SUA acuză Iranul de „şantaj” după raportul ONU privind instalarea de echipamente avansate de îmbogăţire a uraniului la Natanz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Punerea în funcţiune săptămâna trecută de către Iran a unui echipament de îmbogăţire a uraniului de generaţie nouă înseamnă şantaj, a denunţat un diplomat americani senior miercuri, relatează dpa.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif anunţase că există şanse reale de refacere a acordului nuclear din 2015 între Iran şi SUA sub preşedinţia lui Joe Biden.

Totuşi mesajul său de conciliere a venit în contextul descoperirii făcute de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA) potrivit căreia Iranul a pus în funcţiune aproape 200 de centrifuge avansate cu o capacitate mai mare de îmbogăţire a uraniului la instalaţia nucleară subterană de la Natanz.

Acţiunea „depăşeşte limitele incluse în Planul comun şi cuprinzător de acţiune (JCPOA)”, a declarat şeful IAEA Rafael Grossi referindu-se de acordul nuclear semnat în 2015 de Iran cu mai multe ţări.

„Acţiunile Iranului sunt tentative transparente de extorcare. Am fost clari în privinţa faptului că nu vor soluţiona impasul actual şi nici nu vor scuti Iranul de sancţiuni”, a declarat consiliului de administraţie al agenţiei delegatul SUA la IAEA Jackie Wolcott.

În 2018, administraţia Trump scos SUA din acordul nuclear menit să limiteze capacitatea Iranului să îmbogăţească uraniu în vederea unor potenţiale arme nucleare.

Potrivit raportului IAEA, Iranul are stocuri de uraniu îmbogăţit de peste 12 mai mari decât a fost agreat prin acordul nuclear.

Ambasadorul iranian la IAEA a recunoscut noua încălcare a pactului nuclear care permite folosirea doar a echipamentelor IR-1 de primă generaţie.

După un raport anterior în care semnalat instalarea echipamentelor IR-2m la Natanz, ultimul raport publicat marţi a arătat: „Pe 14 noiembrie 2020, Agenţia a verificat faptul că Iranul a început să introducă UF6 în cele 174 de centrifuge recent instalate la Uzina de Îmbogăţire a Combustibilului de la Natanz”.

Săptămâna trecută Donald Trump a luat în considerare şi apoi s-a răzgândit în privinţa atacării fabricii de la Natanz, cea mai mare instalaţie de îmbogăţire a uraniului din ţară, situată la sud de Teheran.

Citiţi şi

Pe final de mandat, preşedintele Donald Trump a vrut să atace Iranul

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite