Huawei, prins într-un scandal de spionaj internaţional. Occidentul acuză compania chineză că dispozitivele sale pot fi folosite pentru spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania Huawei FOTO EPA-EFE

Grupul chinez de telecomunicaţii Huawei a anunţat sâmbătă că l-a concediat pe angajatul din Polonia care a fost arestat vineri pentru spionaj, într-un caz care ar putea amplifica îngrijorările occidentale legate de securitate. În decembrie, autorităţile din Canada au arestat o directoare a Huawei, la solicitarea autorităţilor din SUA, în cadrul unei investigaţii privind o presupusă încălcare a sancţiunilor comerciale impuse de Washington.

Ministrul polonez al Afacerilor Interne, Joachim Brudzinski, a cerut Uniunii Europene şi NATO să adopte o poziţie comună pentru o posibilă excludere a Huawei de pe pieţele lor, în urma arestării, vineri, a angajatului chinez şi a unui oficial polonez din domeniul securităţii.

Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este urmărit îndeaproape în Occident, în legătură cu relaţia strânsă pe care o are cu guvernul de la Beijing şi acuzaţiile americană că dispozitivele sale pot fi folosite pentru spionaj.

Nu a fost prezentată public vreo dovadă, iar Huawei a negat acuzaţiile, dar mai multe state occidentale au restricţionat accesul Huawei pe pieţele lor.

În luna august, preşedintele american Donald Trump a semnat un proiect care interzice guvernului SUA să folosească echipamente Huawei şi analizează semnarea unui ordin executiv care ar interzice şi companiilor american să le utilizeze.

Brudzinski a afirmat că Polonia vrea să colaboreze în continuare cu China, dar că este necesară o discuţie referitoare la excluderea sau nu a Chinei de pe unele pieţe.

”Există îngrijorări referitoare la Huawei şi în cadrul NATO. Ar fi justificat să avem o poziţie comună în rândul statelor membre ale UE şi statelor NATO”, a declarat Brudzinski la postul de radio RMF FM.

Pentru a se distanţa de acest incident, Huawei a anunţat într-un comunicat că l-a concediat pe angajatul Wang Weijing, ”ale cărui fapte de care este acuzat nu au nicio legătură cu compania”.

” Huawei respectă toate legile şi reglementările aplicate în ţările în care operează şi cerem fiecărui angajat să respecte legile şi reglementările în ţările unde se află”, potrivit unui comunicat al companiei.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate poloneze au declarat Reuters că acuzaţiile au legătură cu acţiuni individuale şi nu au o legătură directă cu Huawei Technologies.

Orice decizie a guvernelor occidentale privind excluderea Huawei de pe pieţele lor ar trebui să ţină cont de posibilul impact asupra vitezei şi costurilor dezvoltării serviciilor 5G, potrivit analiştilor.

Ministerul chinez de Externe şi-a exprimat îngrijorarea provocată de acest caz şi a cerut Poloniei să trateze corect acest caz.

Tensiuni sino-canadiene

În decembrie, autorităţile din Canada au arestat o directoare a Huawei, Meng Wanzhou, la solicitarea autorităţilor din SUA, în cadrul unei investigaţii privind o presupusă încălcare a sancţiunilor comerciale impuse de Washington. Conform agenţiilor de informaţii americane, care nu au prezentat dovezi publice în acest sens, Huawei are legături cu guvernul chinez şi echipamentele sale ar putea conţine elemente susceptibile să fie utilizate de spioni guvernamentali, afirmaţii respinse de companie.

Ambasadorul chinez în Canada a acuzat miercuri această ţară că "adoptă în mod arogant standarde duble" din cauza "egocentrismului occidental şi a supremaţiei albe", pe fondul disputei diplomatice între Beijing şi Ottawa, informează joi dpa.

Omul de afaceri canadian Michael Spavor şi fostul diplomat canadian Michael Kovrig au fost plasaţi în detenţie în China, acuzaţi că "pun în pericol securitatea naţională", la câteva zile după ce oficiali canadieni au arestat-o pe Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, la cererea autorităţilor americane.

Într-un editorial pentru publicaţia The Hill Times din Ottawa, ambasadorul chinez Lu Shaye a susţinut că apelul Canadei şi al altor ţări din Occident în vederea eliberării lui Kovrig şi Spavor încalcă suveranitatea judiciară a Chinei.

"Oricum, asupra anterioarei detenţii nefondate a cetăţeanului chinez Meng Wanzhou în Canada, la ordinul SUA, aceiaşi oameni au făcut comentarii total diferite", a scis Lu. "Se pare că, în opinia unora, doar cetăţenii canadieni trebuie să fie trataţi de o manieră umană şi doar libertatea lor este considerată valoroasă, în timp ce chinezii nu ar merita acest lucru", a adăugat el.

De asemenea, ambasadorul chinez a acuzat ţări precum Canada, SUA şi Marea Britanie că s-au erijat în reprezentanţi ai comunităţii internaţionale care ignoră ţările non-occidentale.

"Ceva este considerat că 'protejează securitatea naţională' atunci când este făcut de ţări occidentale, dar este catalogat drept 'fapte de spionaj' atunci când este făcut de China. Are aceasta vreo logică?", întreabă retoric ambasadorul chinez.

"Într-un asemenea context, statul de drept nu mai este nimic altceva decât o unealtă pentru scopurile lor politice şi un camuflaj pentru ca ei să practice hegemonia pe scena internaţională", a conchis ambasadorul Chinei în Canada. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite