Schimb de replici dure între Putin şi Barroso, la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso şi preşedintele rus, Vladimir Putin FOTO AFP
Preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso şi preşedintele rus, Vladimir Putin FOTO AFP

Summit-ul UE-Rusia s-a încheiat vineri fără nici o decizie majoră, dar preşedintele rus, Vladimir Putin, a pus în scenă, din nou, un spectacol pentru presă, reproşându-i preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, că  „nu interpretează cum trebuie“ normele privind liberalizare a energiei.


Preşedintele rus a reacţionat la o declaraţie a lui Barroso, în care acesta  a argumentat că al treilea pachet energetic european nu este discriminatoriu pentru Rusia.

„Sistemul nostru nu este discriminatoriu, se aplică nu numai pentru companiile ruseşti, ci şi pentru companiile europene, americane,  norvegiene sau din alte părţi ale lumii, şi credem, că este pe deplin compatibilă cu acordurile noastre generale,"  a spus Barroso, citat de Euractiv.com.

Preşedintele Comisiei a făcut referire, din nou la faptul că Gazprom deţine  monopolul pentru exportul gazului rusesc şi indexează preţul în funcţie de cotaţia petrolului pe piaţa internaţională, care a crescut în mod semnificativ în ultimii ani.

„Trebuie să înţelegem ce se întâmplă. Problema nu este de indexare în sine. Legătura dintre preţul gazului şi al petrolui, nu este, în sine, o problemă. Problema este atunci când acest lucru are un impact direct asupra pieţei, creând o poziţie dominantă pentru o companie de pe piaţa noastră sau o parte a pieţei noastre. Aceasta problemă nu avem cu Norvegia şi alte companii din Rusia ", a replicat Barroso.

„Al treilea pachet" privind reglementarea pieţei energetice a UE obligă toate companiile, europene şi din afara Uniunii , să-şi despartă reţelele de producţie de cele de transport.

Ideea, aprobată încă din 2009, este de a liberaliza acest sector obligând magnaţii energetici să renunţe la dreptul de proprietate deţinut asupra conductelor care transportă gaz, sau la cele de producţie.

Acest lucru va afecta puternic activitatea gigantului rus Gazprom în Europa. Acum că pachetul este în vigoare, Moscova susţine ca acesta nu ar trebui să aibă efecte retroactive, dar are. Actualele cerinţe ale pieţei energetice europene se aplică şi contractelor déjà încheiate în trecut cu Gazprom, ceea ce Rusia consideră „inacceptabil“.

La încheierea conferinţei de presă preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a ţinut să le ureze „Crăciun fericit“ jurnaliştilor, dar Putin i-a luat microfonul pentru a-i da încă o dată replica lui Barroso.

„Prietenul meu dintotdeauna, domnul Barroso, v-a explicat acestea foarte emoţional fiindcă ştie că n-are dreptate. El ne-a invitat pe toţi să citim mai bine reglementările UE care în mod vădit aduc un prejudiu Rusiei.“

Liderul de la Kremlin continuă să susţină că prin aplicarea articolului 34 al reglementrării europene, unele state din UE „confiscă investiţiile ruseşti“.

Barroso nu se sperie aşa uşor

De altfel, Vladimir Putin şi Manuel Barrosso nu sunt la primele schimburi de replici dure, mai ales după ce UE a pus la punct acest al „treilea pachet energetic“. În 20011, tot după summit-ul UE-Rusia, actualul lider de la Kremlin, pe atunci premier, a acuzat UE de „violarea acordului comun“ şi acuzând UE tot de „confiscarea proprietăţilor ruseşti“. Atunci, la aceste acuzaţii, şeful Comisiei Europene i-a răspuns lui Putin: „noi plătim" gazul rusesc, şi "îl plătim bine. Suntem clienţi buni".  

Putin cere liberalizarea vizelor , Barroso îi răspunde că „sistemul actual funcţionează“

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut cu insistenţă ca cetăţenii ruşi să fie scutiţi de vize pentru deplasarea în ţările Uniunii Europene, fără a obţine însă un angajament concret în acest sens.

„Chestiunile tehnice sunt soluţionate şi nu mai este decât o chestiune de voinţă politică din partea colegilor noştri din Europa“, a afirmat liderul de la Kremlin în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso.

„În fiecare an turiştii ruşi cheltuiesc peste 18 miliarde de euro în Uniunea Europeană. Vă daţi seama că este vorba despre o sumă considerabilă“, a spus Putin, subliniind că „mingea este în terenul partenerilor din UE“.

„Rămân chestiuni politice de rezolvat şi există 27 de state UE. Trebuie să fim răbdători, dar regimul vizelor reprezintă un obstacol în dezvoltarea relaţiilor economice dintre Rusia şi UE“, a avertizat preşedintele rus.

Barroso a răspuns că obiectivul UE este un regim de scutire de vize, dar că nu s-a „ajuns la realizarea acestui obiectiv“. „În 2011, UE a acordat 5,2 milioane de vize cetăţenilor ruşi. În perioada 2009-2011, s-a înregistrat o creştere cu 62% a numărului de vize acordate, din care 12,5% au fost vize multiple, ceea ce arată că sistemul actual funcţionează“, a precizat preşedintele CE.

Şeful CE a insistat asupra soluţiei intermediare pe care o reprezintă facilitatea vizelor, cu proceduri simplificate, accelerate şi mai puţin costisitoare, afirmând că va exista o procedură de urgenţă prin care o viză va putea fi obţinută de un cetăţean rus în trei zile.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite