Care sunt urmările decapitării cartelului Zetas?
0Oficialii americani şi mexicani celebrează capturarea lui Trevino Morales, liderul celui mai violent cartel de droguri din Mexic, Zetas, dar în acest timp, alte carteluri mexicane încearcă să devină liderii pieţei de droguri.
„Este un lucru bun că un asemenea sociopat nu mai este în libertate”, scrie vicepreşedintele Cato Institute, Ted Galen Carpenten, în publicaţia „The National Interest”, cu privire la urmările pe termen scurt ale arestării lui Trevino Morales. Însă sărbătorirea realizărilor din ultimul an împotriva marilor grupări de droguri sunt premature.
Arestările din ultimele zece luni nu schimbă fundamentele economice ale comerţului ilegal de droguri. Este în continuare o întreprindere la nivel mondial, estimată la 350 de miliarde pe an, iar partea Mexicului din acest comerţ se ridică între 35 şi 50 de miliarde de dolari. Din moment ce consumatorii din Statele Unite reprezintă cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele narcotice, cartelurile mexicane sunt perfect poziţionate geografic şi au un stimulent financiar puternic pentru a domina schimburile comerciale.
Arestarea lui Trevino Morales nu este de natură să atenueze violenţa. Este posibil să aibă chiar un efect advers, din moment ce poate duce la lupta dintre facţiuni în interiorul Zetas pentru controlul organizaţiei, susţine Ted Galen Carpenten în analiza sa. Lupta între facţiuni a început de fiecare dată când autorităţile mexicane au capturat sau au omorât alţi lideri din interiorul grupării. Uciderea lui Ramon Arellano Felix în 2002 şi arestarea fratelui său Benjamin au destabilizat puternicul cartel Tijuana şi a dus la o luptă de succesiune sângeroasă în următorii ani.
Înlăturarea lui Trevino Morales din peisaj creează premisele expansiunii competitorilor din afară, în acest caz, cartelul Sinaloa şi cartelul Golfului. Cele două mari grupuri au avut traiectorii diferite în ultimii ani. Sinaloa a avut grijă să profite de divizarea cartelului Tijuana şi să se ţină departe de confruntările cu organizaţia Beltran-Levya, precum şi La Familia. Cartelul Golfului, pe de altă parte, a avut lupte dificile pentru supravieţuirea pe piaţa drogurilor, mai ales după ce o parte din membri au plecat şi au decis să formeze cartelul Zetas.
Problema cartelurilor este sintetizată de un alt lord al drogurilor, Ismael „El Mayo” Zambada, în timpul unui interviu pentru o televiziune mexicană. În acel interviu, Zambada mărturisea că: „într-o zi mă vor împuşca şi va începe bucuria forţelor de poliţie. Dar peste câteva zile îşi vor da seama că nimic nu s-a schimbat”. Zambada a subliniat şi motivul: „Milioane de oameni sunt prinşi în jocul narcoticelor. Cum să treacă peste acest joc? Pentru fiecare lider închis, ucis sau extrădat sunt oameni pregătiţi să preia conducerea”.
Lupta pentru menţinere pe piaţa drogurilor a dus la moartea a mai mult de 70 000 de persoane în Mexic, în ultimii şase ani, după cum arată datele oferite de Carpenter în cartea dedicată traficului de droguri şi reţelelor de narcotice din America de Nord, „The Fire Next Door: Mexico’s Drug Violence and the Danger to America”.