Febra aftoasă bagă Marea Britanie în carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Londra recunoaşte că un virus scăpat dintr-un laborator este sursa infecţiei La două zile de la descoperirea focarului de febră aftoasă, autorităţile britanice au găsit şi sursa

Londra recunoaşte că un virus scăpat dintr-un laborator este sursa infecţiei

La două zile de la descoperirea focarului de febră aftoasă, autorităţile britanice au găsit şi sursa infecţiei: un virus folosit la un laborator. De teama unei epidemii, UE va interzice azi exporturile de animale şi produsele derivate din Marea Britanie.

Virusul febrei aftoase, identificat sâmbătă, într-o fermă din Surrey, provine dintr-o tulpină similară celei utilizate într-un centru de cercetare din apropiere, a anunţat Hilary Benn, ministrul britanic al mediului, alimentaţiei şi problemelor rurale, citat de France Presse. Oficialul a precizat că această tulpină a fost folosită luna trecută la prepararea unui vaccin, într-un laborator din Pirbright, aflat la câţiva kilometri de ferma infectată.

Virusul a fost izolat în cursul unei epidemii similare, care a lovit Marea Britanie în 1967 şi utilizat în pregătirea, în acest an, a unui vaccin de către o companie farmaceutică. În consecinţă, autorităţile sanitare au decis includerea în perimetrul zonei de carantină din jurul fermei unde a apărut focarul şi a laboratorului de la Pirbright. Responsabilii centrului au respins acuzaţiile privind răspândirea febrei aftoase şi au subliniat că nu au făcut nicio greşeală în aplicarea măsurilor de securitate. Pentru a preveni repetarea situaţiei din 2001, când o epidemie de febră aftoasă a provocat pagube de opt miliarde de lire sterline, autorităţile britanice au reacţionat prompt.

Concediu agitat pentru Brown

Guvernul de la Londra a interzis toate exporturile de animale şi produse, precum şi transportarea acestora pe teritoriul ţării. La rândul său, Debbie Reynolds, şeful serviciilor sanitare britanice, a dat asigurări că nu există alte cazuri declarate de febră aftoasă şi că animalele de la ferma din Surrey au fost sacrificate.

Spre deosebire de predecesorul său Tony Blair, care a intervenit cu întârziere în criza din 2001, premierul Gordon Brown şi-a întrerupt concediul şi a convocat o serie de reuniuni de urgenţă. El le-a promis fermierilor că o serie de măsuri vor fi aplicate repede şi în mod decisiv, în aşa fel încât pierderile să fie minime. În urmă cu şase ani, şapte milioane de vite au fost sacrificate, iar numeroase ţări europene au impus un embargo asupra cărnii de vită din Marea Britanie, care a fost ridicat complet abia anul trecut.

Americanii şi europenii se apără

În ciuda reacţiei rapide a guvernului de la Londra, Comisia Europeană a anunţat că azi va interzice importurile de carne de vacă, oaie sau porc din Marea Britanie, precum şi a produselor derivate din acestea. Franţa n-a mai aşteptat decizia oficială de la Bruxelles şi a interzis pe o perioadă nelimitată importurile din Regatul Unit. Produsele britanice din carne au intrat deja sub embargo în Statele Unite şi Japonia. În acelaşi timp, Olanda, Belgia şi Irlanda au interzis importurile de animale vii provenind din Marea Britanie.

Alertă la intrarea în România

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a luat toate măsurile pentru a evita orice pericol de contaminare cu febră aftoasă din Marea Britanie. Deşi nu are niciun efect asupra omului, potrivit specialiştilor, această boală se extinde foarte repede şi poate fi contactată de bovine, ovine şi caprine. În cazul identificării unui focar, zona este închisă, iar animalele omorâte. Acesta este şi motivul pentru care efectele economice ale bolii pot fi uriaşe. Medicii veterinari români verifică de ieri toate containerele care au intrat în ţară, în urmă cu 30 de zile, din Portul Constanţa Nord şi Constanţa Sud. Potrivit procedurii, orice apariţie a unei boli este comunicată imediat la Uniunea Europeană şi, după ce se întruneşte un comitet special, se dau deciziile la nivelul statelor comunitare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite