Liderii financiari din G7 încearcă să înţeleagă politicile lui Donald Trump, la un summit la Bari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul FMI Christine Lagarde, la summitul de la Bari al miniştrilor de Finanţe din G7 FOTO AFP
Directorul FMI Christine Lagarde, la summitul de la Bari al miniştrilor de Finanţe din G7 FOTO AFP

Miniştrii de Finanţe şi şefii băncilor centrale ai statelor din G7 vor încerca la o reuniune de două zile a grupului, care începe vineri în Italia, să înţeleagă planurile şi politicile preşedintelui american Donald Trump, relatează Reuters.

Inechităţile, reglementările internaţionale în domeniul taxelor, securitatea cibernetică şi blocarea finanţării terorismului vor fi temele discuţiilor la întâlnirea care va avea loc la Bari.

Trump s-a angajat să deranjeze consensul ultimelor decenii în probleme ca protecţionismul şi schimbările climatice, iar noua sa administraţie este în centrul atenţiei reuniunii.

„Avem nevoie ca Statele Unite să fie puternice, pentru a conduce economia mondială şi politicile globale într-o manieră sustenabilă“, a declarat ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble, întrebat fiind despre ce mesaj va avea pentru secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin.

Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, gazda reuniunii G7, a spus că planul lui Trump de a reduce taxele pentru companii este amibiţios şi că este nerăbdător să audă mai multe despre acesta de la Mnuchin.

La summitul G20 din martie, care a avut loc în Germania, miniştrii de Finanţe au renunţat la angajamentul tradiţional de a menţine libertatea comerţului global, cedând protecţionismului din ce în ce mai mare al Statelor Unite.

Mnuchin, care nu a participat la sesiunea inaugurală de la Bari, unde s-a vorbit despre inechitate şi creştere, a sosit mai târziu decât ceilalţi miniştri şi a spus reporterilor că este „entuziasmat“ de noua politică comercială a Statelor Unite.

„Cred că probabil aţi văzut seara trecută anunţul planului economic de 100 de zile cu China, aşa că cred că suntem foarte mulţumiţi despre cum procedăm cu comerţul“, a spus el.

Reflectând tensiunile legate de atutudinea lui Trump faţă de protecţionism, nu vor avea loc discuţii oficiale la Bari referitoare la comerţ, au spus oficiali ai Trezoreriei italiene.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei americane a spus că problema va fi probabil abordată în timpul discuţiilor bilaterale.

UE pledează pentru libertatea comerţului

Comisarul pentru Afaceri Economice al UE, Pierre Moscovici, a declarat că speră ca politica americană să nu abandoneze multilateralismul şi comerţul liber.

Comunicatul de la încheierea reuniunii de la Bari va reitera un avertisment faţă de devalorizarea monedelor în scop concurenţial, au spus oficiali italieni, aşa cum s-a întâmplat şi la reuniunea G20.

Înainte de summitul G7, mai mulţi miniştri şi oficiali au discutat despre criza datoriilor Greciei, pentru a pregăti şedinţa Eurogrup din 22 mai.

Creditorii Greciei, care includ Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, sunt reprezentaţi la Bari, iar Fondul, care insistă pentru restructurarea datoriilor Greciei, a reclamat că zona euro încă tergiversează problema.

„Nu există încă suficient claritate“, a spus directorul general al FMI, Christine Lagarde.

La o întâlnire bilaterală de joi, Padoan a dorit să îl asigure pe Mnuchin despre situaţia băncilor italiene, a spus un oficial italian prezent la întâlnire.

Băncile italiene au credite neperformante de aproximativ 350 de miliarde de euro, o treime din cele existente la nivelul zonei euro, fiind considerate un pericol pentru îmbunătăţirea perspectivelor de creştere ale economiei europene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite