Ucraina îşi reduce de gazul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina va creşte în primul trimestru achiziţiile de gaze din Europa, începând importuri prin intermediul Slovaciei şi Ungariei, pentru a reduce dependenţa de livrările din Rusia.

„Cu Slovacia discutăm elemente tehnice, toate problemele cu Ungaria au fost rezolvate. Mizăm pe primul trimestru", a declarat ministrul Energiei Eduard Stavitski, transmite RIA Novosti.

Ucraina cumpără deja gaze din Europa prin Polonia, în încercarea de a reduce dependenţa de livrările de gaze din Rusia, cu care este blocată într-o dispută referitoare la termenii contractelor existente.

Presa din Ucraina a relatat în ianuarie că autorităţile de la Kiev analizează posibilitatea importului de gaze prin Slovacia, precum şi de gaze lichefiate de la terminale din Turcia, prin Bulgaria şi România.

Stavitski a arătat că autorităţile de la Kiev vor să cumpere gaze nu doar de la partenerul actual RWE, din Germania, dar nu a numit posibilii parteneri.

"Discuţiile sunt în curs şi se apropie de sfârşit", a spus ministrul.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat în ianuarie că guvernul este interesat de importul gazelor din Europa întrucât contractele nu au clauze pentru plata gazelor neconsumate sau penalizări pentru achiziţia unei cantităţi mai mici decât cea prevăzută.

Grupul rus Gazprom a prezentat companiei ucrainene Naftogaz o factură de 7 miliarde de dolari pentru gazele neconsumate în 2012.

Rusia şi Ucraina sunt într-o dispută legată de livrările de gaze de la semnarea unui contract în 2009, care stipulează că statul ucrainean trebuie să plătească pentru cel puţin 33,3 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Contractul calculează preţul gazelor în funcţie de cotaţia petrolului, care a crescut puternic din 2009.

Autorităţile ucrainene consideră că acest contract este nedrept şi insistă pentru reducerea preţului şi a volumului importurilor de gaze.

În plus, ministrul de externe de la Kiev, Leonid Kojara, a declarat că „dominaţia Gazpromului în Ucraina a fost ruptă, şi că s-a ajuns la acest rezultat datorită politicii guvernului ucrainean de diversificare a aprovizionării cu gaze naturale“.

Într-un interviu acordat publicaţiei „European Voice“ din Bruxelles, şeful diplomaţiei de la Kiev, a subliiat că Ucraina a majorat extracţia din zăcămintele de gaze proprii, a luat hotărârea să folosească cărbunele şi energia electrică şi a decis realizarea proiectului privind construirea unui terminal pentru stocarea de gaze lichefiate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite