„Referendumul” din sudul Ucrainei ar putea fi o capcană rusească pentru a provoca forţele Kievului să recurgă la o contraofensivă prematură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Rusia se pregăteşte activ pentru pseudo-referendumuri  privind anexarea teritoriilor capturate din regiunile Zaporojie şi Herson. Intensificarea pregătirii poate fi o încercare de a forţa armata ucraineană să recurgă la o contraofensivă riscantă înainte de sosirea unui număr suficient de arme de la aliaţii occidentali, scrie New York Times.

Vladimir Konstantinov , şeful „parlamentului” din Crimeea ocupată de ruşi , a declarat într-o conversaţie cu jurnaliştii că este „în contact permanent” cu administraţiile de ocupaţie din regiunea Herson, iar acestea au început deja să tipărească buletine acolo.

„Desfăşurarea unui referendum nu este deloc dificil ”, a spus Konstantinov.

Fostul consilier al preşedintelui Federaţiei Ruse, ideolog al războiului împotriva Ucrainei, Aleksei Ceşnakov , susţine că Moscova consideră referendumul drept „scenariu de bază”. Cesnakov a refuzat să clarifice dacă participă la această campanie.

Kremlinul încearcă să provoace armata ucraineană la o contraofensivă prematură.

Trupele ruse se vor concentra în continuare să cucerească oraşul Bakhmut şi cât mai mult teritoriu din regiunea Doneţk pentru a se asigura că pot organiza referendumurile anunţate în toamnă, se arată în evaluarea publicată în noaptea de sâmbătă spre duminică a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Armata lui Vladimir Putin prioritizează probabil operaţiunile ofensive spre Bakhmut şi în jurul oraşului Doneţk în detrimentul eforturilor de a cuceri Siversk şi Sloviansk.

Comandanţii ruşi încearcă probabil să exploateze recentele câştiguri teritoriale din zona Novoluganske pentru a exercita presiuni asupra oraşului Bakhmut dinspre est.

Ruşii urmăresc probabil să împingă forţele ucrainene în afara razei de acţiune a artileriei din oraşul Doneţk. De asemenea, este posibil ca acestea acţiuni să aibă ca scop câştigarea a cât mai mult teren posibil în regiunea Doneţk înainte de referendumurile planificate în septembrie.

Este foarte puţin probabil ca operaţiunile ofensive ruseşti să cucerească Bakhmut, care este mare şi bine apărat, sau să obţină câştiguri majore la vest de oraşul Doneţk, chiar dacă reuşesc să cucerească oraşele Avdiivka şi Piski, care au rezistat presiunii de la începutul invaziei Rusiei din 2014.

Cu toate acestea, luptele din aceste zone se vor intensifica probabil, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere locuitorilor să se evacueze.

Rusia clasifică în prezent zonele ocupate ca fiind sub "administraţie civilo-militară" interimară.

"Autorităţile locale constrâng probabil populaţia să dezvăluie datele personale în vederea întocmirii registrelor de vot", a declarat Ministerul Apărării ucrainean în actualizarea zilnică de sâmbătă, notând că "în teritoriile nou ocupate din sudul Ucrainei autorităţile instalate de Rusia sunt foarte probabil sub presiunea crescândă a Moscovei pentru a-şi consolida controlul asupra regiunii şi a se pregăti pentru referendumuri asupra aderării la Rusia mai târziu în cursul anului".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite