A început numărătoarea inversă pentru Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele
Barack Obama încearcă să convingă cât mai mulţi aleşi să voteze în favoarea
intervenţiei militare în Siria FOTO White House/Flickr
Preşedintele Barack Obama încearcă să convingă cât mai mulţi aleşi să voteze în favoarea intervenţiei militare în Siria FOTO White House/Flickr

Luni, aleşii americani s-au întors din vacanţa parlamentară şi au început dezbaterile cu uşile închise, în cadrul cărora li s-au prezentat probe care dovedesc, potrivit declaraţiilor de la Casa Albă, implicarea regimului Assad în atacul chimic de la sfârşitul lunii trecute.

Tot luni, preşedintele Barack Obama a oferit interviuri pentru şase canale de televiziune, urmând ca astăzi să se adreseze atât congresmenilor, cât şi naţiunii. Potrivit unui sondaj recent făcut de CNN, deşi opt din zece americani cred că regimul de la Damasc şi-a atacat cetăţenii, majoritatea sunt împotriva unei rezoluţii a Congresului care să autorizeze intervenţia militară dorită de Obama.

Cel mai devreme miercuri, Senatul se va reuni ca să voteze, însă este greu de preconizat ce vor decide senatorii. Mai greu de prezis este ce se va întâmpla în Camera Reprezentanţilor, liderii republicani afirmând că vor aştepta rezultatul din Senat înainte să înceapă votul.

Obama, în calitate de preşedinte, de lider mondial şi de comandant al forţelor militare americane, ar putea ieşi „şifonat“ după votul în Congres, în condiţiile în care mulţi aleşi americani, chiar şi democraţi, s-au arătat împotriva unei intervenţii. „Nimeni nu mi-a spus că e în favoarea acţiunii militare în Siria“, a declarat pentru „Le Figaro“ republicanul Bill Johnson, care a străbătut circumscripţia lui din Ohio ca să discute cu cei care l-au ales. „Repetăm aceeaşi greşeală ca în Irak. Avem vreun plan dacă Assad cade şi pierde controlul asupra armelor chimice?“, spune republicanul texan Steve Stockman.

Deşi liderul majorităţii din Senat, Harry Reid, spune că se aşteptă la un vot pozitiv, doar 24 de senatori s-au arătat în favoarea intervenţiei, iar 123 sunt împotrivă. Mai bine de jumătate dintre 433 de senatori sunt încă indecişi, arată un sondaj făcut de Associated Press.

Preşedintele Obama ar puterea să declanşeze o acţiune în Siria chiar dacă aleşii americani vor vota împotrivă. Kathryn Ruemmler, consilier la Casa Albă, a spus că Obama consideră că un atac aerian ar fi conform cu legile naţionale şi internaţionale în ciuda unui veto din partea Congresului sau a Consiliului de Securitate al ONU. De altfel, SUA şi-au trimis trupele în misiune în străinătate de mai multe ori fără acordul ONU, însă invocând apărarea intereselor naţionale. De teama unei înfrângeri în Congres, care i-ar putea ştirbi autoritatea, Obama s-ar putea să surprindă congressmenii şi, marţi seară, după discursul către naţiune, ar putea să declanşeze operaţiunea.

Luni după-amiază, preşedintele român Traian Băsescu a declarat că, în cazul în care se va ajunge la o intervenţie militară în Siria, România va fi un partener politic al aliaţilor săi, dar nu are resurse militare pentru o operaţiune de o asemenea anvergură. „Conflictul militar trebuie evitat. O decizie militară nu trebuie adoptată înainte de prezentarea raportului experţilor ONU şi o soluţie negociată care să se finalizeze prin alegeri libere în Siria este cea pe care România o susţine fără rezerve“, a precizat Băsescu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite