Statul Islamic a detonat turnuri funerare din oraşul antic Palmira
0Jihadişti din cadrul organizaţiei extremiste sunnite Statul Islamic (SI) au detonat turnuri funerare celebre din oraşul antic Palmira, în deşertul sirian, a anunţat directorul pentru Antichităţi din Siria, Mammoun Abdelkarim, citat de AFP în pagina electronică.
„Au detonat mai multe turnuri funerare, în special trei cele mai bine conservate şi cele mai frumoase“, a declarat Mammoun Abdelkarim pentru AFP.
„Am primit rapoarte în acest sens în urmă cu zece zile. Acum confirmăm informaţia“, a spus el.
Site-ul institutului Syrian Heritage Initiative, cu sediul în Statele Unite, a difuzat o imagine din satelit care arată dispariţia a „cel puţin şapte morminte“. Această fotografie a fost făcută pe 2 septembrie, potrivit lui Abdelkarim.
Celebrele turnuri funerare Elahbel, Jamblique şi Khitôt, „construite de familii bogate din oraşul anticul Palmira“, au fost distruse, a precizat directorul pentru Antichităţi din Siria.
Situl arheologic de la „Palmira este cunoscut pentru turnurile sale funerare, caracteristice arhitecturii oraşului“ antic, a subliniat el.
SI, care a profitat de războiul civil pentru a se implanta şi extinde în Siria, a cucerit pe 21 mai Palmira, la 205 kilometri est de Damasc, generând imediat temeri în legătură cu viitorul patrimoniului sirian.
Jihadiştii din cadrul SI au distrus deja mai multe vestigii arheologice din Irak şi Siria.
La 23 august, jihadiştii au detonat templul Baal Shamin din Palmira. Cu câteva zile înainte, ei mutilaseră corpul fostului director pentru Antichităţi din oraş, Khaled al-Assaad, în vârstă de 82 de ani, după care l-au executat.
Duminica trecută, ei au distrus templul Bel, considerat de către mulţi ca fiind cel mai frumos din Orientul Mijlociu.
În prezent, experţii exprimă temeri că jihadiştii ar putea distruge alte vestigii din Palmira, supranumită „perla deşertului“ sirian.
Deşi responsabili de la situl arheologic din Palmira au reuşit să evacueze şi să pună la adăpost numeroase obiecte inestimabile, cu toate acestea, „drama distrugerii patrimoniului sirian continuă“, şi-a exprimat regretul Cheikhmous Ali, de la Asociaţia pentru protecţia siturilor arheologice din Siria.
Potrivit lui, peste 900 de monumente şi situri arheologice au fost deteriorate sau distruse în patru ani şi jumătate de război în Siria.

Situl arheologic Palmira în martie 2009 FOTO Le Point