor aduce tribut ultimei legende a luptei pentru drepturile omului şi egalităţii rasiale, ultimul politician integru, omul care întruchipează valorile de pace, reconciliere şi perseverenţă, scrie presa internaţională.

„Spiritul lui Mandela“ a reuşit să-i adune în acelaşi loc pe preşedinţi de ideologii diferite precum cubanezul Raúl Castro, preşedintele SUA, Barack Obama, preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, sau vicepreşedintele chinez, Li Yanchao. Sunt cei patru lideri care vor lua cuvântul în memoria laureatului Premiului Nobel pentru Pace. Unii visează ca la acest „summit al reconcilierii“ exemplul valorilor întruchipate de Mandela să ducă la dezgheţarea relaţiilor internaţionale, poate chiar pe coridoarele stadionului Soccer City.

Zvonurile că preşedintele Iranului, Hassan Rohani, vine la funeralii au stârnit imaginaţia primei întâlniri după decenii între şefii de stat ai SUA şi Republicii Islamice. Totuşi, Rohani se pare că va fi înlocuit de ministrul de externe, Mohammed Javad Zarif. Preşedintele palestinian, Mahmud Abbas, va asista la ceremonie, dar nu şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a declarat că nu va putea să participe deoarece bugetul pentru securitate ar fi prea mare.

Preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, va încheia intervenţiile, care îi vor include şi pe nepoţii lui Mandela. Marea Britanie şi-a trimis ultimii patru prim-miniştri în viaţă. Din partea Spaniei va fi prezent prinţul Felipe şi şeful guvernului, Mariano Rajoy.

Funeraliile vor deveni cea mai mare concentrare de lideri mondiali reuniţi pentru o ceremonie de înmormântare. Până acum, numărul record a fost de 70 de demnitari care au participat la ceremonia în memoria papei Ioan Paul al II-lea, alături de cei 4 milioane de oameni care au ocupat străzile Romei pentru a-i aduce un omagiu.

Aproape o sută de ecrane vor fi instalate în toate provinciile din ţară astfel încât toţi cetăţenii să poată urmări în direct funeraliile lui Mandela.

Preşedintele sud-african, huiduit la sosirea la ceremonii

Preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a fost huiduit de miile de oameni prezenţi la ceremonia religioasă desfăşurată în onoarea lui Nelson Mandela pe stadionul FNB din Soweto, din Johannesburg.

Zuma, care a încheiat defilarea mandatarilor sosiţi la ceremonia dedicată eroului luptei împotriva apartheidului, a părut contrariat la auzul fluierăturilor şi huiduielilor care se auzeau din direcţia tribunelor.

Preşedintele sud-african, care va încheia intervenţiile mandatarilor invitaţi la ceremonie, a mai fost huiduit şi în momentul în care a fost prezentat, la debutul ceremoniilor, care au început cu o oră întârziere (ora locală 12:00, 10:00 GMT).

Actualul şef al statului, care a primit misiunea de a anunţa decesul lui Mandela la sfârşitul săptămânii trecute, a primit huiduielile cu capul plecat şi ascuns în spatele unor ochelari de soare cu lentile închise la culoare, în ciuda ploii.

Zuma, preşedinte al ţării şi lider al Congresului Naţional African (CNA), formaţiune condusă cândva de Mandela, a pierdut în ultimul an din popularitate din cauza mai multor scandaluri de corupţie.


O parte a publicului a început să părăsească stadionul de la Soweto, unde Africa de Sud îl omagia pe Nelson Mandela, în momentul în care Jacob Zuma a luat cuvântul, au constat jurnalişti AFP.

O bună parte a publicului făcea parte, în mod vizibil, din cadrul opoziţiei faţă de preşedinte, care a fost huiduit în mai multe rânduri, anterior.

Ziua de marţi nu a fost declarată zi liberă, majoritatea sud-africanilor mergând la seviciu.

Televiziunea sud-africană a filmat, în public, susţinători ai fiormaţiunii "Economic Freedom Fighters", un nou partid, puternic anti-Zuma, al fostului preşedinte al organizaţiei de tineret ANC Julius Malema, care recrutează membri în special în rândul şomerilor, adesea nedisciplinaţi.

Formaţiunea  este creditată cu cinci la sută în intenţiile de vot la scrutinul programat în octombrie 2014, potrivit unor analişti.

O provocare logistică şi de securitate pentru autorităţile sud-africane

Funeraliile lui Nelson Mandela, la care participă aproximativ 100 de lideri străini şi numeroase persoane obişnuite, reprezintă o provocare logistică şi de securitate pentru Africa de Sud, relatează AFP.

"Toate semnalele sunt pe verde, noi derulăm un program care a fost stabilit în urmă cu trei sau patru ani", a asigurat ministrul Apărării, Nosiviwe Mapisa-Nqakula, citat de agenţia Sapa.

Autorităţile se pregăteau de fapt de mai mulţi ani pentru decesul eroului luptei antiapartheid, primul preşedinte de culoare al ţării, decedat la vârsta de 95 de ani, după o lungă agonie.

Prin urmare, ele au prezentat rapid programul săptămânii de doliu cu trei momente importante: un omagiu oficial, marţi, la Johannesburg, prezentarea trupului neînsufleţit la Pretoria de miercuri până vineri şi funeraliile, duminică, la Qunu (sud), satul în care Mandela şi-a petrecut copilăria.

Într-o ţară marcată de o criminalitate record, cu 45 de crime pe zi, Guvernul acordă o atenţie specială securităţii.

Coordonarea a fost încredinţată unui "centru de operaţiuni comune", o structură condusă de poliţie în parteneriat cu armata - care a afectat 11.000 de militari evenimentului - şi ministerelor interesate.

Prima lor misiune este să protejeze liderii străini, între care 100 de şefi de stat şi de guvern (între care Barack Obama, François Hollande, David Cameron), dar şi artişti (precum Bono) sau antreprenori (ca Richard Branson).

"Să primeşti atâţia şefi de stat nu este deloc o problemă: avem experienţă şi vom lucra cu serviciile lor de securitate", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei, Solomon Makgale.

Ambasada Statelor Unite a susţinut acest discurs, explicând că "lucrează îndeaproape" cu serviciile sud-africane. "Cum preşedintele Obama a venit deja în Africa de Sud, în urmă cu cinci luni, ne cunoaştem omologii", a adăugat Jack Hillmeyer, purtătorul de cuvânt al ambasadei.

Adrica de Sud se sprijină şi pe lecţiile învăţate în timpul depunerii jurământului de către Nelson Mandela, după alegerea sa în 1994, la care au asistat peste 50 de demnitari străini. Mai recent, ele au organizat fără probleme majore Cupa Mondială de fotbal în 2010.

Ca şi la Mondiale, "una dintre abordările lor constă în a încerca să limiteze afluxul de persoane într-un singur loc", a dezvăluit Johan Burger de la Institutul pentru Studii de Securitate (ISS).

Ceremonia de marţi va avea loc pe stadionul Soccer City din Soweto, capabil să primească aproximativ 80.000 de persoane, dar va fi transmisă în direct pe alte trei stadioane din Johannesburg şi pe 150 de ecrane gigantice din întreaga ţară.

Pentru a evita busculadele, principalele străzi de acces vor fi închise circulaţiei în jurul stadionului, iar liniile de autobuz sau trenurile vor fi gratuite.

Accesul în Pretoria va fi, de asemenea, controlat timp de trei zile cât va fi expus trupul neînsufleţit al lui Nelson Mandela.

Pentru ca sud-africanii dornici să îi aducă un omagiu părintelui "naţiunii curcubeu" să nu rămână în afara perimetrului de securitate, Guvernul a deschis un număr verde pentru a-i ajuta să se organizeze.

O altă provocare ţine de organizarea funeraliilor, duminică, la Qunu, un sătuc prin care nu trece decât un drum gudronat.

Autorităţile "au încercat să descurajeze liderii să meargă acolo pentru înhumare deoarece infrastructura este limitată în această zonă (...) şi este mai dificil să li se garanteze securitatea", dezvăluie Berger.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei sud-africane Clayson Monyela a vorbit, luni, despre "un coşmar" logistic la Qunu, dacă toată lumea va merge acolo.

Mesajul pare să fi ajuns la destinaţie, întrucât doar prinţul Charles şi-a anunţat până în prezent participarea la înmormântare.

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Moştenirea lui Mandela, terfelită de scandaluri sexuale şi corupţie


La aproape 20 de ani de când Mandela înregistra o victorie zdrobitoare la primele alegeri democratice din Africa de Sud, politicienii de culoare care i-au urmat la putere sunt asociaţi cu corupţia, scandaluri sexuale şi fraude cu bani publici.

VIDEO Nelson Mandela a murit. Povestea ultimului erou al planetei

Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.

INFOGRAFIE Afacerea „Mandela”: eroul Africii de Sud devine o sursă de venit pentru săracii din ţară

Africa avea nevoie să-şi ascundă problemele şi să-şi promoveze eroul cu o mândrie cât mai mare, în timp ce liderii lumii nu trebuiau să rateze această oportunitatea de a fi pozaţi în timp ce iau parte la ceremoniile de înmormântare, potrivit unui editorial publicat de cotidianul britanic „The Telegraph”. Ultimele zile au fost marcate de o explozie comercială în Africa de Sud, ce demonstrează că moartea lui Mandela este benefică antreprenorilor.

Mărturia unui sud-african despre experienţele lui Nelson Mandela : „Unchiul meu a fost coleg de celulă cu Mandela”

Unul dintre ultimii eroi ai planetei, Nelson Mandela, a încetat din viaţă joi, la vârsta de 95 de ani, lăsând în urma lui o moştenire greu de egalat. Una dintre mărturiile care scot în evidenţă o altă faţă a liderului sud-african vine din partea unui fost coleg de celulă, povestită prin intermediul nepotului lui.

Actorii care l-au interpretat pe Nelson Mandela: „Un sfânt pentru mulţi, un erou pentru toţi“

Actorii Morgan Freeman şi Idris Elba, cei care l-au portretizat pe Nelson Mandela în filmele „Invictus/ Neînfrânt“, respectiv „Mandela: The Long Walk to Freedom/ Lungul drum către libertate“, şi-au exprimat regretele faţă de moartea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud.

Întâlnire istorică între Iliescu şi Mandela, după ce liderul sud-african a obţinut Nobelul pentru Pace

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, s-a numărat printre primii şefi de stat care l-au felicitat personal pe Nelson Mandela, după ce fostului lider sud-african i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace, în 1993.

Şase funeralii celebre ale unor lideri mondiali care au marcat istoria

Omenirea îşi va lua la revedere pe 15 decembrie de la Nelson Mandela, considerat ultimul erou al planetei, funeraliile fiind programate să aibă loc în satul natal Qunu (sud-estul Africii de Sud). În timp ce lumea întreagă deplânge moartea luptătorului împotriva apartheidului, mulţi îşi aduc aminte de funeraliile altor lideri ai lumii, ce au rămas în memoria colectivă drept momente istorice.

Africa de Sud intră în doliu naţional timp de zece zile. Ce tradiţii vor fi onorate în timpul doliului

Preşedintele sud-african Jacob Zuma a declarat doliu naţional o perioadă de zece zile, în onoarea liderului anti-apartheid Nelson Mandela, care se vor încheia printr-o ceremonie specială cu funeralii e stat. Deşi tradiţia tribului din care se trage fostul preşedinte interzice discuţiile despre moarte şi pregătirea înmormântărilor, guvernul sud-african, armata şi familia lui Mandela s-au pregătit pentru acest eveniment inevitabil.

Cum a murit Morgan Freeman în locul lui Nelson Mandela

Poate că informaţia oficială este că a murit Nelson Mandela, luptător pentru drepturile celor asupriţi din Africa de Sud şi câştigător al premiului Nobel pentru Pace, dar pe Internet lucrurile se întâmplă puţin altfel.

Episodul uitat de americani: implicarea CIA în arestarea „teroristului“ Nelson Mandela

În 2008, înainte de aniversarea a 90 de ani de viaţă, Nelson Mandela a primit un cadou special din partea Statelor Unite: numele său şi al organizaţiei pe care a reprezentat-o au fost şterse, după patru decenii, de pe lista CIA a teroriştilor, încheind un episod pe care autorităţile de la Washington l-au catalogat drept „o chestiune jenantă“.

VIDEO Cele mai importante momente ale lui Nelson Mandela, filmate şi disponibile pe internet - o istorie vizuală

Nelson Mandela a murit. Fostul preşedinte sud-african a cedat la 95 de ani, după o viaţă despre care s-au scris cărţi şi s-au făcut filme. Momentele lui importante au rămas în istorie şi sunt acum pe YouTube.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite