Ce avere deţine prinţul Alwaleed bin Talal, arestat în Arabia Saudită şi ce repercusiuni ar putea avea asupa mediului financiar internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestarea prinţului Alwaleed bin Talal, odată cu valul de prinţi şi miniştri şi foşti miniştri în Arabia Saudită,  riscă să aibă repercusiuni financiare considerabile din cauza numeroasele investiţii pe care le are miliardarul saudit în întreaga lume.

Bursa saudită a scăzut după anunţul reţinerii prinţului Alwaleed bin Talal, dar în cele din urmă şi-a revenit până la sfârşitul sesiunii de duminică, unii investitori aşteptând ca această acţiune de curăţare a elitei politice şi financiare a regatului saudit să dea un impuls reformelor pe termen lung .

Kingdom Holding, compania de investiţii a prinţului Alwaleed, a pierdut 7,6%, însă acţiunile crescut în mare parte, ceea ce arată o anumită încredere în viitor.

Pentru mulţi, prinţul Alwaleed, al cărui avere netă este estimată de revista Forbes la 17 miliarde de dolari (14,6 miliarde de euro) este omul de afaceri saudit par excellence, apărând frecvent la televiziuni şi articole de presă care evidenţiază investiţiile şi stilul său de viaţă.

Palat din marmură cu 420 de camere

Forbes a scris în 2013 despre  palatul de marmură din Riad al prinţului are 420 de camere, despre avionul propriu Boeing 747 dotat cu un tron şi despre proprietatea sa, din vecinătatea capitalei saudită, compusă din cinci case impunătoare, cinci lacuri artificiale şi o replică miniaturală a Marelui Canion şi o grădină zoologică.

Alwaleed este, de asemenea, cunoscut pentru francheţea sa. În 2015 a scris pe Twitter despre  Donald Trump, că este o „ruşine“.

E pasionat de maşini de lux. Deţine un Rolls Royce Phantom, de 500.000 de dolari, un Mercedes Benz SL 600 încrustat cu diamante (48 de milioane de dolari) şi mai multe modele de Lamborghini si Ferrari.

A cumpărat şi apoi a vândut un avion privat Airbus 300. Acum, el se plimba intr-un Boeing 747.

E pasionat de vânătoare. Trofeul care îi e cel mai drag este o zebră pe care a vânat-o împreună cu fiica sa. Deţine cel mai mare iaht din lume, pe care a dat 500 de milioane de dolari.

Deţine acţiuni şi proprietăţi în toată lumea 

„Ne vom întreba ce înseamnă toate acestea", a spus şeful unei instituţii financiare europene, care a mers la Ryad la sfârşitul lunii octombrie pentru a participa la o conferinţă internaţională importantă pentru a promova regatul Wahhabi drept teren de investiţii.

"Vom analiza investiţiile internaţionale făcute de cei arestaţi şi vom încerca să evaluăm impactul", a declarat şeful unei instituţii financiare europene, care a mers la Riad la sfârşitul lunii octombrie pentru a participa la o conferinţă internaţională importantă pentru a promova regatul saudit drept teren de investiţii.

.

În afară de o participaţie la banca americană Citigroup, prinţul Alwaleed, în vârstă de 62 de ani, este de asemenea bine reprezentat la compania Twitter, la societatea de închirieri auto Lyft şi Time Warner. Deţine Hotelul Savoy din Londra şi are un pachet important de actiuni la Hotelul Four Season.

Kingdom Holding a achiziţionat recent 31,1% din Crédit Agricole. 

Prinţul, al cărui tată a fost ministru de finanţe al regatului saudit în anii 1960, a creat Kingdom Holding în 1979 pentru a investi mai întâi în domeniul imobiliar în Riad. În anii '90 compania s-a aventurat pe Wall Street, investind foarte mult în Citigroup.

A avut legături strânse cu fostul şef al Citigroup, Sanford Weill şi cu alte persoane importante de pe Wall Street, inclusiv cu Lloyd Blankfein, directorul executiv al Goldman Sachs.

Prinţul Alwaleed şi-a sporit cota în Citigroup în mijlocul crizei financiare globale, acum zece ani, şi nu a renunţat, considerându-se foarte mulţumit de această investiţie.

Contre cu Donald Trump

Alwaleed ben Talal s-a născut într-o familie regală. Tatăl său a fost prinţul Talal, iar mama sa, Mona Al Solh. Bunica lui a fost prim-ministru în Liban, iar bunicul sau, Regele Abdulaziz, a creat Arabia Saudită.

Viziunea occidentală asupra afacerilor a obţinut-o în timpul studenţiei, la Menlo College din Atherton, California, SUA.

După ce a absolvit, a primit de la tatal său 30.000 de dolari drept cadou, 300.000 de dolari ca împrumut şi o casă. Ulterior, a început să investească aceşti bani.

În 1991, la vârsta de 36 de ani, a decis să parieze pe firma Citicorp, care i-a adus 800 de milioane de dolari. În 2005, el avea o avere de 10 miliarde de dolari.

În 2015 s-a despărţit de a patra sa soţie, prinţesa Ameera cu care a fost căsătorit timp de opt ani. Deţine bijuterii în valoare de 700 de milioane de dolari şi spune că swecretul succesului său ar fi că doarme patru ore pe noapte şi se uită la postul TV CNBC.

"El a fost întotdeauna o figură colorată şi neoficială în Arabia Saudită, dar puterea sa în luarea deciziilor în regat a fost limitată", a spus un om de afaceri din Golf.

Alwaleed a cerut retragerea lui Donald Trump din cursa prezidenţială după ce candidatul republican a promis că va interzice accesul musulmanilor în Statele Unite.

Trump a reacţionat spunând că prinţul saudit a vrut să "controleze oamenii politici americani cu banii tatălui, dar va puierdedacă el va fi ales preşedintele SUA". Donald Trump a fost într-adevăr ales preşedinte al Statelor Unite, iar prinţul Alwalid, l-a felicitat pentru victoria sa.

Îşi va dona averea după moartea sa

 Alwaleed ben Talal s-a pronunţat în favoare permiterii femeilor din Arabia Saudtă să lucreze. De asemenea, a cerut ridicarea interdicţiei ca acestea să şofeze. Se mândreşte că femeile reprezintă jumătate dintre angajaţii companiei sale, Kingdom Holding Company.  Alwaleed face regulat donaţii: a dat bani pentru cei afectati de inundaţiile si de tsunamiul din Oceanul Indian, dar şi universităţilor Harvard şi Cambridge.

În 2015 a anuţat că după moartea sa îşi va dona întreaga avere pentru proiecte caritabile. Prinţul saudit a spus că s-a inspirat din modelul lui Bill Gates şi vrea ca donaţia sa “să ajute la dezvoltarea comunitaţilor la acordarea mai multor puteri femeilor şi la crearea unei lumi mai tolerante”.

Alwaleed a afirmat că va forma un cosiliu însărcinat să-i gestioneze fondurile după moartea sa. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite