Marile concerne distrug ce a construit natura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are produse gustoase, cum noi demult nu mai cunoaştem. Dar concernele se duc acolo şi distrug agricultura, la fel ca în Occident ...", spune unul dintre protagoniştii documentarului de

România are produse gustoase, cum noi demult nu mai cunoaştem. Dar concernele se duc acolo şi distrug agricultura, la fel ca în Occident ...", spune unul dintre protagoniştii documentarului de succes "We feed the world" (Noi hrănim lumea), ce a rulat în mai multe state europene."We fucked up the West and now we're coming to Romania, we will fuck up all the agriculture here" ("Am distrus agricultura în Vest şi acum venim în România să o terminăm... şi aici") - spune şi Karl O., fost director Pioneer în România, companie care produce organisme modificate genetic.
Un agricultor din Austria, Franz Epp, descrie astfel efectele industrializării în agricultura ultimilor 20 de ani: un ocean de plastic strălucitor vândute drept legume la preţuri de dumping. În serele de zarzavaturi şi legume din Almeria, în sudul Spaniei, tineri africani fără măşti stropesc cu pesticide oşiile palide. Cu coaja groasă şi fără gust, dar rezistente la transport, vor străbate 3.000 de kilometri prin toată Europa. Filmul prezintă declaraţiile austriacului Karl O., care în 2004 era directorul de producţie al concernului Pioneer, în România. Pe fundalul unor imagini cu ţărani români care recoltează vinete, acesta spune: "Ce vedeţi aici sunt legume de cea mai bună calitate pentru o cultură ecologică. Vinetele româneşti sunt deosebit de gustoase, pentru că se înmulţesc din propriile seminţe." Vinetele hibride "arată splendid, dar n-au nici un gust", afirma managerul concernului american Pioneer.
"Cred că totul se va schimba. Marile concerne o să distrugă ce-a construit natura. Standardul alimentar o să scadă. Lumea n-o să mai ştie ce înseamnă un produs agricol gustos." (După declaraţiile din film, Karl O. a avut mari dificultăţi cu Pioneer. Astăzi fostul director e pensionar şi trăieşte în România, notează HotNews.) "Absurd în tot acest complex este faptul că în prezent România, care are încă produse de foarte bună calitate, în loc să le cultive şi să le exporte, face exact contrariul! Cultivă produsele agricole pe care le avem aici în surplus. Unde vor să le vândă? Cui? Românii ar putea să-şi vânda scump produsele gustoase în toată Europa!", susţine Karl O.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite