Scandal în poliţia franceză după atacul de la Nisa. Cabinetul ministrului de Interne este acuzat de exercitare de presiuni pentru modificarea raportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O polemică pe marginea dispozitivului de securitate de la Nisa agită apele în Franţa. Strâns la colţ din cauza unor acuzaţii cu privire la modificarea raportului, ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve  încearcă să iasă basma curată din scandal evocând o ingerinţă politică.

Invitată duminică seara la postul de radio France Info, şefa Centrului de supraveghere urbană (CSU) de la Nisa, Sandra Bertin, şi-a menţinut acuzaţiile la adresa Cabinetului ministrului de Interne, reafirmând că o persoană din anturajul lui Bernard Cazeneuve a exercitat presiuni asupra ei, la o zi după atacul din 14 iulie, pentru a modifica raportul cu privire la dispozitivul de securitate.

„La o zi după atac (…), Cabinetul ministrului de Interne a trimis un comisar la CSU care m-a pus în legătură cu Piaţa Beauvau“, sediul Ministerului francez de Interne, dezvăluie Sandra Bertin în „Le Journal du Dimanche“.

„Această persoană mi-a cerut să trimit prin e-mail o versiune care să poată fi modificată şi mi s-a ordonat să scriu poziţii specifice ale poliţiei naţionale pe care eu nu le-am văzut niciodată pe ecran“, acuză  poliţista municipală, susţinând că a fost hărţuită timp de o oră.

Bertin nu a dezvăluit numele persoanei din Cabinetul lui Cazeneuve care i-a cerut să modifice raportul, dar a promis că o va face „foarte curând“.

Riposta autorităţilor a fost graduală duminică.

„Contrar faţă de ceea ce afirmă doamna Bertin, în niciun caz Cabinetul ministrului de Interne nu a trimis un comisar la CSU“, a răspuns  Ministerul de Interne într-un comunicat, denunţând „acuzaţii grave“.

Ulterior, şeful poliţiei naţionale a organizat - un fapt rar - o conferinţă de presă, pentru a da asigurări că nici Cabinetul ministrului, nici Bernard Cazeneuve personal „nu au intervenit în cadrul acestei raportări clasice“ de informaţii.

Vizat direct de această acuzaţie, Cazeneuve a contraatacat în forţă. El a  denunţat o „campanie josnică“ împotriva sa, a depus o plângere pentru defăimare şi a spus că este vorba de „acţiuni în scopuri politice“.

Bernard Cazeneuve vede în acest scandal mâna lui Christian Estrosi, fostul primar de dreapta al oraşului Nisa în prezent viceprimar însărcinat cu securitatea.

De fapt, Sandra Bertin apare printre semnatarii unei petiţii iniţiate de Christian Estrosi contra „laxismului statului“ în faţa radicalizării.

Optzeci şi patru de persoane au fost ucise şi alte 308 rănite pe 14 iulie, de Ziua Naţională a Franţei, la Nisa (sud-est), după ce tunisianul Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a reuşit să înşele dispozitivul de securitate şi să intre cu un camion pe Promenada Englezilor. Atacatorul a fost împuşcat mortal după ce a parcurs aproape doi kilometri lovind în mulţimea adunată pentru focurile de artificii. Atacul a fost revendicat de organizaţia teroristă Statul Islamic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite