Reuniune a miniştrilor Apărării din NATO la Bruxelles: NATO, pregătită să apere Turcia. Zone rebele din nord-vestul Siriei, ţinta unui nou atac coordonat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traiectoria rachetelor lansate de Marina rusă din Marea Caspică spre ţinte din teritoriul Siriei FOTO Daily Mail
Traiectoria rachetelor lansate de Marina rusă din Marea Caspică spre ţinte din teritoriul Siriei FOTO Daily Mail

Miniştrii Apărării din cadrul statelor membre NATO se reunesc astăzi la Bruxelles în contextul intensificării tensiunilor cu Rusia, ale cărei intervenţii militare în Siria au revigorat armata regimului lui Bashar al-Assad, care a lansat o  vastă ofensivă terestră împotriva unor fiefuri rebele din nord-vestul teritoriului sirian.

Statele Unite nu vor coopera cu Rusia în Siria

Statele Unite, care coordonează o coaliţie ce luptă împotriva jihadiştilor din cadrul reţelei extremiste sunnite Statul Islamic (SI), au anunţat miercuri că nu vor coopera cu Rusia în Siria, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, calificând strategia Moscovei ca fiind „tragic eronată“, relatează AFP.

Coaliţia anti-SI a fost nevoită să „schimbe traseul“ pentru cel puţin una din aeronavele sale aflate în spaţiul aerian sirian, pentru a evita apropierea de un aparat de zbor rus, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului.

Miercuri, administraţia americană a tratat cu prudenţă ideea creării unei zone de excludere aeriană deasupra Siriei, cerută de Turcia, subliniind că încă nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

Totodată, armata regimului de la Damasc a lansat miercuri o vastă ofensivă terestră în „nordul provinciei Hama“, în centrul Siriei, susţinută de bombardamentele aviaţiei militare şi ale Marinei ruse. Este vorba de primul atac coordonat, lansat după o săptămână de la începutul intervenţiei militare a Moscovei în Siria, care a revigorat regimul de la Damasc.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că intervenţiile Rusiei în Siria se vor intensifica, în timp ce ministrul său al Apărării, Serghei Şoigu, a dat asigurări că 112 ţinte au fost deja atinse de la începutul campaniei, pe 30 septembrie.

Însă Washingtonul a denunţat miercuri campania militară rusă pe teritoriul sirian, precizând că peste 90% din bombardamentele Rusiei în Siria nu vizează poziţii ale jihadiştilor din cadrul SI sau ale grupărilor apropiate reţelei teroriste Al-Qaida, ci organizaţii moderate care luptă împotriva regimului de la Damasc.

Atacurile ruseşti „au vizat în mare parte grupări de opoziţie“, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby.

Nave militare ruse au lansat pentru prima dată, miercuri, zeci de rachete din Marea Caspică spre poziţii din Siria ale SI, a anunţat Şoigu.

„Patru nave militare ruse au lansat 26 de rachete de croazieră spre 11 poziţii din Siria ale Statului Islamic, distrugând toate ţintele“, a declarat Serghei Şoigu în cursul unei întrevederi cu Vladimir Putin, care a împlinit ieri 63 de ani. Atacurile au fost lansate de la baza Kalibr, situată la 1.500 de kilometri de ţintele vizate.

atac rus in siria infografie daily mail

SURSA Daily Mail

O nouă ofensivă terestră a regimului de la Damasc susţinută de bombardamente ale aviaţiei militare ruse

Armata regimului de la Damasc şi miliţiile sale aliate au lansat joi o nouă ofensivă terestră contra rebelilor susţinută de raiduri aeriene ruseşti. Ofensiva vizează punctul strategic Sahl al-Ghab, în nord-vestul Siriei, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de Reuters.

Rebelii sirieni au înregistrat în acest an o serie de succese în această regiune situată la sud de oraşul Jisr ash-Shughur, ameninţând coasta siriană de la Marea Mediterană, considerată crucială de către regimul de la Damasc pentru menţinerea controlului în partea de vest a Siriei.

Forţele favorabile preşedintelui sirian Bashar al-Assad atacă zone rebele cu rachete sol-sol şi sunt ajutate de raiduri ale aviaţiei militare ruse, a precizat Rami Abdoulrahman, directorul OSDO, un ONG cu sediul în Marea Britanie care obţine informaţii din partea unor surse din teren.

Abu al Barra al Hamaoui, un membru al grupării rebele Ajnad al-Sham, a anunţat că atacul aerian a început în zori şi era mai intens spre deosebire de cele efectuate până acum în regiune.

„Regimul încearcă să avanseze, dar ţinem situaţia sub control“, a afirmat el

O „mare ofensivă“ a început pentru „eliberarea regiunilor şi oraşelor care suferă din cauza terorismului“, a anunţat la rândul său generalul Ali Abdullah Ayyoub, şeful Statului Major al Armatei Siriene, citat de televiziunea de stat.

Evitarea unui „război total“ în Orientul Mijlociu

O infografie publicată pe site-ul Ministerului rus al Apărării arată  traiectoria rachetelor lansate din Marea Caspică, care survolează Iranul şi Irakul până la ţintele din Siria.

Conform acestei hărţi, AFP a ajuns la concluzia că unele rachetele au lovit în districtul Al-Bab, în provincia Alep, controlat de SI, în timp ce altele s-au îndreptat către o zonă din Alep aflată sub controlul rebelilor.

Rebelii sirieni şi susţinătorii lor din străinătate acuză Moscova că vizează alte grupări decât SI, cu scopul de a apăra regimul de la Damasc.

În schimb, Vladimir Putin s-a declarat interesat de o propunere a şefului statului francez Francois Hollande privind „unificarea eforturilor“ armatei lui Bashar al-Assad şi Armatei Siriene Libere (ASL), principalul grup armat moderat.

Dar Parisul a reacţionat imediat, dezminţind că Hollande ar fi vorbit despre o astfel de alianţă. Pe de altă parte, preşedintele francez a făcut apel la acţiune în vederea „evitării unui război total“ în Siria şi în Orientul Mijlociu.

Rusia s-a declarat pregătită miercuri să intre în contact cu ASL, cu scopul de a coordona lupta contra SI şi de a încerca să găsească o soluţie politică pentru conflictul civil sirian.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupări teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Statul Islamic (Statul Islamic în Irak şi Siria / Statul Islamic în Irak şi Levant). Conflictul s-a soldat cu peste 240.000 de morţi până acum şi a determinat milioane de persoane să-şi părăsească locuinţele, ceea ce reprezintă o gravă criză umanitară şi migratorie.

În acest context, ONG-ul Oxfam a apreciat drept „total insuficiente“ eforturile internaţionale mobilizate pentru ajutorarea sirienilor.

NATO, pregătită să trimită trupe pentru apărarea Turciei

NATO este pregătită să trimită trupe în Turcia pentru a-şi apăra aliatul din flancul sudic, a dat asigurări secretarul general Jens Stoltenberg, la Bruxelles, înaintea reuniunii miniştrilor Apărării.

„NATO este pregătită şi are mijloace pentru a-şi apăra toţi aliaţii, inclusiv Turcia, împotriva oricăror ameninţări“, a declarat Stoltenberg pentru presă, citat de Reuters.

„NATO a răspuns deja, sporindu-şi capacitatea, abilitatea şi nivelul de pregătire în a mobiliza forţe, inclusiv în sud, inclusiv în Turcia“, a subliniat el.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a apreciat că bombardamentele ruseşti în Siria reprezintă „motive de îngrijorare“.

Implicarea militară tot mai mare a Rusiei în conflictul din Siria este unul dintre principalele puncte de pe agenda reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO, relatează BBC.

Miniştrii urmează, de asemenea, să analizeze o serie de măsuri cu privire la criza din Ucraina.

Alianţa urmează să spună clar că va răspunde oricărei provocări, potrivit corespondentului BBC.

Miniştrii din statele NATO urmează să-şi exprime solidaritatea faţă de Turcia, după incidentele aeriene cu Rusia, dar şi să răspundă îngrijorării baticilor în urma implicării Rusiei în estul Ucrainei.

Ei se întâlnesc într-o atmosferă de criză profundă, transmite Mediafax.

Atacul Marinei ruse spre teritoriul Siriei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite