Femeile kurde luptă pe două fronturi: împotriva Statului Islamic şi a unei societăţi conservatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membre ale armatei kurde,  Peshmerga FOTO slate.fr
Membre ale armatei kurde,  Peshmerga FOTO slate.fr

La fel de determinate ca şi fraţii şi taţii lor, femeile kurde irakiene luptă în prezent împotriva organizaţiei Statul Islamic. Mai mult, au devenit celebre şi îşi merită faima, chiar dacă statul lor în societate este încă unul inferior.

„În cazul în care au nevoie de mine, mă duc!“ La 65 de ani, stând pe canapeaua din camera de primire tradiţională din casa sa din estul oraşului Erbil, Bahia, fostă membră Peshmerga (armata kurzilor), nu se teme de nimic, scrie slate.fr.
 
În luna august 2014, luptătorii au pus din nou mâna pe arme. Din 1991, după zeci de ani de luptă împotriva asupritorilor lor din Bagdad, kurzii irakieni s-au bucurat de pace. Apărut în 1946, în munţii de la frontiera Iranului cu Irakul  , „Peshmerga“ sau „cei care nu se tem de moarte“ cum s-au autointitulat, au luptat împotriva guvernului central irakian. Astăzi trebuie să lupte împotriva Statului Islamic, iar Bahia, chiar dacă are 65 de ani este gata să se alăture luptei.

Astăzi, există între 500 şi 600 de femei în Peshmerga. Kurdistanul nu este încă un stat, iar după căderea regimului Saddam Husein, luptătorii kurzi s-au împărţit în două facţiuni, devenite partide politice: Partidul Democrat din Kurdistan (KDP) care nu are în rândurile sale nici o femeie  şi Uniunea Patriotică din Kurdistan (PUK) care a înfiinţat în 1996 prima unitate de femei. Colonelul Rashid Nahida a fost cea care l-a convins pe preşedintele PUK, Jalal Talabani, să permită femeilor să intre oficial în Peshmerga.



Din biroul său, aflat într-o bază militară de la marginea deşertului, colonelul Rashid spune că toate femeile kurde sunt binevenite în Peshmerga. „Avem 27 de femei care au gradul de colonel şi 47 care au absolvit Academia de ofiţeri, din 2000. Femeile au acelaşi dorinţă şi determinare pentru libertate ca şi bărbaţii.

Puţine armate ale statelor din Orienul Mijlociu, dacă excludem Israelul, permit femeilor să intre în rândurile sale, iar în mod paradoxal, societatea kurdă care este încă foarte conservatoare, a făcut acest pas.

Imaginea acestor luptătoare a făcut deja înconjurul lumii, iar sacrificul lor ar trebui să le ajute să înfrâmgă şi uriaşele inegalităţi şi prejudecăţi cărora trebuie să le facă faţă femeile în societatea kurdă, cum ar fi violenţa domestică şi crimele de onoare.
 

colonel
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite