UE a declanşat mecanismul de condiţionalitate a fondurilor europene de statul de drept împotriva Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Comisia Europeană urmează să declanşeze noul mecanism de condiţionalitate ce permite suspendarea  fondurilor alocate Ungariei pentru erodarea standardelor privind statului de drept, a declarat marţi Preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, relatează Politico.

Von der Leyen a declarat că echipa sa a informat Ungaria marţi cu privire la decizia sa, după ce a examinat răspunsurile autorităţilor de la Budapesta la o scrisoare neoficială trimisă de Comisie în luna noiembrie a anului trecut prin care solicita informaţii cu privire la preocupările sale legate de statul de drept.

 „Am evaluat cu atenţie rezultatul acestor întrebări”, a declarat von der Leyen, adresându-se Parlamentului European. „Concluzia noastră este că trebuie să trecem la pasul următor.”

Ungaria este prima ţară care se confruntă cu proceduri în cadrul noului mecanism, iar decizia Comisiei de a avansa ar putea indica un punct de cotitură în dorinţa autorităţilor de la Bruxelles de a urmări membri acuzaţi de corupţie şi regrese democratice.Cu toate acestea, în timp ce von der Leyen este acum pregătită să meargă mai departe după luni de deliberări, sunt necesare proceduri birocratice şi  dezbateri semnificative înainte de a se şti dacă Ungaria va pierde în cele din urmă fondurile UE critice.

Orice suspendare a finanţării necesită o „majoritate calificată” pentru a fi aprobată — adică cel puţin 55% din ţările UE reprezentând cel puţin 65% din populaţia Uniunii.

Sub presiunea guvernelor vestice şi a membrilor Parlamentului European — care s-au plâns de guvernele ce nesocotesc normele democratice şi abuzează de fondurile contribuabililor UE — blocul a creat la sfârşitul anului 2020 un nou mecanism care permite blocului să taie finanţarea UE pentru ţările membre ale căror încălcări ale statului de drept afectează sau riscă să afecteze bugetul UE într-un „mod suficient de direct”.

Însă, în temeiul unui acord politic la care au ajuns liderii UE, Comisia a convenit să amâne declanşarea mecanismului de condiţionalitate până când Ungaria şi Polonia vor contesta legalitatea noului mecanism în faţa Curţii de Justiţie a UE — o întârziere care a stârnit o frustrare profundă în rândul grupurilor societăţii civile şi al multor europarlamentari.

„Vom trimite scrisoarea oficială de notificare pentru a declanşa mecanismul de condiţionalitate. Comisarul (Johannes) Hahn i-a informat pe oficialii unguri că vom trimite scrisoarea oficială de punere în întârziere pentru activarea mecanismului", a declarat Ursula von der Leyen potrivit Agerpres.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite