Paşte în vreme de Pandemie. „Nu cedaţi în faţa fricii“, a îndemnat papa Francisc la Slujba de Înviere VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc
Papa Francisc

Creştinii catolici din întreaga lume sărbătoresc duminică Învierea Domnului - Paştele, cea mai mare sărbătoare a Creştinătăţii, iar, în condiţiile de pandemie celebrările vor fi oficiate în biserici de preoţi fătă participarea credincioşilor. Papa Francisc a transmis credincioşilor catolici, la slujba de Înviere de la bazilica Sfântul Petru, să nu-şi piardă speranţa în aceste vremuri şi să nu cedeze în faţa fricii.

Înainte de începutul Săptămânii Sfinte, săptămâna care a precedat sărbătoarea Învierii Domnului, papa Francisc a transmis un mesaj video catolicilor din întreaga lume, îndemnându-i, în contextul pandemiei de coronavirus, la speranţă, la solidaritate cu cei care suferă şi la rugăciune.

În această perioadă totul va fi mai sobru şi esenţial. "Oficiul Celebrărilor Liturgice ale Suveranului Pontif a trebuit să organizeze rapid riturile pe care papa Francisc a trebuit să le prezideze fără prezenţa credincioşilor, într-o bazilică 'Sfântul Petru' semi-goală. 

Aceeaşi sobrietate va caracteriza şi Liturghia din duminica Paştilor, pe care papa Francisc o va celebra la ora 11.00 (12.00 ora României), la Altarul Catedrei. Evanghelia va fi proclamată în greacă şi în latină. La sfârşit papa va merge în sacristie să se dezbrace de veşminte, apoi se va întoarce în bazilică în faţa Altarului Mărturisirii, de unde va rosti mesajul "Urbi et Orbi" şi va împărţi binecuvântarea pascală. Aşadar, potrivit L'Osservatore Romano, totul se va desfăşura în interior.

Vigilia Pascală, celebrată în noaptea de Paşti, exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Hristos Înviat. Noaptea de sâmbătă spre duminică este o "priveghere în cinstea Domnului" (Ex 12,42), iar această priveghere, care este cea mai mare şi mai nobilă dintre toate solemnităţile, trebuie să fie unică pentru fiecare biserică .

Întreaga celebrare a vigiliei pascale trebuie să se desfăşoare în timpul nopţii, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopţii şi să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică.

papa francisc

În acest an, în timpul veghii din Sâmbăta Sfântă, la ora 21.00 (22.00 ora României), la bazilica "Sfântul Petru" din Vatican nu s-au celebrat botezuri. Ceremonia iniţială cu focul a avut loc în spatele Altarului Mărturisirii. Nu au fost lumânări pentru cei prezenţi şi cântarea celor trei invocaţii "lumen Christi" a avut loc numai cu aprinderea ulterioară a luminilor din bazilică în timpul procesiunii spre altar. Clpopotele de la bazilica "Sfântul Petru" au fost trase  în momentul "Gloria" care anunţă Învierea.

Toate celebrările liturgice ale Săptămânii Sfinte la Vatican s-au desfăşurat în bazilica "Sfântul Petru" şi au fost transmise în direct pe canalul YouTube Vaticannews, fiind puse, prin Vatican Media, la dispoziţia celor care solicită conexiunea în vederea transmisiunilor live la televiziune, radio şi social-media,

"Întunericul şi moartea nu au ultimul cuvânt"

"Întunericul şi moartea nu au ultimul cuvânt" a asigurat Papa Francisc în omilia rostită sâmbătă seara cu ocazia Vigiliei Pascale, subliniind că sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos reprezintă "un anunţ al speranţei", informează AFP.

"Totul va fi bine, spunem cu tenacitate în aceste săptămâni, agăţându-ne de frumuseţea umanităţii noastre şi spunând din inimă cuvinte de încurajare. Dar, odată cu zilele care trec şi cu fricile care cresc, chiar şi cea mai îndrăzneaţă speranţă se poate evapora", a admis Suveranul Pontif. A subliniat însă că "putem şi trebuie să sperăm" în pofida "zilelor triste".

Papa Francisc a făcut o comparaţie între relatarea din Evanghelie a femeilor care au găsit mormântul lui Iisus gol în ziua învierii şi starea de incertitudine a lumii din cauza pandemiei noului coronavirus. "Şi atunci a existat frică în ceea ce priveşte viitorul şi tot ceea ce trebuia reconstruit. O amintire dureroasă, o speranţă ucisă. Pentru ei, ca şi pentru noi, a fost cel mai întunecat ceas".

Sfântul Părinte s-a alăturat recent apelului lansat de ONU în favoarea unei încetări imediate a conflictelor pe glob, cu scopul protejării populaţiei civile vulnerabile din ţările pe teritoriul cărora au loc conflicte.

"Să reducem la tăcere strigătul morţii, ajunge cu războaiele! Să înceteze producerea şi vânzarea de arme, pentru că de pâine avem nevoie şi nu de arme" a susţinut Papa Francisc în Bazilica Sfântul Petru, în prezenţa câtorva persoane.

"Să înceteze avortul şi uciderea de vieţi nevinovate. Fie ca inimile celor care au destul să fie deschise spre umplerea mâinilor goale ale celor care nu au necesităţile de bază" asigurate, a a îndemnat Sfântul părinte.

Slujba de Paşte atrage în general aproape 100.000 de persoane în piaţa Sfântul Petru. De această dată va avea loc în bazilică, unde 20 de persoane vor asigura o prezenţă simbolică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite