FP: De ce baschetbalistul american Dennis Rodman ar trebui să se ocupe de relaţiile dintre SUA şi Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul din Phenian când liderul nord-coreean, Kim Jong-un, îl îmbrăţişează pe fostul baschetbalist Dennis Rodman FOTO reuters
Momentul din Phenian când liderul nord-coreean, Kim Jong-un, îl îmbrăţişează pe fostul baschetbalist Dennis Rodman FOTO reuters

După vizita făcută în Coreea de Nord, în timpul căreia l-a cunoscut şi pe preşedintele ţării comuniste, Kim Jong-un, baschetbalistul american Dennis Rodman i-a spus lui Barack Obama că ar trebui să-i telefoneze dictatorului nord-coreean. Atât administraţia Obama, cât şi o mare parte a presei, au respins sugestia sportivului.

Liderul nord-coreean a asistat săptămâna trecută la un meci de baschet împreună cu Dennis Rodman, un star al baschetului american retras din activitate.

Starul american a afirmat că liderul nord-coreean i-a spus că nu vrea război, ci doar ca Obama să-l sune. Rodman nu cunoaşte prea multe informaţii despre Coreea de Nord, cu excepţia celor pe care le-a aflat în cadrul turului capitalei Phenian. Dar este posibil ca el să fi dat, fără să-şi dea seama, peste un adevăr important privind abordarea pe care ar trebui să o adopte americanii cu Phenianul. Aşa că un contact direct cu Kim Jong-un s-ar putea să nu fie chiar o ideea rea, mai ales cât el este încă nou în funcţia de preşedinte, remarcă editorii revistei americane „Foreign Policy“.

În urma testelor nucleare efectuate de Coreea de Nord, la Washington există discuţii cu privire la eşecul politicii de răbdare strategică a administraţiei Obama.

rodman

Din punct de vedere istoric, întâlnirea fostului preşedinte american Jimmy Carter cu fostul lider nord coreean Kim II Sung, în timpul crizei nucleare din 1994, a condus Washingtonul şi Phenianul spre o traiectorie paşnică. „Desigur, niciun preşedinte american nu ar telefona liderul unui stat ce tocmai a efectuat un al treilea test nuclear, sfidând comunitatea internaţională. Dar această administraţie a evitat, de-a lungul timpului, contactul cu liderii nord-coreeni, probabil şi din cauza îngrijorărilor legate de politica internă a armelor“, scrie FP.

Fostul preşedinte american Bill Clinton, care a vizitat capitala coreeană Phenian în 2009 pentru a recupera doi jurnalişti americani reţinuţi în statul comunist, a avut oportunitatea de a se întâlni faţă în faţă cu dictatorul Kim Jong II. Cu toate acestea, nu a fructificat deloc această ocazie de a analiza soluţiile cu privire la tensiunile dintre Washington şi Phenian.

Ce înseamnă toate aceste lucruri pentru politica Statelor Unite?

Călătoria lui Rodman a subliniat nevoia de a adopta o „abordare cu un conţinut puternic“. O parte importantă a unei asemenea abordări ar reprezenta-o întâlnirile faţă în faţă dintre oficialii ambelor state. În timp ce oficialul Departamentului american de Stat stabileşte întâlniri regulate cu iranieni în scopul negocierilor nucleare, americanii comunică cu statul coreean printr-un număr redus de diplomaţi în cadrul Naţiunilor Unite sau prin birocraţii Ministerului de Externe.

Aceste întâlniri ar putea dezvălui opiniile Coreei de Nord, ar arăta dacă există loc de negocieri sau ar putea reconstrui cooperarea cu China, care doreşte cu disperare să atenueze tensiunile din peninsulă, şi, dacă este posibil, ar putea duce la semnarea unor acorduri care servesc intereselor americane, scrie FP. Pentru a fi eficientă, diplomaţia trebuie să fie susţinută de sancţiuni financiare şi materiale serioase, prin măsuri militare pentru consolidarea apărării americane.

„Dacă administraţia Obama este mai mult preocupată de criticismul republican decât de ameninţarea tot mai mare a Coreei de Nord, poate să-l punem pe Rodman să se ocupe de politica noastră externă este exact ce avem nevoie“, au conchis jurnaliştii americani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite