Regimul sirian respinge acuzaţiile cu privire la utilizarea de arme chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regimul Assad susţine că nu ar recurge la arme chimice decât în cazul unei intervenţii militare străine FOTO Reuters
Regimul Assad susţine că nu ar recurge la arme chimice decât în cazul unei intervenţii militare străine FOTO Reuters

Regimul sirian a respins sâmbătă acuzaţiile americane şi britanice cu privire la utilizarea de arme chimice în războiul pe care îl poartă împotriva rebelilor.

În faţa acuzaţiilor tot mai numeroase formulate de opoziţia siriană şi de Israel, ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi, a ripostat, vorbind despre o „minciună sfruntată, relatează agenţia France Presse.

„Declaraţiile americane şi britanice nu corespund realităţii“, a declarat el la televiziunea rusă RT, precizând că alimentarea discuţiilor referitoare la utilizarea armelor chimice este un nou mijloc prin care se pune presiune asupra regimului.

Potrivit ministrului, „Siria nu va folosi niciodată arme chimice, nu numai pentru că respectă dreptul internaţional şi regulile de război, dar şi din cauza problemelor umanitare şi morale“ implicate.

El a acuzat Occidentul că vrea „să repete în Siria scenariul irakian“ care a condus la prăbuşirea dictatorului Saddam Hussein, sub pretextul prezenţei de arme de distrugere în masă.

Într-un comunicat, opoziţia siriană a acuzat regimul că a recurs în această săptămână la arme chimice şi a solicitat începerea unei investigaţii.

În iulie 2012, puterea a recunoscut pentru prima dată în public că posedă arme chimice şi a avertizat că le va utiliza în caz de intervenţie militară străină, dar niciodată împotriva populaţiei.

Joi, Statele Unite au admis pentru prima dată că există posibilitatea ca regimul Assad să fi recurs la arme chimice, subliniind în acelaşi timp că informaţiile lor nu sunt suficiente şi că în prezent efectuează o „anchetă solidă“.

Până în prezent, comunitatea internaţională, deşi divizată cu privire la conflictul sirian, este foarte reticentă cu privire la o intervenţie militară în Siria. Cu toate acestea, preşedintele Barack Obama a subliniat că, dacă se confirmă folosirea armelor chimice,  „regulile jocului“se vor schimba.

Pentru emisarul preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Orientul Mijlociu, Mihail Bogdanov, a cărui ţară este una dintre puţinele puteri care sprijină Damascul, informaţiile privind armele chimice nu ar trebui să servească drept justificare pentru o intervenţie militară în Siria. El a adăugat însă că, „în cazul în care există dovezi serioase cu privire la utilizarea armelor chimice în Siria, ele trebuie arătate imediat şi nu ascunse“.

Puterea siriană i-a acuzat, la rândul ei, pe rebeli că au făcut acelaşi lucru în apropiere de Alep pe 19 martie şi a solicitat o anchetă a ONU, dar a respins apoi intenţia ONU de a trimite o misiune pe întregul teritoriu sirian. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite